ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ για Σαββίδη, Μπόμπολα, ΔΟΛ και Βαρδινογιάννη...

13:03 7/5/2017 - Πηγή: Press-gr
Σαββίδης: Θέλω Πήγασο και πλειοψηφία Μega -Τράπεζες και Βαρδινογιάννης στο δρόμο του.
Ο Ιβάν Σαββίδης θέλει να εξαγοράσει τον Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα -συνεπώς και το 32% του Mega– και, ταυτόχρονα, να πάρει από τον πλειστηριασμό του ΔΟΛ το 22% που έχει στο κανάλι ο ιστορικός εκδοτικός οργανισμός. Αυτό εννοούσε ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ όταν έλεγε στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα αποκτήσει κεντρικό κανάλι, ίσως και μέσα στον Μάιο.

Για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιό
του πρέπει να ξεπεραστούν δυο σημαντικά ζητήματα.

* Πρώτον, να δεχτούν οι πιστώτριες τράπεζες τη διαγραφή τουλάχιστον 100 εκατομ ευρώ από τα συνολικά 170 εκατομ που χρωστάει ο Πήγασος. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Οι δικές μας πληροφορίες επιμένουν πως τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών δεν πρόκειται να βάλουν την υπογραφή τους, αν δεν έχει προηγουμένως νομοθετηθεί το ακαταδίωκτο. Ο φόβος τους ότι μπορεί να βρεθούν στο σκαμνί, κατηγορούμενοι για κακουργηματική απιστία, είναι τεράστιος. Συνεπώς, όλα θα κριθούν από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή ρύθμιση προκαταβολικής αμνήστευσης όσων υπογράψουν.

* Δεύτερον, να δεχθεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη να παραμείνει με μειοψηφικό πακέτο στο Mega, όπως μέχρι σήμερα, αποκτώντας συνεταίρο που θα κάνει κουμάντο στα πάντα. Επισημαίνουμε ότι από την ίδρυση του σταθμού όλοι οι μέτοχοι διέθεταν μειοψηφικά πακέτα μετοχών, αλλά με κοινή τους συμφωνία όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ομοφωνία. Ίσχυε, δηλαδή, το βέτο. Πράγμα που στο εξής, προφανώς, θα καταργηθεί και το κανάλι θα λειτουργήσει με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Σημείωση πρώτη: Ο ΙΒάν Σαββίδης θέλει να εξαγοράσει τον Πήγασο και η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή την αμνήστευση των τραπεζικών στελεχών, που θα «κουρέψουν» περισσότερα από 100 εκατομ δανείων της επιχείρησης. Το πρόβλημα είναι ότι ήδη η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει σχέδιο διαπλοκής κυβέρνησης -Ιβάν Σαββίδη και, προφανώς, θα σηκώσει μεγάλη «σκόνη» αν πάει η υπόθεση στη Βουλή.

Θα αντέξει πολιτικά κάτι τέτοιο ο Αλέξης Τσίπρας, που και σήμερα ακόμη μιλούσε για το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»; Αν θέλει πάσει θυσία κανάλι της επιρροής του, η απάντηση είναι «ναι». Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ξέρει ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορεί να πάει στις επόμενες εκλογές -όποτε και αν διεξαχθούν- μόνο με την απαξιωμένη ΕΡΤ.

Ακόμη και αν ψηφιστεί από τη Βουλή η αμνήστευση όσων τραπεζικών στελεχών υπογράψουν, θα διατηρηθεί ένα «αγκάθι«. Ορισμένοι τραπεζίτες δεν θέλουν να παραμείνει στον Πήγασο -άρα, και στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Μega– ο Φώτης Μπόμπολας, έστω με μειοψηφικό πακέτο. Θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, τελικά;

Σημείωση δεύτερη: Η εξαγορά του Πήγασου -και δι αυτής, και του 32% του Mega– από τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ είναι αποκλειστικά θέμα δικό του, της κυβέρνησης και των τραπεζών. Η εξαγορά, όμως, του 22% του Μega το οποίο διαθέτει ο ΔΟΛ, δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση. Προδήλως, η κυβέρνησης θα ήθελε να το πάρει ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο επιχειρηματικό σχήμα, το οποίο θα θελήσει να το διεκδικήσει στον πλειστηριασμό.

Αν, λοιπόν, βγει αυτοτελώς σε πλειστηριασμό το ποσοστό αυτό, ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να το διεκδικήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη -είτε μόνη, είτε σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες.

Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, δεν αποκλείεται ο Ιβάν Σαββίδης να ποντάρει εξωφρενικά μεγάλο ποσό και να κερδίσει. Ήδη ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης λένε καυστικά «του χάρισαν τα πρόστιμα 37 εκατομ της ΣΕΚΑΠ, του έδωσαν και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ε δεν είναι τίποτα για αυτόν να βάλει 20 εκατομ για τον Πήγασο και άλλα 10-12 για το 22% του ΔΟΛ στο Mega».

ΥΓ Έμπειρο τραπεζικό στέλεχος μας έδωσε και μια άλλη εκδοχή. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ να αγοράσει και τον Πήγασο και τον ΔΟΛ, δίνοντας συνολικά 40 εκατομ και αναλαμβάνοντας τα δάνειά του Πήγασου, υπό την προυπόθεση βεβαίως ότι θα «κουρευτούν«. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος, «στην Ελλάδα δεν μπορείς να κάνεις δουλειές χωρίς ισχυρό ΜΜΕ»…
http://www.aixmi.gr/index.php/savvidis-thelo-pigaso-kai/
Keywords
Τυχαία Θέματα