Fire Emblem Awakening

Μία εμβληματική δημιουργία για το 3DS.

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στα Ιαπωνικά RPG ή JRPG πρώτες στο νου μας έρχονται οι σειρές Final Fantasy της Square Enix, Tales της Namco ή Shin Megami Tensei της Atlus. Παρόλα αυτά από την εποχή της τρίτης γενιάς κονσoλών μέχρι και σήμερα η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μας έχει χαρίσει δεκάδες κορυφαίες δημιουργίες στον

χώρο των tactical RPG. Αρκετές εξ αυτών γνώρισαν σημαντική απήχηση στο δυτικό κόσμο όπως τα Final Fantasy Tactics, Vandal Hears και Shining Force. Στον αντίποδα συναντάμε ορισμένες ακόμη σειρές που παρά την υψηλή ποιότητά τους δεν κατάφεραν να γίνουν ευρύτερα γνωστές στα μέρη μας όπως τις Langrisser, Growlanser, Ogre Battle και στην προκειμένη περίπτωση την σειρά Fire Emblem της Intelligent Systems.

Το Fire Emblem: Ankoku Ryū to Hikari no Tsurugi που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1990 για το NES αποτελεί μια πρωτοπόρα δημιουργία στον χώρο των tactical RPG που εισήγαγε τους gameplay μηχανισμούς πάνω στους οποίους βασίστηκαν οι διάδοχοί του. Η πρώτη γνωριμία μας με την σειρά έγινε 14 χρόνια αργότερα με τον ομώνυμο τίτλο του Game Boy Advance για να φτάσουμε στο Fire Emblem: Radiant Dawn του Wii και κατ' επέκταση στο τωρινό Fire Emblem Awakening. H παρούσα κυκλοφορία έδειξε με το "καλημέρα" την δυναμική της αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές τόσο από τον Ιαπωνικό, όσο και από τον Αμερικανικό Τύπο. Παράλληλα, σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία εντός συνόρων Ιαπωνίας και αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις των DLC του απέφεραν στην Nintendo συνολικά έσοδα 4.8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με δεδομένο ότι το είδος των tactical RPG έχει πλέον κορεστεί στην ευρωπαϊκή αγορά είναι λογικό να επικρατεί κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με το κατά πόσο το Awakening καταφέρνει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Εντούτοις, η έμπειρη Intelligent Systems που σημειωτέον αποτελεί θυγατρική της Nintendo προσπάθησε να εξελίξει το gameplay της σειράς, κρατώντας παράλληλα τον βασικό πυρήνα του αναλλοίωτο. Κοινώς η παρούσα πρόταση της ιαπωνική εταιρείας δεν ακολουθεί την λογική "μία από τα ίδια" από την οποία μαστίζονται τα σύγχρονα sequels της βιομηχανίας των video games.

Ο πρίγκιπας Chrom
Το Fire Emblem Awakening ανήκει στην κατηγορία των tactical RPG αναμιγνύοντας στοιχεία από turn-based strategy με RPG μηχανισμούς καθώς οι χαρακτήρες σας κερδίζουν exp, μαθαίνουν skills κτλ. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο πρίγκιπας Chrom της Ylisse και το σενάριο εκτυλίσσεται γύρω από την διαμάχη του βασιλείου του με τις δυνάμεις της Plegia. O Chrom περιστοιχίζεται από την προσωπική του φρουρά που αποτελείται από μία ομάδα επίλεκτων στρατιωτών που ονομάζονται "The Shepherds".

Πέρα από τη διαμάχη μεταξύ της Ylisse και της Plegia η ειρήνη στον κόσμο του Fire Emblem απειλείται από τους Risen. Οι Risen είναι μια δαιμονική λεγεώνα από undead που έχει σπείρει τον τρόμο στους χωρικούς, οι οποίοι απευθύνονται στον Chrom και στους Shepherds για βοήθεια. Ο ευγενής πρίγκιπας καλείται να υπερασπιστεί λοιπόν την πατρίδα του σε δύο μέτωπα, καθώς από την μία πλευρά έχουμε τους αδίστακτους και πολεμοχαρείς Plegians και από την άλλη τις σκοτεινές δυνάμεις των undead.

H ροή της αφήγησης είναι ομαλή και γενικότερα το σενάριο καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας από την αρχή ως το τέλος. Όλοι οι χαρακτήρες της ιστορίας έχουν την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα και σταδιακά θα αρχίσετε να αισθάνεστε διάφορα συναισθήματα για αυτούς, καθώς βυθίζεστε όλο και περισσότερο στον κόσμο του Awakening. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει σε έναν μασκοφορεμένο πολεμιστή που η παρουσία του έχει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του σεναρίου. Η αινιγματική αυτή φιγούρα υποστηρίζει πως είναι ο Marth, ένας μυθικός ήρωας από το σύμπαν του Fire Emblem. Για να μην σας δώσουμε άθελα μας spoilers, καλό θα είναι να ανακαλύψετε μόνοι σας την αλήθεια γύρω από αυτό τον μυστηριώδη χαρακτήρα.

Αναμνήσεις από το μέλλον
Πριν δημιουργήσετε τον χαρακτήρα και ξεκινήσετε την περιπέτειά σας καλείστε να επιλέξετε το επίπεδο δυσκολίας και εν εκ των δύο modes, το Casual και το Normal. Τα επίπεδα δυσκολίας είναι αρχικά τρία (Normal, Hard και Lunatic) ενώ στην πορεία ξεκλειδώνει και ένα τέταρτο το Lunatic+. Σε περίπτωση που έχετε παίξει κάποιο από τα προηγούμενα Fire Emblem ενδείκνυται να ξεκινήσετε στο Hard, καθώς στο Normal η πρόκληση είναι αρκετά χαμηλότερη από τα στάνταρ που έχουμε συνηθίσει.

Εν τω μεταξύ, η επιλογή μεταξύ του casual και του normal mode έχει μεγαλύτερη στρατηγική σημασία. Στο normal mode είναι ενεργοποιημένο το permadeath κάτι που σημαίνει ότι αν μια μονάδα σας πεθάνει στο πεδίο της μάχης, χάνεται μόνιμα όπως στο XCOM: Enemy Unknown και παράλληλα έχετε περιορισμένα saves. Αντίθετα, στο casual δεν υπάρχει ο μηχανισμός του permadeath και μπορείτε να κάνετε όσα saves επιθυμείτε ακόμη και κατά την διάρκεια της μάχης.

Αφού λοιπόν επιλέξετε επίπεδο δυσκολίας και mode θα οδηγηθείτε στο character creation, όπου μπορείτε να δημιουργήστε τον χαρακτήρα σας ή το Avatar σας αν προτιμάτε. Όσον αφορά στα customizations του δίνετε το όνομα που επιθυμείτε, διαμορφώνετε την εξωτερική του εμφάνιση και καθορίζετε ως ένα βαθμό τα στατιστικά του. Η ιστορία ξεκινά με ένα κεφάλαιο εισαγωγικού χαρακτήρα ονόματι Premonition, στο οποίο το Avatar σας και o Chrom μονομαχούν με έναν πανίσχυρο μάγο. Μετά το πέρας της αναμέτρησης, ο μάγος σας ρίχνει μία κατάρα και στην πορεία ξυπνάτε σε ένα λιβάδι έχοντας χάσεις τις αναμνήσεις σας. Γύρω σας συναντάτε τον Chrom και τους υπόλοιπους Shepherds που -αν και διστακτικοί- σας προσφέρουν καταφύγιο και σας δέχονται στην ομάδα τους.

Η πρώτη σας αποστολή είναι να σώσετε ένα χωριό στη γύρω περιοχή που έχει δεχθεί επίθεση από μια ομάδα ληστών. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα πρώτα tutorials, τα οποία εμφανίζονται με την μορφή slides στην οθόνη αφής του 3DS. Να τονίσουμε πως η δουλειά της Intelligent Systems σε αυτό το κομμάτι είναι υποδειγματική, καθώς η εκμάθηση των διαφόρων μηχανισμών γίνεται σταδιακά και απόλυτα ομαλά. Κατόπιν αυτού, ακόμη κι αν είστε αρχάριοι των tactical RPG θα εξοικειωθείτε απόλυτα και πολύ σύντομα θα μπορέσετε να επιδείξετε το ταλέντο σας ως στρατηγός μέσα στο πεδίο της μάχης.

Ο παλιός είναι αλλιώς
Η ροή του Fire Emblem Awakening είναι κυρίως γραμμική και η ιστορία είναι χωρισμένη σε διάφορα chapters, στα οποία αντιστοιχούν συγκεκριμένες μάχες. Το πεδίο της μάχης είναι χωρισμένο σε "τετραγωνάκια" (grids) και σκοπός σας είναι να μετακινήσετε τις μονάδες σας στα κατάλληλα grids και να επιτεθείτε στις αντίπαλες δυνάμεις. Όσοι έχετε προηγούμενη εμπειρία από turn-based strategy θα νιώσετε αμέσως ότι βρίσκεστε σε οικείο περιβάλλον, καθώς οι developers κρατούν τον βασικό αυτό πυρήνα του gameplay αναλλοίωτο.

Όταν μετακινείτε μια μονάδα πλάι σε μια εχθρική εμφανίζεται μια οθόνη που σας πληροφορεί για το damage που θα προκαλέσετε, αλλά και γι' αυτό που θα δεχθείτε αντίστοιχα, καθώς και την πιθανότητα που υπάρχει να αστοχήσετε. Σε αυτό το σημείο πατώντας το κουμπί Y αλλάζετε το όπλο του χαρακτήρα σας (ανάλογα πάντα με το τι υπάρχει στο inventory σας). Οι βασικές κατηγορίες των όπλων είναι οι swords, lances και axes. Τα swords είναι πιο αποτελεσματικά απέναντι στα axes, τα lances απέναντι στα swords κ.ο.κ. Όπως είναι φανερό επικρατεί η νοοτροπία του "πέτρα, ψαλίδι, χαρτί" και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο όπλο σε κάθε περίσταση ώστε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Μακράν το κορυφαίο Fire Emblem όλων των εποχών!

Σε κάθε μάχη σκοπός σας είναι να εξολοθρεύσετε τις αντίπαλες δυνάμεις και παράλληλα να προστατεύσετε τον Chrom και το Avatar σας από τις εχθρικές επιθέσεις, καθώς αν πεθάνει ένας από τους δύο αυτούς χαρακτήρες θα οδηγηθείτε στην οθόνη του "Game Over". Η Α.Ι κινείται σε υψηλά επίπεδα και δε συγχωρεί λάθη. Επιπλέον, οι αντίπαλες μονάδες ξέρουν να χτυπούν...εκεί που πονάει, δηλαδή στους healers και στους spellcasters σας.

Η έκβαση της μάχης εξαρτάται από αρκετούς ακόμη παράγοντες που μπορούν να σας δώσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Καταρχήν στο στρατό σας θα πρέπει να επικρατεί μια ισορροπία ανάμεσα στα classes των χαρακτήρων. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το τερέν προς όφελος σας. Για παράδειγμα, έχετε την ευχέρεια να τοποθετήσετε τα στρατεύματα σας μέσα σε φρούρια και να αυξήσετε την αμυντική τους θωράκιση ή να στήσετε ενέδρες μέσα στο δάσος.

O νέος είναι ωραίος
Όπως είναι αντιληπτό τους περισσότερους από αυτούς τους μηχανισμούς τους έχουμε δει στο παρελθόν στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, καθώς και σε άλλα turn-based strategy. H Intelligent Systems όμως φροντίζει να τους εμπλουτίσει και να τους εξελίσσει εισάγοντας αρκετά νέα στοιχεία. H κυριότερη προσθήκη είναι το Bond σύστημα, μέσα από το οποίο σας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσετε το "δέσιμο" μεταξύ των χαρακτήρων και κατ' επέκταση να δημιουργήσετε ισχυρές φιλίες, αλλά και τρυφερά συναισθήματα ανάμεσα στα μέλη του party σας. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις όταν το bond φτάσει στο ανώτατο επίπεδο οι χαρακτήρες ενδέχεται να παντρευτούν και να κάνουν ένα παιδί, το οποίο στην πορεία μπορείτε στρατολογείτε στο party σας.

Κάθε φορά που δύο μονάδες σας πολεμούν πλάι-πλάι αυξάνεται το "δέσιμο" τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται η πολεμική τους ικανότητα. Για παράδειγμα, ο ένας χαρακτήρας βοηθάει τον άλλον με buffs ή σπεύδει ως ασπίδα προστασίας για να "απορροφήσει" τις εχθρικές επιθέσεις από τον σύντροφό του. Εξίσου σημαντική είναι η χρήση του μηχανισμού pair, μέσω του οποίου ενώνετε δύο μονάδες και πολεμούν ως μία. Στην προκείμενη περίπτωση υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί συνδυασμοί που σας δίνουν ανάλογα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, αν ενώσετε έναν pegasus knight (εναέρια μονάδα με τεράστιο mobility) με έναν αργοκίνητο χαρακτήρα θα του δώσετε ένα τεράστιο speed bonus. Επιπλέον, όσο δύο χαρακτήρες είναι σε pair αυξάνεται ακόμη περισσότερο το bond τους.

Leveling system
Υπάρχουν 17 βασικά classes όπως cleric, knight, archer, mage κ.ο.κ. Κάθε ενέργειά σας στο πεδίο της μάχης ανταμείβεται με exp και κατ' επέκταση οι χαρακτήρες σας ανεβαίνουν levels. Κάθε μονάδα μπορεί να ανέβει μέχρι το 20 level. Μετά το δέκατο level μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό αντικείμενο ονόματι Master Seal και να επιλέξετε ένα advanced class για την μονάδα σας. Να τονίσουμε ότι τα Master Seals τα προμηθεύεστε ως loot από τις μάχες ή να τα αγοράσετε από τους εκάστοτε vendors πληρώνοντας ένα υψηλό χρηματικό αντίτιμο.

Στην περίπτωση που παίζετε στο casual mode πολύ σύντομα θα παρατηρήσετε ότι ο στρατός σας αποτελείται από πολύ περισσότερες μονάδες από αυτές που παίρνετε συνήθως μαζί σας στην μάχη. Βάση των παραπάνω αν θέλετε να αναπτύξετε όλους τους στρατιώτες σας καλό θα είναι να εφαρμόσετε...rotation. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μονάδες -όπως ο χωρικός Donnel- που αρχικά δεν "γεμίζουν το μάτι" αλλά στην πορεία καθώς ανεβαίνουν level γίνονται πραγματικά πανίσχυρες.

Διάρκεια
Το βασικό story χωρίζεται σε 26 κεφάλαια τα οποία θα σας κρατήσουν συντροφιά για περίπου 20 ώρες στο Normal επίπεδο δυσκολίας και mode. Αν τώρα προσθέσουμε τα side-stories και τις challenge αναμετρήσεις, το Fire Emblem Awakening θα σας απασχολήσει για τουλάχιστον 40 ώρες. Να προσθέσουμε ότι στην πορεία θα διατεθούν και στην Ευρώπη δεκάδες DLC (αρκετά από αυτά θα είναι δωρεάν) τα οποία θα περιλαμβάνουν νέους χαρακτήρες και maps. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα να ανταλλάξετε το Avatar σας με άλλους παίκτες μέσω StreetPass, την οποία δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε καθώς το παιχνίδι δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα καταστήματα.

Αξίζει επίσης να σταθούμε στο γεγονός ότι η κλιμακωτή αύξηση του βαθμού της πρόκλησης και τα πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας και modes σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε το gameplay στα μέτρα σας. Η "ευελιξία" αυτή είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού αυτής της δημιουργίας. Κατόπιν αυτού, είτε είστε αρχάριος, είτε σκληροπυρηνικός του είδους είναι βέβαιο ότι το Awakening θα καταφέρει να σας κερδίσει.

Το μελανό σημείο
Στο οπτικό κομμάτι το νέο Fire Emblem δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Τα μοντέλα των χαρακτήρων δεν είναι αρκετά λεπτομερή και μάλιστα στο πεδίο της μάχης παρουσιάζονται με sprites. Το στοιχείο αυτό αποπνέει μεν μια retro νότα νοσταλγίας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο 2013 και όχι στο 1990 οπότε είναι λογικό οι απαιτήσεις μας να είναι υψηλότερες.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός των εχθρών έχει γίνει με τη λογική του "copy paste", καθώς υπάρχουν ελάχιστες ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα μοντέλα τους. Τα cutscenes καταφέρνουν να κλέψουν την παράσταση χάρις στην υπέροχη anime αισθητική τους. Το όλο αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό από την εκμετάλλευση των 3D δυνατοτήτων της φορητής κονσόλας.

Classical masterpiece
Το soundtrack αποτελείται από συνθέσεις της Yuka Tsujiyoko, η οποία επιμελείται την μουσική επένδυση της σειράς τα τελευταία 23 χρόνια. Τα επικά μουσικά θέματα ταιριάζουν απόλυτα με το όλο κλίμα και η συνολική ποιότητά τους είναι υπεράνω κριτικής. Σε ανάλογα επίπεδα κινείται και το voice acting, με τους ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην ερμηνεία των ρόλων τους.

Πέρα από τα αγγλικά voice overs σας δίνονται ως επιλογή και τα ιαπωνικά. Το γεγονός αυτό προσθέτει αρκετούς πόντους για τους fans των JRPG. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα των ηχητικών εφέ και γενικώς προτείνουμε την χρήση headphones για να απολαύσετε στο μέγιστο την εξαιρετική ηχητική επένδυση.

Ένα killer app για το 3DS
To Fire Emblem Awakening παρά τις όποιες καινοτομίες του δεν καταφέρνει να επανεφεύρει το είδος των tactical RPG. Το γεγονός αυτό όμως έχει μικρή σημασία, καθώς έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη πρόταση της τελευταίας δεκαετίας στην συγκεκριμένη κατηγορία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η δημιουργία της Intelligent Systems καταφέρνει να απογειώσει τα RPG στοιχεία με το σύστημα Bond, καθώς θα αρχίσετε να αναπτύσσετε συναισθήματα για τις μονάδες σας και να δένεστε ψυχικά με αυτές. Η Nintendo μας χαρίζει έναν τίτλο-διαμάντι για το 3DS που δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή κανενός κατόχου της κονσόλας.

Θετικά:
- Ικανοποιητική πρόκληση
- Μεγάλη διάρκεια
- Εξαιρετικό soundtrack
- To σύστημα Bond
- Ενδιαφέρον σενάριο

Αρνητικά:
- Ξεπερασμένος τεχνικός τομέας

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.5

Θέτει υποψηφιότητα για ένα από τα κορυφαία games του 3DS για το 2013.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
fire, awakening, awakening, fire, square enix, rpg, jrpg, square, namco, tactical, tactics, ogre, systems, ιαπωνια, game, dawn, wii, dlc, nintendo, θυγατρική, sequels, video, games, risen, undead, σημαίνει, xcom, unknown, creation, avatar, εμφάνιση, swords, νέα, party, pegasus, knight, speed, bonus, system, master, class, στρατος, maps, retro, anime, voice, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, jrpg, δουλεια, εμπορικη, ηχος, μουσικη, dlc, games, game, maps, rpg, square enix, square, unknown, xcom, αγορα, αυξηση, αισθητικη, αξιζει, αναμνησεις, απηχηση, ασπιδα, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γνωριμια, δασος, δεδομενο, δυνατοτητα, δικη, εγινε, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, ειρηνη, εκβαση, εκμεταλλευση, ενεργεια, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, επιτυχια, ερχονται, ευρωπη, ειδος, ηχητικη, θυγατρική, ιαπωνικη, ισορροπια, κεφαλαιο, κλιμα, λαθη, λεγεωνα, λειπει, μνεια, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οθονη, οθονη αφης, ονομα, οφελος, παιδι, πεδιο, περιβαλλον, ποιοτητα, ροη, πριγκιπας, πωλησεις, ποναει, ρολο, σειρες, σεναριο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, σκεπτικισμος, συμπαν, τρια, υψηλη, φορα, ωρες, avatar, ανηκει, anime, bonus, class, dawn, ευχερεια, pegasus, creation, ηρωας, χωρα, knight, κομματι, master, namco, nintendo, ogre, παιχνιδι, party, retro, risen, speed, σημαίνει, sequels, systems, swords, tactical, tactics, undead, θεματα, υπεροχη, wii, ξυπνατε, voice
Τυχαία Θέματα