Βαρουφάκης: Οι εταίροι διάλεξαν την ασάφεια στη συμφωνία

"Η συμφωνία είναι ασαφής γιατί κάποιος από τους εταίρους μας το ζήτησε ώστε να περάσει από τα κοινοβούλια της Ευρώπης". Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

"Εγώ δεν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκλισή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέσα στα προηγούμενα 2-3 χρόνια και θεωρούσα

ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Θυμάμαι την άνοιξη του 2012, όταν ετοιμαζόταν η Βουλή να υπογράψει το Μνημόνιο, είχα γράψει ένα άρθρο με απόγνωση, ότι ήταν η τελευταία μας ευκαιρία. Κάθε φορά που γινόταν μία επέκταση του μνημονίου μειώναμε την διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

"Όσο πιο βαθειά μπαίναμε σε αυτή τη μαύρη τρύπα, τόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά τι έκανε εκλέγοντας την κυβέρνησή μας. Μία κυβέρνηση, η οποία λέει απολύτως όχι στο μνημόνιο. Αυτό που έλεγα και λέω στους εταίρους είναι ότι το μνημόνιο τελείωσε. Το μνημόνιο αναφέρεται στη λογική ότι αν δώσεις σε ένα πτωχευμένο κράτος το μεγαλύτερο δάνειο, δεν πρόκειται να το πληρώσει ποτέ και ουσιαστικά το καταδικάζει. Το μνημόνιο είναι η δανειακή συμφωνία που επιβάλλει στο πτωχευμένο δημόσιο μέτρα. Επιβάλλει τα conditionalities. Αυτά απαξίωσαν την έννοια της μεταρρύθμισης στην ελληνική κοινωνία", πρόσθεσε.

Γιατί είναι ασαφής η συμφωνία

"Η συμφωνία είναι γεμάτη από ασάφειες. Είμαστε πολύ περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας και αυτό έγινε σκόπιμα. Σε συζήτηση, μου είπε κάποιος: 'καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%. Και λέει: Αν είναι να το περάσουμε τώρα και να πάει στα κοινοβούλια, και βάλουμε ένα νούμερο, απλά δεν θα περάσει. Επομένως μας πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή τρόπο για να το περάσουν από τη βουλή τους.

Θέλω να είμαι ο πρώτος υπουργός που δεν αναφέρεται σε νούμερα αν δεν μπορει να τα πετύχει. Αν σας πω ένα νούμερο θα λέω ψέμματα. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή το πόσα μπορώ να βγάλω από τη φοροδιαφυγή", ανέφερε ο υπουργός.

Χαρακτηριστική ήταν η δέσμευσή του για την περίπτωση του ΦΠΑ: "Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στις παραμεθώριες περιοχές, στα βιβλία και στα έντυπα. Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή για να δείξουμε καλή θέληση", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα