Mass Effect Universe (final part)

«I don’t need an army, I have a Krogan!»

Όπως είναι γνωστό σε κάθε gamer, η αναμονή για την κυκλοφορία ενός νέου παιχνιδιού μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη διαδικασία, ειδικά αν πρόκειται για ένα franchise που έχει διεκδικήσει και κερδίσει μια μόνιμη θέση στην καρδιά του. Αγαπητοί νεοσύλλεκτοι της Alliance, βετεράνοι N7s και μελλοντικοί Pathfinders, το τελευταίο –το εννοούμε αυτή τη φορά!- κείμενο, ίσως καταφέρει να απαλύνει τον πόνο σας και να καταστήσει τις τελευταίες ημέρες

πριν την κυκλοφορία του Mass Effect: Andromeda λιγάκι πιο υποφερτές. Σε αυτό το τμήμα θα γίνει η προσπάθεια να καλυφθούν όσα σημεία του lore δεν καλύφθηκαν στα προηγούμενα τρία μέρη –πάντα, χωρίς spoilers από την Τριλογία- ενώ στο τέλος θα γίνει μια γρήγορη αναφορά στο τι μας επιφυλάσσει το πολυαναμενόμενο “ταξίδι” στο νέο γαλαξία της Ανδρομέδας. Πάμε, λοιπόν!

Λίγα λόγια για τις εξωγήινες φυλές (ΙΙΙ)

Από τον υπότιτλο κιόλας, συμπεραίνει κανείς πως όταν πρόκειται για τους Krogans, μιλάμε χωρίς αμφιβολία για φονικές μηχανές. Είναι εξωγήινη φυλή δίποδων ερπετοειδών που ζουν περίπου 1.000 χρόνια, σαν τις Αsari, και οπτικά μοιάζουν αμυδρά με τεράστιες χελώνες. Προέρχονται από τον πλανήτη Tuchanka, ο οποίος έχει σχεδόν ανύπαρκτους φυσικούς πόρους, πολύ σκληρό περιβάλλον και αφθονία αρπακτικών. Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι Krogans κατάφεραν να επιζήσουν και να ακμάσουν. Η παρουσία τους είναι επιβλητική, καθώς το ύψος τους υπερβαίνει τα δύο μέτρα και το μέσο βάρος τους τα 200 κιλά. Έχουν καμπούρες που μοιάζουν με καβούκια, μέσα στα οποία αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες, πράγμα το οποίο τους επιτρέπει να επιβιώνουν για μέρες χωρίς τροφή και νερό. Το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ανθεκτικό ενάντια στους τραυματισμούς, κάνοντάς τους ανθεκτικούς και σε περιβαλλοντικές απειλές όπως η ραδιενέργεια και οι ακραίες θερμοκρασίες.

Η πιο θαυματουργή πτυχή της φυσιολογίας τους είναι τα πολλαπλά τους ζωτικά όργανα σε περίπτωση «θανατηφόρου» τραυματισμού. Για παράδειγμα, έχουν δευτερεύον νευρικό σύστημα, δύο καρδιές, τέσσερις πνέυμονες και οι αρσενικοί έχουν...τέσσερις όρχεις. Οι Krogans είχαν λαμπρό πολιτισμικό παρελθόν, αφήνoντας πίσω τους σημάδια τέχνης και αρχιτεκτονικής. Δυστυχώς όμως, ο πολιτισμός τους δεν κατάφερε να επιζήσει, λόγω του αυξανόμενου δείκτη γεννητικότητας. Όπως είδαμε και στο προηγούμενο μέρος και με τους Drell, οι έλλειψη πόρων τους οδήγησε και εκείνους κοντά στην εξαφάνιση μέσω πυρηνικού πολέμου, που ξέσπασε 4.000 χρόνια πρίν τα γεγονότα της τριλογίας. Για σχεδόν 2.000 χρόνια οι εναπομείναντες Krogans, χωρισμένοι πλέον σε μαχόμενες φατρίες, επιβίωναν πρωτόγονα στη ρημαγμένη από τον «πυρηνικό χειμώνα» Tuchanka, μέχρι που τους βρήκαν οι Salarians (βλ. μέρος 2ο).

Εκείνη την εποχή, οι φυλές της Citadel βρίσκονταν εν μέσω ενός αιματηρού πολέμου με τους Rachni (Rachni Wars), ένα είδος πολύ επικίνδυνων εντομοειδών εξωγήινων. Οι Salarians, όντας απεγνωσμένοι λόγω του δύσκολου πολέμου, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους Krogan, δίνοντάς τους πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία, ούτως ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να τους βοηθήσουν να κατατροπώσουν μια και καλή τους Rachni. To σχέδιο ήταν επιτυχές, παρόλα αυτά είχε και σοβαρές συνέπειες. Οι Krogans, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να εξαπλωθούν και να αναπαραχθούν με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, έγιναν οι ίδιοι τεράστια απειλή για τη γαλαξιακή ειρήνη με την επιθετική τους φύση και την απληστία τους να κυριεύσουν όσα εδάφη μπορούν. Η επανάσταση (Krogan Rebellions) διήρκησε τρεις αιώνες μέχρι που οι -πρωτοεμφανιζόμενοι στη γαλαξιακή κοινότητα- Τurians (βλ. μέρος 2ο) έσπευσαν να βοηθήσουν, απελευθερώνοντας ένα τρομερό βιολογικό όπλο (genophage) που αποτέλεσμα είχε τη νεογνική θνησιμότητα και συνεπώς τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού τους. Οι Krogans, λόγω της φαταλιστικής νοοτροπίας τους, αντί να αφιερώσουν χρόνο στη γνώση, στην εξέλιξή τους σαν λαός και στους τρόπους επίλυσης του προβλήματος υπογεννητικότητας, επιλέγουν βίαια επαγγέλματα όπως του μισθοφόρου.

Fun Facts - Για τους αρκετά παρατηρητικούς οπαδούς της σειράς Dragon Age της Bioware, στα Dragon Age II και Dragon Age: Inquisition, σε κάποιες τοποθεσίες, υπάρχουν βαλσαμωμένα κεφάλια-τρόπαια Krogans στους τοίχους. Το αν πρόκειται για απλά «easter eggs» ή για πιθανή συνύπαρξη των δύο settings στο ίδιο φανταστικό σύμπαν, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

-Ο σχεδιασμός των προσώπων των krogans είναι ελαφρώς εμπνευσμένος από ένα είδος νυχτερίδας, της Centurio Senex.

Μιλώντας για μισθοφόρους, δύο ακόμη φυλές που διαπρέπουν σε αυτό το επάγγελμα όπως και σε παράνομες δραστηριότητες όπως η πειρατεία και τα κυκλώματα σκλαβιάς, είναι οι Batarians και οι Vorcha. Οι πρώτοι προέρχονται από τον πλανήτη Khar’Shan και κατέχουν τη φήμη των «μαύρων προβάτων» της γαλαξιακής οικογένειας για τους προαναφερθέντες λόγους. Είναι ανθρωποειδής φυλή με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους τα τέσσερα μάτια, και δεν γνωρίζουμε πολλά για εκείνους μέσω της τριλογίας, διότι έχουν επιλέξει να ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο γαλαξία μιας και η κυβέρνησή τους έχει απαγορεύσει στους πολίτες της να φύγουν εκτός των εδαφών τους.

Αν οι Batarians θεωρούνται «μαύρα πρόβατα», τότε οι Vorcha είναι χαμηλότερα στην κατάταξη, με τους περισσότερους να τους θεωρούν γαλαξιακά παράσιτα. Είναι βίαια και πρωτόγονα δίποδα από τον πλανήτη Heshtok, ενώ έχουν χαμηλή νοημοσύνη και ο μέσος όρος ζωής τους δεν ξεπερνά τα 20 χρόνια. Η ιδιαίτερη φυσιολογία τους όσον αφορά την κυτταρική δομή τους, τους επιτρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε περιβάλλον με σχετική ευκολία, ενώ τα κύτταρα τους αναγεννώνται. Ως συνέπεια αυτής τους της ιδιαιτερότητας, η εξέλιξή τους έχει σταματήσει και το DNA τους παραμένει ίδιο εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Δεν έχουν οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, ούτε κάποια μορφή διακυβέρνησης λόγω της μικρής διάρκειας ζωής.

Fun Fact - H βιολογία –όχι η εμφάνιση- των Vorcha είναι εμπνευσμένη από ένα είδος γήινων σκουληκιών (planarian) που έχουν τη δυνατότητα κυτταρικής αναγέννησης.

«Σ' άλλη γη, σ' άλλα μέρη…»

Mε αυτές τις λιγοστές τελευταίες πληροφορίες λήγουμε το κεφάλαιο του γαλαξία μας και θα κάνουμε μια απότομη μετάβαση στην «ετοιμασία» μας για το νέο μεγάλο ταξίδι του franchise. Υπάρχουν σίγουρα, πολλά που δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την spoiler-free έκδοση σειρά κειμένων, όμως πού θα ήταν η μαγεία εάν τα γνωρίζατε όλα; Η μαγεία και το νόημα βρίσκεται στην εξερεύνηση και την ανακάλυψη. Αυτό είναι ακριβώς και το μήνυμα που θέλει να περάσει το ολοκαίνουριο κεφάλαιο της σειράς, το Mass Effect: Andromeda. Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά από το τελευταίο μας παιχνίδι με τον/ την Commander Shepard, είμαστε –είμαστε, αλήθεια;- έτοιμοι να προχωρήσουμε σε καινούριο ήρωα, καινούριες περιπέτειες και σε άλλο γαλαξία. Για όσους επιθυμούν να παίξουν το παιχνίδι εντελώς τυφλά, χωρίς να γνωρίζουν καμία απολύτως πληροφορία, καλό θα ήταν να σταματήσει η ανάγνωση, διότι θα αναφερθούμε σε σημεία του lore και της πλοκής του νέου τίτλου. Η συνέχεια αφορά όσους επιθυμούν να μάθουν κάποιες βασικές πληροφορίες και για να τους λυθούν τυχόν απορίες.

Πρώτα από όλα, το Mass Effect: Andromeda δεν αποτελεί sequel με την κλασική έννοια της λέξης. Τα γεγονότα δεν έχουν κανένα συσχετισμό με την τριλογία και θα λάβουν χώρα 600 περίπου χρόνια μετά από εκείνα της τριλογίας. Είναι φανερό ότι η βιασύνη της Bioware να προχωρήσει σε εντελώς καινούριο setting μπορεί να αποδοθεί στον τρόπο που επέλεξε να λήξει την τριλογία, δυστυχώς μην αφήνoντας και πολλά περιθώρια στο να ειπωθεί μια νέα ιστορία σε αυτό το γαλαξία. Όπως και σε κάθε φανταστικό σύμπαν που συνεχώς χτίζεται, όταν έλθει η ώρα να εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία, πολλές φορές κάποια καθιερωμένα στοιχεία του lore ενημερώνονται και μεταβάλλονται για υποδεχτούν τα καινούρια. Άλλοτε αυτό γίνεται και με επιτυχία και άλλοτε όχι. Το Mass Effect: Andromeda από μόνο του αποτελεί ένα τέτοιο στοιχείο, που είτε θα λειτουργήσει κάλα με το ήδη υπάρχον lore ή θα το «σπάσει».

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, 8 χρόνια πριν τα γεγονότα του Mass Effect –δηλαδή το 2176 – δημιουργήθηκε η Andromeda Initiative, μια συνεργασία διαφόρων φυλών με σκοπό τη δημιουργία ενός σχεδίου για διαγαλαξιακή αποίκιση της Ανδρομέδας. Τέσσερις «κιβωτοί» και ένας μικρός διαστημικός σταθμός θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι που θα διαρκέσει 600 ολόκληρα χρόνια για να φτάσουν στο νέο γαλαξία. Σκοπός της όλης επιχείρησης είναι η εξερεύνηση και η καθιέρωση ενός νέου «σπιτιού» για κάποιες από τις φυλές της «Γαλακτικής Οδού». Η αποστολή αποχωρεί το 2185, τη χρονιά που ολοκληρώνονται τα γεγονότα του Mass Effect 2 και οι συμμετέχοντες της μεγάλης αυτής αποστολής -θεωρητικά- δεν έχουν ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί. Ο ρόλος του νέου μας ήρωα θα είναι εκείνος του επόμενου Pathfinder, που μαζί με την ομάδα του θα ηγηθεί της εξερεύνησης και θα εξασφαλίσει την εγκατάσταση των ανθρώπων σε μια νέα «Γη». Κάθε κιβωτός που περιέχει μέλη της ίδιας φυλής (Asari, Turian, Salarian) έχει τον δικό της Pathfinder.

H πλοκή εισάγει για άλλη μια φορά μια αρχαία φυλή που έχει εξαφανιστεί, η οποία έχει αφήσει πίσω της τεχνολογία που πολλοί θέλουν να εκμεταλλευτούν, ενώ οι κύριοι εχθροί μας θα είναι η γηγενής φυλή των Kett, οι οποίοι μας βλέπουν ως κατακτητές. Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι θα είναι και η αντιμετώπιση ατόμων που κατέφθασαν με την αποστολή, αλλά εξορίστηκαν επειδή επαναστάτησαν για κάποιο -άγνωστο για την ώρα- λόγο. Η εξερεύνηση από μόνη της αποτελεί πολύ συναρπαστική ιδέα μαζί με το πολιτικό υπόβαθρο και τους κινδύνους μιας εγκατάστασης σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον, ωστόσο, μας αφήνει με μια περίεργη αίσθηση ότι άλλοι λόγοι κρύβονται από πίσω, πράγμα που θα το διαπιστώσουμε παίζοντας το παιχνίδι.

Η ιδέα πίσω από το Mass Effect: Andromeda είναι πολύ “meta” χωρίς να το επιδιώκει. Ο παίκτης, όπως και ο ίδιος ο ήρωας, έχει αφήσει για πάντα πίσω του όσα ήξερε και όσα αγάπησε για να κάνει αυτό το ταξίδι χωρίς γυρισμό. Πολλά από αυτά που αγαπήσαμε σε αυτό το σύμπαν, συγκεκριμένα τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους, τα αφήνουμε πίσω, γνωρίζοντας ότι δεν θα τα ξαναδούμε in-game. Αυτό όμως που μας κρατάει, είναι το γεγονός ότι η νέα μας εμπειρία θα είναι βασισμένη στη γνώση που αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και στα δυνατά συναισθήματα που μας προκάλεσε η τριλογία. Αποχαιρετούμε τον/ την βετεράνο Shepard και υποδεχόμαστε τον/ την νεαρό/ η και σχεδόν άπειρο Ryder... Ας κάνουμε την περιπέτειά του/ της (συνεπώς και τη δική μας) την καλύτερη που θα μπορούσε να έχει ποτέ.

Καλό ταξίδι... και τα λέμε σε 600 χρόνια!

END OF TRANSMISSION. SIGNING OFF.

Προηγούμενα τμήματα του αφιερώματος

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Μέρος 3ο

specials
Keywords
effect, universe, effect, universe, dragon age, army, franchise, fun, dragon, bioware, easter, dna, sequel, νέα, initiative, pathfinder, άπειρο, ryder, ομαδα διας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, end, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, πνευμονες, γνωση, θνησιμοτητα, ραδιενεργεια, υψος, ωρα, army, dna, game, pathfinder, απληστια, απλα, άπειρο, αρχαια, αφθονια, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δερμα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δομη, ειπωθει, ειρηνη, ελλειψη, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, επαγγελματα, εποχη, επιτυχια, εχθροι, τεχνολογια, ζωης, ζωτικα οργανα, ιδεα, ιδιο, ειδος, μηχανες, κιβωτος, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, κιλα, λογια, λογο, μαγεια, ματια, μειωση, μορφη, νερο, νοημοσυνη, νοημα, ομαδα, παντα, οντας, οπτικα, ορος, ορχεις, ουσιες, παμε, περιβαλλον, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σημαδια, συμπαν, σχεδιο, τυφλα, τμημα, τρια, φυση, φημη, φορα, αγνωστο, αιωνες, bioware, βιολογια, sequel, free, dragon age, dragon, franchise, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερο, initiative, κομματι, καρδιες, καρδια, μια φορα, οργανα, παιχνιδι, πληροφοριες, ryder, ταξιδι
Τυχαία Θέματα