Tekken 7

The Return of the King (of the Iron Fist Tournament)...

To franchise Tekken είναι για τα 3D fighting παιχνίδια ό,τι ακριβώς είναι η σειρά Street Fighter για τα 2D. Ήρθε περίπου στα μισά της δεκαετίας του 1990 ως απάντηση στο Virtua Fighter

της Sega και έκτοτε κέρδισε τις καρδιές των παικτών με το εξαιρετικό του gameplay, τη γλυκιά ροή στις μάχες, τους πολλούς και ξεχωριστούς μεταξύ τους χαρακτήρες, αλλά και το “σενάριο”, που αν και σε αυτά τα παιχνίδια δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, η διαμάχη της οικογένειας Mishima για την κυριαρχία στην εταιρεία Zaibatsu, πάντα ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία. Αυτή τη σπουδαία παράδοση η Bandai Namco θα επιχειρήσει να τη συνεχίσει από τις 2 Ιουνίου και έπειτα με το Tekken 7, το οποίο είναι το πρώτο αριθμημένο παιχνίδι του franchise εδώ και περίπου επτά χρόνια, διάστημα τεράστιο για μια σειρά τέτοιου βεληνεκούς. Οπότε, γίνεται εύκολα αντιληπτό το τεράστιο “στοίχημα” που παίζεται εδώ για την επιστροφή του “Βασιλιά του Τουρνουά της Σιδερένιας Γροθιάς”.

Εμείς δοκιμάσαμε το Tekken 7 -τουλάχιστον, κάποια τμήματά του- για περίπου μια ώρα πριν από μερικές ημέρες, στα γραφεία της Bandai Namco στην Ελλάδα, και μέσα από αυτό το σύντομο preview θα επιχειρήσουμε να σας μεταφέρουμε ορισμένες από τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε. Τονίζουμε εδώ ότι τμήματα νευραλγικής σημασίας για ένα σύγχρονο fighter, όπως το online mode, δεν τα δοκιμάσαμε και είναι κάτι που θα δούμε στο review του παιχνιδιού σε περίπου 20 ημέρες από την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο.

Τί είδαμε λοιπόν κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας; Το βασικότερο κομμάτι ήταν χωρίς αμφιβολία το Story mode, το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον και αρκετά διαφορετικό από ό,τι μας έχει συνηθίσει η σειρά στο παρελθόν. Με το Tekken 7 η Namco επιχειρεί μια αναδρομή σε όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα προηγούμενα παιχνίδια, από την εποχή, δηλαδή, που ο Heihachi ήταν νέος και ξεκίνησε την έριδά του με τον γιο του, Kazuya, και τα πρώτα τουρνουά της Σιδερένιας γροθιάς. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από πολλά cinematics, με σκοτεινό ύφος, προσπαθώντας να ενώσει όλα τα νήματα από το παρελθόν.

Με έναν ιδιαίτερο -και μάλλον έξυπνο, θα λέγαμε- τρόπο, το παιχνίδι παίρνει γεγονότα από τα παλιά παιχνίδια, ή ακόμα και cinematics από αυτά, και τα υφαίνει σε ένα story mode που ξεκινά από το παρόν και τη μεγάλη επιστροφή του Hehihachi Mishima και πηγαίνει συνεχώς μπρος-πίσω σε ένα τρελό γαϊτανάκι εξελίξεων και αποκαλύψεων σχετικά με τους πρωταγωνιστές. Το πόσο επιτυχές είναι το πείραμα αυτού του τρόπου αφήγησης είναι δύσκολο να περιγραφεί, αφενός διότι θα πρέπει να δώσουμε spoiler για το τι συμβαίνει και πώς ενώνονται όλα τα παιχνίδια μεταξύ τους, αφετέρου διότι ο παίκτης πρέπει να διαθέτει μια σχετική γνώση της σειράς για να καταλάβει στο μέγιστο βαθμό το τι συμβαίνει σε κάθε κεφάλαιο.

Μιας και λέμε για κεφάλαια, να πούμε ότι στο story mode του Tekken 7 έγινε μια ένωση δύο διαφορετικών τρόπων αφήγησης από παιχνίδια της ίδιας της Namco. Από τη μια έχουμε στατικές εικόνες, σαν να βγήκαν από graphic novel, που περιγράφουν τα γεγονότα μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου, τεχνική που έχουμε δει στο παρελθόν να λειτουργεί άψογα στη σειρά Ace Combat. Από την άλλη, η δομή στην εξέλιξη cinematics και μαχών (πάντα μιλώντας για το story mode) θυμίζει έντονα Soul Calibur, στοιχείο που για εμάς μόνο ως καλό μπορεί να θεωρηθεί.

Και μιας και ρίχνουμε ονόματα στο “τραπέζι”, αξίζει να πούμε ότι ο “βασιλιάς” δανείστηκε κάτι από σύγχρονους ανταγωνιστές του, όπως τα σύντομα quick-time events που εξελίσσονται λίγα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη μιας μάχης σε μια προσπάθεια ένωσης των cinematics με το πραγματικό gameplay. Προφανώς μιλάμε για μια σχεδιαστική επιλογή που είδαμε στo Injustice: Gods Among Us, της οποίας το δανεισμό από τη Namco δεν κατακρίνουμε καθόλου -τουναντίον εκτιμούμε ότι αν δεις κάτι καλό και πιστεύεις ότι μπορεί να ταιριάξει στο δικό σου παιχνίδι, είναι θετικό να το χρησιμοποιείς.

Παίζοντας στο story mode βρεθήκαμε μπροστά και στο σημαντικότερο τμήμα ενός fighting παιχνιδιού: το σύστημα μάχης. Εδώ θα πούμε ότι με χαρά διαπιστώσαμε πως το Tekken 7 δεν κάνει και πολλά “πειράματα” με έντονες αλλαγές ή επιλογές που ενδεχομένως θα ξενίσουν τους φίλους της σειράς. Όλα φαντάζουν οικεία για έναν παίκτη που είναι μυημένος στο σύστημα μάχης του franchise, ωστόσο υπάρχουν κάποιες αλλαγές, όπως το Rage Art, ένα νέο σύστημα που ενεργοποιείται σε κάθε χαρακτήρα και όταν η μπάρα υγείας του βρίσκεται σε critical σημείο, το οποίο επιτρέπει -εφόσον ενεργοποιηθεί- την εκτέλεση κινήσεων που προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλο.

Στις λίγες φορές που το δοκιμάσαμε, είδαμε ότι το Rage Art λειτουργεί ικανοποιητικά, χωρίς να “σπάει” το παιχνίδι και να το καθιστά πιο εύκολο, αφού οι κινήσεις με το Rage Art ενεργοποιημένο και να διακοπούν μπορούν από έναν έμπειρο παίκτη (ή την αυξημένη Α.Ι.) αλλά και να γίνουν counter με το Power Crush, επίσης μια νέα προσθήκη. Τώρα, το μεγάλο ερώτημα προφανώς έρχεται υπό τη μορφή των “juggles”...

Ναι, τα juggles, δηλαδή τα συνεχόμενα χτυπήματα, που μπορούν να κρατήσουν τον αντίπαλο στον αέρα επ' αόριστο και να τον βγάλουν νοκ άουτ πριν καν... ξεκινήσει ο αγώνας, υφίστανται, όμως υπάρχει πλέον το σύστημα Screw Attack, που επιτρέπει combos μόνο σε ανοιχτό χώρο και όχι σε τοίχο -κάτι που όσοι παίζουν Tekken, έστω και casual, γνωρίζουν ότι στα παρελθόντα παιχνίδια ισοδυναμούσε με... θάνατο. Σε γενικές γραμμές το gameplay δεν δείχνει να έχει δραματικές αλλαγές, αφού εξ όσων είδαμε κινείται σε γνωστά πλαίσια, όμως πρέπει να τονίσουμε ότι προσθήκες όπως το Rage Art και το Rage Drive πρέπει να δοκιμαστούν εκτενώς, σε online και offline 2-player περιβάλλον για να γίνει 100% σαφές τί προσφέρουν στη μάχη, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την επιτυχή ή όχι εφαρμογή τους. Από το χρόνο που είχαμε εμείς με το παιχνίδι, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί.

Από εκεί και πέρα, δοκιμάσαμε δύο ακόμα modes του τίτλου. Το ένα ήταν το Juke Box, που πρακτικά είναι ό,τι περιγράφει ο τίτλος του, δηλαδή ένα μουσικό κουτί, με τα soundtracks όλων των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς. Το δεύτερο ήταν το Treasure Battle, ένα τύπου ladder mode, στο οποίο επιλέγουμε οποιονδήποτε από τους 36 διαθέσιμους μαχητές και ξεκινάμε μάχες με τυχαίους αντιπάλους, με σκοπό η εκάστοτε νίκη να μας προσφέρει κάθε λογής αντικείμενα (χρήματα, ρουχισμό για το customization των χαρακτήρων μας κ.ο.κ.).

Κλείνοντας, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα γραφικά, τα οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι στο build που είδαμε δεν μας εντυπωσίασαν, αφού διαπιστώσαμε μια κάποια ανομοιογένεια στην ποιότητα του rendering μεταξύ των χαρακτήρων. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι αυτό μπορεί και να οφείλεται στο build που δοκιμάσαμε. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μιλάμε για ένα όμορφο παιχνίδι, με εντυπωσιακά οπτικά εφέ, υπέροχη ροή στη μάχη, τεράστια ποικιλία στους χαρακτήρες και τα είδη πολεμικών τεχνών και πλούσιο περιεχόμενο. Για την ώρα, λοιπόν, μένουμε σε αυτά και θα έχουμε πολλά περισσότερα προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όταν δηλαδή θα παραλάβουμε την τελική έκδοση και θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Η δοκιμή του τίτλου έγινε σε preview build για το PS4.

pcps4xbox one Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
tekken, tekken, king, iron, franchise, fighting, fighter, sega, εταιρεία, namco, ιουνίου, ελλαδα, online, ace, rage, art, counter, power, νέα, νοκ, drive, offline, juke, box, build, οφείλεται, μαΐου, ps4, click, image, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, γνωση, εικονες, ονοματα, παιχνιδια, ωρα, ps4, time, αρθρο, αξιζει, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γοητεια, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δειχνει, δομη, εγινε, εφε, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ειπωθει, εξελιξη, εποχη, επτα, εριδα, ερχεται, εταιρεία, εξυπνο, ζημια, υφος, θετικο, θυμιζει, κεφαλαιο, μαΐου, ματια, μορφη, νικη, νηματα, νοκ, παντα, ολα τα παιχνιδια, οπτικα, οφείλεται, περιβαλλον, ποιοτητα, ροη, πρωταγωνιστες, ρολο, συντομα, σειρα, συγχρονο, τμημα, τιτλος, χαρα, ace, αγωνας, art, box, build, counter, click, drive, εφαρμογη, ειδη, ενωση, fighter, fighting, franchise, ιδιαιτερο, iron, ιουνίου, juke, king, κομματι, καρδιες, μπροστα, namco, offline, παιχνιδι, player, power, quick, rage, sega, online, τρελο, υγειας, υπεροχη, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over