Βούτσης: Θα αναρτώνται όλα τα "πόθεν έσχες", όχι μόνο πολιτικών


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για σημαντικές τομές στο Κοινοβούλιο, που αφορούν από το “πόθεν έσχες” των πολιτικών μέχρι την αλλαγή του κανονισμού, αλλά και περαιτέρω περιστολή των δαπανών της Βουλής, σε συνεννόηση και συνεργασία με όλα τα κόμματα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, έμφαση δίνεται στο θέμα του προϋπολογισμού της Βουλής,
ο οποίος ήδη από 220 εκατ. ευρώ που ήταν προ κρίσης, έχει μειωθεί στα 135 εκατ. ευρώ, ενώ η προσπάθεια για περαιτέρω περιστολή των δαπανών συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ικανοποιημένος από τη διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας που εμφανίζουν όλα τα κόμματα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, όπως το χαρακτήρισε.

Παράλληλα, προανήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, και αποκάλυψε ότι ήδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθούν ιδέες και προτάσεις όλων των κομμάτων και μέχρι Φεβρουάριο-Μάρτιο να έχουν καταλήξει.

Αλλαγές προανήγγειλε και για το “πόθεν έσχες”, κάνοντας λόγο για κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα που παραμένει αθεράπευτο ως προς την ουσία του ελέγχου, ενώ προανήγγειλε ότι θα αποδεσμευτεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από μη πολιτικά πρόσωπα και θα αναρτώνται οι δηλώσεις για να ενημερώνονται με πλήρη διαφάνεια οι πολίτες. “Θα αναρτώνται μελλοντικά όχι μόνο των πολιτικών προσώπων, αλλά και άλλων κατηγοριών πολιτών και θεσμικών παραγόντων”, τόνισε ο Νίκος Βούτσης και συμπλήρωσε: “Δεν είναι δυνατό να γίνεται αυτή η πλάκα, γιατί περί πλάκας πρόκειται, να αναρτώνται μόνο των πολιτικών. Θα αναρτώνται και όλου τουλάχιστον του περίγυρου των θεσμικών παραγόντων, όπως δικαστικών για παράδειγμα”.

Ο Ν. Βούτσης πάντως, απέδωσε σε παρεξήγηση τα περί προβληματικών πόθεν έσχες 130 βουλευτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών καθώς όπως είπε δεν αφορά εκκρεμότητές τους, αλλά λάθη στη συμπλήρωση του νέου εντύπου, για αυτό και κλήθηκαν για συμπληρωματική δήλωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα:

- Για το κοινοβουλευτικό έργο: Είπε ότι γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό και δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα κυρωθούν από τη Βουλή όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου που είχαν έρθει τους προηγούμενους μήνες.

- Για τις Ανεξάρτητες Αρχές: Έκανε λόγο για κρίσιμο σοβαρό ζήτημα, καθώς η συγκρότηση τους απαιτεί συνταγματικά, αυξημένη πλειοψηφία, τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων και τόνισε ότι, “με την ευρύτερη συναίνεση πρέπει να τις κλείσουμε”.Όπως είπε, ήδη “διαμορφώνεται ένα καλάθι υποψηφιοτήτων, θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα”, ωστόσο, εκτίμησε ότι το θέμα θα λυθεί μετά τις 22 Νοεμβρίου όταν η ΝΔ θα έχει εκλέξει τον αρχηγό της.

- Για το θέμα των εργαζομένων της Βουλής που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους: Επανέλαβε την δέσμευση του ότι θα διευθετηθεί, για όλους τους εργαζόμενους συμβασιούχους που κάλυπταν και εξακολουθούν να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Βουλής. Τόνισε ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί μέσω αλλαγής του κανονισμού, και διευκρίνισε ότι προς το παρόν θα δοθεί παράταση λίγων μηνών των συμβάσεων τους η οποία και θα έχει αναδρομική κάλυψη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο μεσοδιάστημα να υπάρχει πλήρης εικόνα και να δοθεί η οριστική λύση.

- Για τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Βουλής: “Το θέμα των γραφείων είναι μια λεπτομέρεια. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια σε συνέχεια της προηγούμενης σωστής προσπάθειας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για να εξοικονομηθούν χώροι, καθώς τώρα είναι Βουλή οκτώ κομμάτων. Γίνεται σε συνεννόηση και με τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Βουλής ώστε να τους διαθέσουν. Υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά τους και μετά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ θα υπάρξει καλύτερη εικόνα”, τόνισε.

- Για τους τρεις χώρους που παραχωρήθηκαν στην πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Βούτσης διευκρίνισε ότι δεν είναι πολυτέλεια και ο κάθε χώρος είναι 25 τμ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ότι θα υπάρξει λελογισμένη μείωση συνεργατών τόσο σε εν ενεργεία βουλευτές, όσο και σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων, πρώην προέδρους της Βουλής και πρώην πρωθυπουργούς.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων, ο πρόεδρος της βουλής είπε χαρακτηριστικά: “Ο καθένας εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και έχει και την ευθύνη για αυτές. Η Βουλή έχει πάρει θεσμικά την απόφασή της”.
Keywords
Τυχαία Θέματα