ΤΟΡΠΙΛΗ από το ΣτΕ στην πιλοτική λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές!


«Όχι» στην πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είπε με απόφαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο (100/2017) έκρινε αντισυνταγματική την επίμαχη υπουργική απόφαση και την ακύρωσε ως παράνομη, κάνοντας δεκτή την αίτηση που είχαν καταθέσει επαγγελματικές Ενώσεις εμπόρων, βιοτεχνών, ιδιωτικών υπαλλήλων και καταστηματάρχες.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
σε τρεις τουριστικές περιοχές «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα. Μάλιστα, σημειώνεται πως αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τους λόγους που αναφέρονται στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές στην απόφαση τους:

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης στις 7.7.2014 επιτράπηκε πιλοτικά, για ένα χρόνο, η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης του αντιπεριφερειάρχη, στις νομαρχίες: Αττικής (Ιστορικό κέντρο Αθηνών και Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου), Κεντρική Μακεδονία (Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική) και Νότιο Αιγαίο (Δήμοι Ρόδου, Κω, Σύρου Ερμούπολης, Μυκόνου και Θήρας).

Τον Σεπτέμβριο του 2014 το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα