Accel World vs Sword Art Online

Ο διεκδικητής για τον τίτλο του χειρότερου JRPG της χρονιάς.

Το franchise Sword Art Online έχει εξελιχθεί σε μια από τις δημοφιλέστερες σειρές για τους Ιάπωνες, οπότε λογικό ήταν το συγκεκριμένο κοινό να ασχοληθεί και

με το Accel World, μιας και πρόκειται για έργο του ίδιου, δημοφιλούς δημιουργού, Reki Kawahara. Έτσι, όποιος παρακολουθεί στενά τα ιαπωνικά δρώμενα, σίγουρα δεν εξεπλάγην από την ανακοίνωση του Accel World Vs. Sword Art Online: Millennium Twilight, ένα παιχνίδι το οποίο αποτελεί cross over των δύο κόσμων και χαρακτήρων αυτών των δημοφιλών franchises.

Εφόσον μιλάμε για συνένωση δύο κόσμων-χαρακτήρων, θα έλεγε κανείς πως είναι αυτονόητο ότι το παιχνίδι της Bandai θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, που γνωρίζει τα δύο αυτά franchises. Ωστόσο, οι δημιουργοί του συγκεκριμένου τίτλου πήγαν ένα βήμα παραπέρα και το σχεδίασαν έτσι ώστε να απευθύνεται σε ακόμα πιο περιορισμένο κοινό, αφού για να κατανοήσει κάποιος τα γεγονότα του τίτλου, είναι απαραίτητο να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον την τηλεοπτική σειρά του Sword Art Online και να έχει παίξει τους τρεις προηγούμενους τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει στο PS4 ή στο PS Vita, ενώ παράλληλα πρέπει να έχει διαβάσει το Manga του Accel World, μιας και το παιχνίδι προβάλλει χαρακτήρες που δεν παρουσιάστηκαν στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά.

Για αυτό το λόγο και εμείς θα μιλήσουμε περιληπτικά για το σενάριο του τίτλου, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε spoil για όσους πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις... anime περιπτώσεις, οι χαρακτήρες του Accel World συναντούν έναν NPC που τους οδηγεί σε ένα quest, που με τη σειρά του τους οδηγεί στον κόσμο του Sword Art Online. Οι χαρακτήρες του SAO βρίσκονται ξανά στον MMO κόσμο του ALO (Alfheim Online) και νιώθουν την ηρεμία μετά τα γεγονότα του πρόσφατου τίτλου Hollow Realization. Μέχρι που κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται τους εισβολείς-χαρακτήρες του Accel World, τους αντιμετωπίζουν σε μάχη και γνωρίζονται καλύτερα, ουτώς ώστε να τους βοηθήσουν να γυρίσουν στο κόσμο τους.

Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, το SAO υποδέχεται στον κόσμο του το AW, με τους χαρακτήρες και των δυο franchises να παραμένουν πιστοί στο ύφος των σειρών -εφόσον έχουν πάλι τους γνωστούς, Ιάπωνες Voice Actors να τους ενσαρκώνουν/ αποδίδουν ακόμη μια φορά εξαιρετικά- οι διάλογοι γίνονται ξανά με το χαρακτηριστικό του Visual Novel και με το γνωστό lip sync, ενώ θα ξαναδείτε γνώριμους χαρακτήρες από τους δύο αυτούς κόσμους όπως τους Kirito, Asuna, Leafa, Haruyuki και Kuroyukihime.

Από εκεί και περά, το Accel World vs Sword Art Online αρχίζει και δηλώνει μετριότητα-προχειρότητα παντού, διότι λαμβάνει χώρα στον ήδη έτοιμο κόσμο που γνωρίσαμε στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς SAO, με τον υπότιτλο Lost Song. Αυτό σημαίνει πως εκτός του ότι δεν θα δείτε νέες περιοχές, θα βιώσετε ξανά το προβληματικό σύστημα ιπτάμενης πλοήγησης. Θα έλεγε κάνεις πως η επιστροφή σε αυτόν τον περιβάλλοντα χώρο θα σήμαινε πως έχουν τύχει διόρθωσης τα προβλήματα που είχε τότε ο τίτλος. Όμως, από ό,τι διαπιστώσαμε κατά την ενασχόλησή μας με τον τίτλο, όχι μόνο δεν διορθώθηκαν τα προβλήματα, αλλά προστεθήκαν και άλλα.

Για παράδειγμα, στις μάχες για μια ακόμα φορά δυσκολευόμαστε περισσότερο να είμαστε στο ίδιο υψόμετρο για να εντοπίσουμε και να χτυπήσουμε τον εχθρό, παρά να τον νικήσουμε λόγω δυσκολίας της ίδιας της μάχης. Στα dungeons του τίτλου, αν και μας παρέχεται η δυνατότητα να πετάμε, υπάρχουν αόρατοι θόλοι που μας αναγκάζουν να περπατήσουμε και να ανέβουμε σκάλες στους επάνω ορόφους με τον παραδοσιακό τρόπο. Παρομοίως και στο σύστημα μάχης δεν άλλαξαν πολλά: Συμμετέχει και εδώ η τριμελής ομάδα, την οποία μπορούμε να ορίσουμε εμείς ώστε να έχουμε όποιους χαρακτήρες επιθυμούμε. Για να γίνει η μάχη απλά συναντάμε τον εχθρό και η σύγκρουση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να γίνεται κάποια μετάβαση σε άλλη οθόνη. Το σύστημα μάχης λειτουργεί ακριβώς όπως στο Lost Song, δηλαδή χρησιμοποιεί περισσότερο action χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι γνωστές παλέτες ικανοτήτων που γνωρίζουμε από τα MMO.

Η φιλική A.I κινείται σε γνώριμα επίπεδα, αφού ορισμένες φόρες εκτελεί σωστά το ρόλο της και άλλες υποκύπτει σε λάθη, ενώ ο κάθε χαρακτήρας των δύο franchises έρχεται με τις δικές του χαρακτηριστικές κινήσεις. Πηγαίνοντας παρακάτω, αντιμετωπίσαμε ένα γεγονός που παρουσιάζει δυσάρεστο ενδιαφέρον. Ο λόγος για τα in-game cutscenes. Παρόλο που στους προηγούμενους τίτλους τα in-game cutscenes αποδίδονταν ικανοποιητικά, στο συγκεκριμένο τίτλο είναι ο ορισμός της προχειρότητας. Και το λέμε αυτό διότι όταν προβάλλονται δεν υπάρχει μουσική και ηχητικά εφέ, πράγμα που θυμίζει "νεκρή φύση". Αν τα παραπάνω δεν αποθάρρυναν τους θαρραλέους αναγνώστες, σίγουρα το παρακάτω -που αποτελεί και το χειρότερο πρόβλημα του τίτλου- θα αποθαρρύνει και τους πιο υπομονετικούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Accel World vs Sword Art Online είναι ο αποπροσανατολισμός που προκαλεί. Αυτό σημαίνει πως περισσότερη ώρα θα σπαταλήσετε στο να ψάχνετε να βρείτε πού πρέπει να μεταβείτε, παρά στην ενασχόληση με κάτι ουσιαστικό. Αυτό συμβαίνει διότι το quest tracking είναι δυσλειτουργικό και δεν εμφανίζεται πάντα, οπότε η λύση είναι να βρεθείτε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του open world χάρτη ώστε να διεξαχθεί κάποιο in-game cut scene ή event για να συνεχίσει το main quest. Αποτέλεσμα αυτού είναι να πετάτε με τις ώρες στα "τυφλά" από σημείο σε σημείο, μέχρι να ενεργοποιηθεί "κάτι". Δυστυχώς, σε αυτή την τραγική εξίσωση ρόλο παίζει και ο χάρτης, ο οποίος χωρίζει την open world περιοχή σε έξι τμήματα υψομετρικής διαφοράς, πράγμα που μεταφράζεται με τη σειρά του σε ατέρμονο ταξίδι σε μεγάλες εκτάσεις, όπου θα πρέπει να αλλάζετε και το υψόμετρο σας στην πλοήγηση προκειμένου να μη χάσετε το main quest.

Τελευταία ελπίδα για τον παίκτη είναι το γεγονός πως οι δημιουργοί σκέφτηκαν να δώσουν στους npcs κάποιους διαλόγους, μέσω των οποίων θα κατευθύνουν τον παίκτη προς κάποια περιοχή του χάρτη ("δυτικά από ένα σημείο" ή "ανατολικά από κάποιο άλλο σημείο"). Ωστόσο, ακόμα και αυτή η ελπίδα καταρρίπτεται εφόσον οι npcs είναι "νεκροί", δεν συζητούν για τα γεγονότα του κόσμου, αλλά αναπτύσσουν θέματα για τα φαγητά και για άλλες προτιμήσεις που έχουν στη ζωή τους. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως περισσότερες ώρες θα ταξιδεύετε για να βρείτε το επόμενο κεφάλαιο, παρά θα κάνετε ουσιαστική πρόοδο στο παιχνίδι. Για το online τμήμα του τίτλου δυστυχώς δεν έχουμε να πούμε και πολλά, μιας και δεν βρήκαμε ποτέ κόσμο ώστε να συνδεθούμε στα lobbies και -κατ' επέκταση- να δούμε τις διαδικτυακές λειτουργίες που παρέχει.

Ως επιμέρους περιεχόμενο ή ως post game content μπορείτε να ασχοληθείτε με τα side quests που σας ανταμείβουν με αντικείμενα, στα οποία side quests πάλι θα συναντήσετε το πρόβλημα του αποπροσανατολισμού. Το grinding συνεχίζεται και σε αυτό τον τίτλο, διότι για να μάθετε κάποια ικανότητα θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε αρκετές φόρες, ενώ τα bosses στα post game dungeons φτάνουν μέχρι και το επίπεδο 500, κάτι που θυμίζει το post game των παιχνιδιών Disgaea. Εν κατακλείδι, το Accel World Vs. Sword Art Online: Millennium Twilight απευθύνεται σε πολύ περιορισμένο κοινό, ενώ σημαντικοί παράγοντες για να ασχοληθεί κάποιος μέχρι τέλους μαζί του, είναι η υπομονή και η ανοχή στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

ps4ps vita
Keywords
Τυχαία Θέματα