Συνέντευξη με τον Kazunori Yamauchi

O δημιουργός της σειράς Gran Turismo μιλά για το Gran Turismo Sport.

Το διήμερο της Κυριακής και της Δευτέρας 15 και 16 Οκτωβρίου η Sony διοργάνωσε στη Modena της Ιταλίας, την πατρίδα της θρυλικής Ferrari, ένα μεγάλο event αφιερωμένο στην κυκλοφορία του Gran Turismo Sport, της νέας προσθήκης στη διάσημη racing σειρά από την Polyphony Digital, μια σειρά που καθόρισε το

racing genre και που συνοδεύει το brand PlayStation από τα πρώτα του βήματα.

Όσοι παρακολουθείτε τα social media του GameOver.gr, θα διαπιστώσατε ότι -κατόπιν πρόσκλησης της Sony- βρεθήκαμε και εμείς σε αυτή την εκδήλωση, μέσω της οποίας μάς δόθηκε η δυνατότητα να προβούμε σε ορισμένες άκρως ενδιαφέρουσες δραστηριότητες (στο Instagram και το Facebook page του GameOver.gr θα βρείτε πλούσιο υλικό από την εκδήλωση, ενώ στο κανάλι μας στο YouTube υπάρχει το σύνολο της ομιλίας/ παρουσίασης του Kazunori Yamauchi από το βράδυ της Κυριακής).

Έτσι, εκτός του ότι είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε την τελική έκδοση του GT Sport λίγο πριν αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά, να επισκεφθούμε το μουσείο της Ferrari στη Modena, αλλά και να οδηγήσουμε αυτοκίνητα, που υπό κανονικές συνθήκες μόνο σε παιχνίδια και στα.... όνειρά μας θα τολμούσαμε να ρίξουμε σε πίστα, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε αυτό που αποκαλείται ως “round table”. Πρακτικά, μιλάμε για μια μίνι-συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Kazunori Yamauchi συνομίλησε με εμάς και περίπου 8-9 ακόμα άτομα από άλλα μέσα, για 25 λεπτά, προσπαθώντας να απαντήσει σε ερωτήσεις που του θέσαμε σχετικά με το νέο παιχνίδι του.

Παρακάτω έχουμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τέθηκαν στο διάσημο Ιάπωνα δημιουργό, με δύο εξ αυτών (με τον αστερίσκο) να είναι εκείνες που καταφέραμε να του θέσουμε εμείς μέσα στο στενό χρονικό όριο που είχαμε διαθέσιμο.

- Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη σχέση που έχει η Polyphony Digital με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε ό,τι αφορά τα δεδομένα τηλεμετρίας; Ανταλλάσσετε δεδομένα εξομοίωσης μεταξύ σας; Πώς λειτουργεί αυτό;

KY - Ναι, ορισμένες φορές ανταλλάσσουμε δεδομένα τηλεμετρίας, αλλά αυτό που ενδεχομένως είναι πιο σημαντικό από αυτά τα δεδομένα είναι τα δεδομένα των αναρτήσεων. Πράγματα όπως ο διαμοιρασμός βάρους και το κέντρο βάρους του οχήματος. Αλλά πολλές φορές αυτό που καθορίζει το όχημα είναι η γεωμετρία των αναρτήσεων Επίσης, στην περίπτωση των αγωνιστικών αυτοκινήτων πολύ σημαντική είναι και η αεροδυναμική και τα δεδομένα από το wind tunnel. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει συμβεί τέτοια ανταλλαγή δεδομένων με κατασκευαστή, που δεν μπορώ να πω ποιον. Στην περίπτωση του Le Mans 24 Hours, αν μας προμηθεύσουν με δεδομένα οχήματος και ελαστικών που χρησιμοποιούν, εμείς μπορούμε να εξομοιώσουμε τον γύρο του αυτοκινήτου στο παιχνίδι και να δώσουμε feedback του πώς θα επηρεαστεί ο χρόνος αν αλλάξουν τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου.

- Πώς ακριβώς αποφασίζετε ποια θα είναι η track list σε κάθε παιχνίδι και γιατί η Laguna Seca δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο Gran Turismo Sport;

KY - Έχω αναφέρει και στο παρελθόν ότι η δημιουργία ενός μοντέλου αυτοκινήτου και των δεδομένων του απαιτούν έξι μήνες εργασίας. Παρομοίως πολλή εργασία απαιτείται για τη δημιουργία και το σχεδιασμό μιας πίστας. Συνήθως, μια πίστα απαιτεί ένα χρόνο εργασίας για να ολοκληρωθεί, οπότε το κόστος και ο χρόνος που χρειάζεται είναι πολύς. Βέβαια, θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πίστες στο παιχνίδι, αλλά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα. Είναι κάτι που θα πρέπει να προστεθεί αργότερα με DLC και updates. Αναφέρατε πριν πίστες όπως η Spa και η Monza, αυτές θα τις προσθέσουμε στο παιχνίδι στην πορεία.

- *Γιατί εκτιμάτε ότι υπήρξε ανάγκη αλλαγής της δομής των προηγούμενων παιχνιδιών και να περάσετε σε ένα παιχνίδι προσανατολισμένο προς τα e-sports; Και πιστεύετε ότι αυτή η αλλαγή θα ξενίσει τους hardcore φίλους της σειράς;

KY - Αρχικά πρέπει να πω ότι όλα τα στοιχεία που γνωρίσατε στη σειρά από την αρχή της μέχρι σήμερα είναι εκεί. Το e-sports τμήμα είναι αυτό που προστέθηκε. Οπότε δεν έγινε κάποια αλλαγή προσανατολισμού, τα e-sports είναι απλά μια νέα προσθήκη.

- Αυτό όμως δεν αληθεύει. Μπορείς μεν να παίξεις εναντίον του υπολογιστή, όμως δεν υπάρχουν όλα όσα υπήρχαν στα παλιά παιχνίδια. Δεν υπάρχει το Sunday Cup, δεν υπάρχουν όλα τα challenges.

KY – Και όμως υπάρχουν, τα mission challenges και πολλά ακόμα. Απλά έχουν γίνει αλλαγές στο U.I. [σ.σ. “User Interface”] και έχει γίνει αναδιάταξη στην εμφάνισή τους, αλλά τα modes υπάρχουν. Μπορείς ακόμα να διαλέξεις όχημα, να τρέξεις με αυτά σε διαδρομές ανάλογα με τους κανόνες που επιτρέπουν τη συμμετοχή τους. Όλα αυτά είναι εκεί, η διαδικασία που συμβαίνουν είναι διαφορετική.

- Τώρα που η τεχνολογία έχει προχωρήσει και φτάνουμε πλέον σε επίπεδα φωτορεαλισμού, οι παίκτες εκτιμούν ότι αυτό που λείπει είναι η εξελιγμένη A.I. Πραγματική νοημοσύνη που θα προσπαθεί να τοποθετηθεί στην πίστα ώστε να δυσκολέψει τον παίκτη. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για αυτό στο GT; Μπορείτε να δανειστείτε στοιχεία από την αυτόνομη οδήγηση για να χρησιμοποιηθούν στα παιχνίδια;

KY – Η αλήθεια είναι ότι λαμβάνουμε πολλές παρακλήσεις για να παρέχουμε εμείς την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης στους κατασκευαστές. Για παράδειγμα, η δυνατότητα εκπαίδευσης των μηχανών, επάνω στην οποία δουλεύουν τώρα οι κατασκευαστές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο GT, ενώ αυτή τη στιγμή η nvidia χρησιμοποιεί το Gran Turismo για να αναπτύξει της αυτόνομη Α.Ι. της. Έτσι, για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη, θα αναπτύξουμε μια enterprise έκδοση του Gran Turismo για να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία.

- Μπορείτε να εξηγήσετε το matchmaking με περισσότερη λεπτομέρεια;

KY – Το matchmaking στο Gran Turismo βασίζεται σε δύο indexes. To πρώτο είναι το driver rating, που, επί της ουσίας, είναι η ταχύτητά σου. Το δεύτερο είναι το sportsmanship rating, που είναι η συμπεριφορά σου στην πίστα. Αν και τα δύο αυτά indexes βρίσκονται ψηλά, τότε θα μπορείς να συμμετάσχεις στις κορυφαίες βαθμίδες αγώνων. Αλλά ακόμα και αν δεν είναι και τα δύο indexes ψηλά, αλλά το sportsmanship rating είναι καλό, τότε θα συνεχίσεις να ανέρχεσαι. Έτσι, αυτό που συμβαίνει είναι ότι θα έχεις ”καθαρούς” και καλούς αγώνες online. Στην τετραήμερη δοκιμαστική έκδοση που οργανώσαμε πριν την κυκλοφορία του παιχνιδιού, είδαμε τους πιο καθαρούς και σωστούς αγώνες που έχουν υπάρξει σε online racing παιχνίδι.

- Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι παίκτες που στις στροφές δεν κόβουν ταχύτητα και πέφτουν επάνω στους άλλους, θα καταλήξουν να παίζουν με άλλους ανόητους σαν αυτούς;

KY – Αυτό ακριβώς θα συμβεί! Όσοι έχουν κακό sportsmanship rating, θα παίζουν με παίκτες που επίσης έχουν κακό sportsmanship rating.

- * Στο GT Sport έχετε συμπεριλάβει 170 οχήματα, σε αντίθεση με το GT 6 όπου υπήρχαν περισσότερα από 1000 οχήματα –αν και πολλά από αυτά ήταν “standard”. Εκτιμάτε ότι αυτά τα standard αυτοκίνητα δεν ήταν κατάλληλα για το GT Sport, και αν ναι, γιατί; Είστε ικανοποιημένος με τον αριθμό των αυτοκινήτων που έχουν συμπεριληφθεί στο GT Sport;

KY – Στα αυτοκίνητα που υπάρχουν στο GT Sport φυσικά δεν έχουμε συμπεριλάβει τα standard οχήματα από τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά δεν έχουμε κάνει χρήση ούτε και των premium models που είχαμε στο Gran Turismo 6, όλα είναι εντελώς νέα. Είχαμε 350 premium οχήματα στο Gran Turismo 6, αλλά τα πετάξαμε όλα και αρχίσαμε από το μηδέν για να δημιουργήσουμε τα οχήματα της νέας γενιάς. Ο λόγος για αυτή την επιλογή είναι ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που θα διατηρηθούν για τα επόμενα δέκα χρόνια και ακόμα περισσότερο. Φυσικά δεν είμαι ικανοποιημένος με τα οχήματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή και θέλουμε να συνεχίσουμε να τα δημιουργούμε μέχρι να φτάσουμε στα 1000 ή 2000 οχήματα.

ps4Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα