Horizon: Zero Dawn - The Frozen Wilds

Best served chilled.

Είναι γεγονός ότι στην ανακοίνωση της δημιουργίας ενός open-world action RPG από τους δημιουργούς της σειράς Killzone οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν διστακτικοί για το τελικό αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος, καθώς κόντρα στα σημεία των καιρών που υπαγορεύουν την ατολμία για παρουσίαση νέων IPs, την αναμόχλευση (sequels, reboots, remasters) γνωστών και επιτυχημένων franchises και την ολοένα και σπανιότερη κυκλοφορία offline single player παιχνιδιών, η Sony, με το Horizon Zero Dawn, έδωσε “λευκή επιταγή” στη Guerrila Games για τη δημιουργία ενός τίτλου που θα αποτελούσε στην ουσία το παρθενικό ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά για την πρότερη ιστορία και εμπειρία του studio σε αυτήν την κατηγορία.

Ωστόσο, το νέο παιχνίδι των Oλλανδών δημιουργών κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους που διανύουμε, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη, παρά τα όποια προβλήματα διέθετε και αναλύθηκαν διεξοδικά στην παρουσίαση που είχαμε κάνει, κατορθώνοντας μάλιστα να πετύχει ιδιαίτερα καλές πωλήσεις μέσα στις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του, γεγονός που το ανέδειξε ως το πρώτο σε πωλήσεις νέο IP της Sony για το PS4 και το καλύτερο ντεμπούτο παιχνιδιού μέχρι σήμερα για τη Guerrilla Games. Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω είναι η Sony να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αποδοχή που έτυχε ο τίτλος, να ανακοινώσει πως, ουσιαστικά, ό,τι είχαμε δει μέχρι σήμερα ήταν η αρχή της ιστορίας της Aloy -της πρωταγωνίστριας του παιχνιδιού- και να γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζεται ένα story expansion. Και εγένετο το Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds.

Το expansion μάς συστήνει με την φυλή των Banuk, οι οποίοι ζουν σε ένα βορειοανατολικό κομμάτι του χάρτη που μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστο, μια φυλή που είχε αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας που γνωρίσαμε στο βασικό παιχνίδι. Μια βασική διαφοροποίηση των Banuk από τις υπόλοιπες φυλές του κόσμου του Horizon Zero Dawn είναι -ίσως εντέχνως και λόγω γεωγραφικής απόστασης από το κέντρο του χάρτη- η διαφορετική προσέγγιση τόσο των τετελεσμένων γεγονότων όσο και γενικότερα του τρόπου ζωής που έχουν υιοθετήσει, αναβλύζοντας έναν έντονο μυστικισμό, σαφώς επηρεασμένοι από θρησκευτικές προλήψεις που παραπέμπουν σε ιθαγενείς.

Η νέα ιστορία του expansion, που ξεδιπλώνεται μέσα από την γνωριμία με τους Banuk, λαμβάνει χώρα σε κατάλευκα, βραχώδη, ως επί το πλείστον ορεινά, τοπία, θαμμένα κυριολεκτικά κάτω από πυκνό χιόνι, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κάποια ρηξικέλευθη ανατροπή ή να έχει μεγάλο αντίκτυπό στην ήδη διαμορφωμένη εικόνα που έχουμε για το lore. Η πρόσβαση στο νέο περιεχόμενο που προστίθεται στον τίτλο, πρότασή μας είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται καλύτερα ως συνέχεια του βασικού end game, καθώς διαθέτει αυξημένη πρόκληση, κάτι που το μαρτυρά και η αύξηση του level cap από το 50 στο 60.

Βέβαια, όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με το πόνημα της Guerrilla θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο έξτρα υλικό λίγο πριν από τη μέση του κεντρικού campaign. Αύξηση στο level cap φυσικά συνεπάγεται και νέες ικανότητες στο skill tree, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον υπόλοιπο χάρτη του παιχνιδιού. Τα νέα skills, ωστόσο, επικεντρωμένα κυρίως στην διευκόλυνση της περιήγησης της πρωταγωνίστριας στον κόσμο του Horizon Zero Dawn και της συλλογής πόρων και υλικών από αυτόν, δεν διαθέτουν την απαραίτητη βαρύτητα συγκρινόμενα πάντα με τα ήδη διαθέσιμα στο skill tree πριν την ενσωμάτωση του expansion.

Τα quest, αν και λίγα στον αριθμό, διαθέτουν ικανοποιητική διάρκεια –για τα πλαίσια ενός πρόσθετου περιεχομένου πάντα– στηριζόμενα στους επιτυχημένους μηχανισμούς μάχης που διαθέτει το παιχνίδι, εμπλουτισμένα με περισσότερα στοιχεία platforming, προσφέρουν μια ακόμα ευκαιρία να απαριθμήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που έκαναν το νέο IP των Ολλανδών εμπορική επιτυχία. Σε αυτά σε περίοπτη θέση θα συγκαταλέγαμε τον οπτικό τομέα, ο οποίος "δίνει ρέστα", όπως είναι ήδη γνωστό, έχοντας μάλιστα δεχτεί και μερικές βελτιώσεις όσο περίεργο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, με την απεικόνιση των παγωμένων τοπίων και του πυκνού χιονιού που τα περιβάλει να είναι ό,τι καλύτερο ίσως έχουμε δει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στις οικιακές κονσόλες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι βελτιώσεις παρατηρούμε και κατά τη διάρκεια των διαλόγων, με τους χαρακτήρες να εμφανίζονται πιο εκφραστικοί στις συνομιλίες, γεγονός που το αναδεικνύει και η εισαγωγή νέων γωνιών λήψης της κάμερας, δίνοντας έναν πιο κινηματογραφικό τόνο. Όσον αφορά τους έτερους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, που δεν είναι άλλοι από τις Μηχανές, συναντάμε στη νέα περιοχή γνώριμα πλάσματα, με την ειδοποιό διαφορά ότι πλέον είναι, εκτός από καλύτερα εξοπλισμένα, πιο ισχυρά και εχθρικά από πριν εξαιτίας ενός malware που έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά τους.

Αυτό μεταφράζεται σε πιο απαιτητικές μάχες κατά την περιπλάνηση της Aloy στις νέες τοποθεσίες, με την αντιμετώπισή τους να μην είναι μόνο θέμα απόκτησης κάποιου νέου όπλου ή στολής, κατάλληλου ή ανώτερου level αλλά απαιτώντας ακόμα περισσότερο στρατηγική και νέες μεθόδους προσέγγισης, εκμεταλλευόμενοι και το ιδιόμορφο περιβάλλον. Η ένστασή μας εδώ έχει να κάνει με την αίσθηση αδικίας που αφήνουν στον παίκτη ορισμένες αναμετρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Μηχανές αντιδρούν υπερβολικά, σε βαθμό που μοιάζουν ότι έχουν επίτηδες υπερβολική δυσκολία. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το επανεξετάσει το studio ανάπτυξης του τίτλου, καθώς θεωρούμε ότι είναι λάθος το μονοπάτι που επέλεξε ώστε να βελτιώσει την αντίπαλη A.I. και θα θέλαμε σε επικείμενο sequel του παιχνιδιού να δούμε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα.

Σε γενικές γραμμές, το The Frozen Wilds αποτελεί ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο της ιστορίας του κόσμου του Horizon Zero Dawn, χωρίς όμως να προσθέτει κάποιο συνταρακτικό γεγονός στο lore που ανακαλύψαμε μέσου της περιπέτειας της Aloy στον κεντρικό πυρήνα του βασικού παιχνιδιού.

Προσφέροντας, όμως, αγόγγυστα έξτρα περιεχόμενο, που αγγίζει τις 15 ώρες, και διατηρώντας τους ίδιους γνώριμους μηχανισμούς που έκαναν τον τίτλο εμπορική επιτυχία, δίνει την καλύτερη αφορμή σε όσους απόλαυσαν την περιπλάνηση και τις μάχες στον μεταποκαλυψιακό κόσμο του να επιστρέψουν σε αυτόν μέχρι το επόμενο, αναπόφευκτο sequel που λογικά θα δούμε στο άμεσο μέλλον.

ps4
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over