Detroit: Become Human

Blade Running...

Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς ως αρνητικά στην Quantic Dream. Υποσχέσεις που δεν τηρούνται, σχεδιασμός παιχνιδιών που πολλές φορές ξεπερνά τα όρια του gaming και προσεγγίζει τον κινηματογράφο, plot holes... Αλλά όποια και αν είναι η θέση κάποιου απέναντι στους Γάλλους και στη φιγούρα του David Cage

ειδικότερα, που αποτελεί και τη βιτρίνα του στούντιο, σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει όλα τα πονήματά που έχει παραδώσει αυτή η ομάδα, την προσπάθεια που κάνει για δημιουργία ενός gaming που σπάνια συναντάμε στις μέρες μας, καθώς και τις προσεγμένες και μεγάλες παραγωγές, που, βέβαια, τα τελευταία δέκα χρόνια χρηματοδοτούνται χωρίς φειδώ από τη Sony.

Η Quantic Dream έχει επιτυχίες και αποτυχίες στο βιογραφικό της, και από ό,τι φαίνεται, το Beyond: Two Souls δεν πρέπει να θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένο ούτε καν και από τους ίδιους τους δημιουργούς του. Αυτή η διαπίστωση προκύπτει από την οδό που δείχνει να ακολούθησε στο σχεδιασμό και τη δόμηση του Detroit η γαλλική ομάδα, αφού το δυστοπικό adventure παιχνίδι που ετοιμάζει για το PS4, από όσα είδαμε πριν λίγες ημέρες στην Paris Games Week, είναι ένα παιχνίδι απόλυτα βασισμένο επάνω στους μηχανισμούς του Heavy Rain.

Εμείς θα πούμε ότι η επιλογή αυτή μάς φαίνεται σωστή. Με το Beyong η Quantic Dream προσπάθησε να κάνει πράγματα που δεν της “βγήκαν”, οπότε η πιο ασφαλής επιλογή του μοντέλου Heavy Rain και η επιστροφή σε ένα πιο “interactive movie” περιβάλλον δείχνει να ταιριάζει καλύτερα στο νέο παιχνίδι. Το Detroit το περιμένουμε εδώ και καιρό, και θεωρείται ως η μεγαλύτερη παραγωγή της Quantic Dream μέχρι σήμερα. Το σενάριό του, που δανείζεται πολλά από τη sci-fi λογοτεχνία και, κυρίως, από τον Philip K. Dick, μας τοποθετεί στο 2036, όπου η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν τέλεια ανδροειδή.

Αναμενόμενα, τα ανδροειδή, που αντιμετωπίζονται σχεδόν ως σκλάβοι από τους ανθρώπους, αρχίζουν να επαναστατούν, να σπάνε το πρωτόκολλό τους και, αφού το κάνουν αυτό, να χαρακτηρίζονται ως “Deviants”, ως επαναστάτες. Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι στο Detroit υπήρχαν αρκετοί πρωταγωνιστές (όπως και στο Heavy Rain), όπως το ανδροειδές/ ντετέκτιβ Connor και το ανδροειδές/ Deviant Markus. Για τον Connor είχαμε δει αρκετά στοιχεία από την ανακοίνωση κιόλας του παιχνιδιού, με το σχετικό gameplay στην οροφή ενός κτιρίου, όπου ο πρωταγωνιστής πρέπει να πείσει ένα Deviant να αφήσει ελεύθερο ένα μικρό κορίτσι που κρατά όμηρο. Στη φετινή έκθεση Ε3 γνωρίσαμε καλύτερα τον Markus, ο οποίος ηγείται μιας επαναστατικής ομάδας και στο δικό του κεφάλαιο είχαμε κληθεί να ελευθερώσουμε όσα περισσότερα από τα “αδέλφια” του μπορούσαμε από ένα κατάστημα που τα πωλούσε.

Τώρα, ήρθε η σειρά της Kara, της φιγούρας που είχαμε δει για πρώτη φορά πολλά χρόνια πριν, πριν ακόμα υπάρξει έστω κάποια υποψία για το παιχνίδι Detroit, στο φερώνυμο tech demo της Quantic Dream. Στο Paris Games Week είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση του κεφαλαίου της Kara, που άλλωστε προβλήθηκε και σε μορφή trailer κατά τη συνέντευξη Τύπου της Sony, όμως σε πραγματικό χρόνο και δύο φορές, όπου έγιναν εντελώς διαφορετικές επιλογές. Παραδόξως, το “spotlight” στην παρουσίαση του demo (αλλά και γενικώς στην Paris Games Week) το κέρδισε ο Guillaume de Fondaumière, ο “νούμερο 2” της Quantic Dream, που αυτή τη φορά φαίνεται να έχει πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Ο de Fondaumière έπαιξε το γνωστό demo δύο φορές, τη μια προσπαθώντας να λογικεύσει τον Todd, το διεστραμμένο πατέρα της Alice, ώστε να γλιτώσει τη μικρή κόρη του από την κακή μοίρα της. Ο Todd, όμως, ήταν αμετάπειστος, και, έτσι, η Kara, σπάζοντας το πρωτόκολλό της, έμπλεξε σε μια μάχη -που εξελίχθηκε μέσα από quick time events- με τον Τodd, έσωσε την Alice, και το κεφάλαιο έκλεισε με τις δύο να τρέχουν από το σπίτι, να μπαίνουν σε ένα λεωφορείο και να φεύγουν μακριά.

Στη δεύτερη, περίπτωση, ωστόσο, η Kara -μέσα από τις επιλογές του Guillaume de Fondaumière, ήταν πιο “Deviant”, αφού χρησιμοποίησε ένα πιστόλι, που είχε ανακαλύψει πιο πριν σε ένα συρτάρι, για να απειλήσει τον Todd, και τελικά τον σκότωσε για να γλιτώσει το μικρό κορίτσι. Με το κλείσιμο και του δεύτερου demo, το στέλεχος της Quantic Dream μάς έδειξε ένα γράφημα, το οποίο εμφανίζεται κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα κεφάλαιο και παρουσιάζει ένα οριζόντιο “δέντρο” με όλες τις πιθανές επιλογές που μπορεί να κάνει ο παίκτης και τις καταλήξεις που θα επιφέρουν αυτές. Για παράδειγμα, αν ο παίκτης δεν είχε εξερευνήσει το σπίτι με την Kara λίγα λεπτά πριν το συμβάν με την Alice και τον πατέρα της, τότε δεν θα είχε ανακαλύψει το κρυμμένο πιστόλι, οπότε -λογικά- δεν θα γνώριζε την ύπαρξή του και, έτσι, το σενάριο όπου σκοτώνει τον Todd δεν θα ήταν εφικτό.

Επιλογές, αποφάσεις, διαφορετικά αποτελέσματα και δεκάδες ξεχωριστά παρακλάδια σε κάθε κεφάλαιο. Και αν όλα αυτά δεν σας θυμίζουν Heavy Rain, τότε το μοντέλο χειρισμού θα το κάνει υπέρ το δέον. Ο χειρισμός στο Detroit δεν κρύβει καμία έκπληξη, αφού γίνεται χρήση του κλασικού μοντέλου ενεργειών με τη χρήση των δύο αναλογικών μοχλών -που “εξομοιώνει” την κίνηση του χαρακτήρα εντός παιχνιδιού- ή με συνδυασμό κουμπιών για ορισμένες πιο πολύπλοκες ενέργειες (πατάμε L1 + R1 + L2 + R2 για να σπρώξουμε κάτι). Τίποτα καινούργιο εδώ. Απλό, λειτουργικό και βατό “interactive movie gameplay” μοντέλο χειρισμού.

Οι πρώτες εντυπώσεις μας από το Detroit: Become Human είναι θετικές. Ειδικά μιλώντας για όσους αρέσκονται στα παιχνίδια αυτής της λογικής και, ειδικότερα, αυτής της ομάδας. Η Quantic Dream, χωρίς να επιχειρεί κάτι καινοτόμο ή ρηξικέλευθο, δείχνει να ετοιμάζει ένα παιχνίδι με ενδιαφέρουσα ιστορία, εντυπωσιακή τεχνολογία γραφικών και καλή ατμόσφαιρα, που ενδεχομένως να προσπαθήσει και πάλι να θίξει ορισμένα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Το αν αυτό θα το πράξει επιτυχώς ή όχι, το αν θα υπάρχει συνοχή στο σενάριο και το αν, τελικά, αυτό το σενάριο θα έχει κάτι να πει στον παίκτη, και δεν θα είναι απλά ένα γκρίζο όχημα για λίγο ακόμα interactive movie gameplay, θα το διαπιστώσουμε την άνοιξη του 2018, όταν δηλαδή θα γίνει διαθέσιμο το νέο πόνημα των Γάλλων για το PS4.

ps4
Keywords
Τυχαία Θέματα