Τσονγκ: "Δεν θα δεχτούμε κανέναν μη Μεξικανό που θα απελαθεί από τις ΗΠΑ"


Ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να παραλάβουν από τις ΗΠΑ μη Μεξικανούς παράτυπους μετανάστες που θα απελαθούν προειδοποίησαν την κυβέρνηση Τραμπ οι μεξικανικές αρχές διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ.

"Ήμασταν πολύ, πολύ σαφείς. Δεν πρόκειται να τους δεχτούμε. Δεν μπορούν να τους αφήσουν εκεί, στα σύνορα, διότι θα τους στείλουμε πίσω, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτοί στο Μεξικό", είπε

ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Formula, μία ημέρα μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέλι και Ρεξ Τίλερσον.

Την Τρίτη, οι αμερικανικές αρχές έδωσαν οδηγίες για την απέλαση παράτυπων μεταναστών στις χώρες από τις οποίες μπήκαν στις ΗΠΑ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητα των προσώπων αυτών.

Σημείωσαν μάλιστα ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις αν οι χώρες αυτές –ουσιαστικά, το Μεξικό και ο Καναδάς– αρνηθούν να συνεργαστούν.

"Τους το είπαμε καθαρά ότι ούτε η νομοθεσία μας, ούτε οι διαδικασίες μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο" τόνισε ο Οσόριο Τσονγκ. Επιπλέον "μας ζήτησαν να μείνουν εδώ οι μετανάστες μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματά τους εκεί (στις ΗΠΑ). Δεν θα μετατραπούμε σε προθάλαμο για εκείνους που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ", υπογράμμισε.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει κάποιο προηγούμενο, όπως είναι οι 3.500 Αϊτινοί και Αφρικανοί που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στο βόρειο Μεξικό, στην Τιχουάνα και το Μεχικάλι. Οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν παράνομα στο Μεξικό με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να περάσουν νόμιμα στις ΗΠΑ.

"Βρίσκονται εκεί κατόπιν μιας συμφωνίας (με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα) που διασφάλιζε ότι θα μπορούσαν να περάσουν στις ΗΠΑ, η οποία δεν ισχύει πλέον. Εξετάζουμε πώς θα τους γυρίσουμε στις χώρες τους", είπε ο Οσόριο Τσονγκ.

Οι Κέλι και Τίλερσον επισκέφθηκαν το Μεξικό με σκοπό να περιοριστεί η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και τις εμπορικές σχέσεις.

Την περασμένη Πέμπτη ο Τραμπ δήλωσε ότι κάποιοι "πολύ κακοί τύποι", μεταξύ των οποίων και "αρχηγοί καρτέλ", απελαύνονται από τις ΗΠΑ με πρωτοφανή ρυθμό, χωρίς όμως να δώσει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία που θα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι μεξικανικές αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει καμία απέλαση "αρχηγού καρτέλ" ή απλού εμπόρου ναρκωτικών από τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα