Τι λέει η Ματσούκα για το «Ποτέ την Κυριακή» που ετοιμάζει με τον Ρήγα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Μπορεί για την ώρα να ετοιμάζεται να «χτυπήσει» στο υπέροχο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης με το «Μια ξεχωριστή μέρα» η Δήμητρα Ματσούκα [πρεμιέρα την Παρασκευή,το νου σου!],ήδη όμως δρομολογεί τα επόμενα «χτυπήματά»της. Είχα «αλιεύσει»από καιρό την είδηση ότι σχεδιάζουν με τον Αλέξανδρο Ρήγα το ανέβασμα του «Ποτέ την Κυριακή»και μου το επιβεβαίωσε η ίδια σε συνέντευξη που κάναμε για την Real News.

«Αυτό είναι ένα από τα σπουδαία αλλά εφικτά όνειρα του Ρήγα. Έχοντας ήδη και τη σύμπνοια του Ιδρύματος Μερκούρη μένει απλώς να βρεθεί ο χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ιδανικά μια τέτοια παραγωγή. Κάτι που σίγουρα θα συμβεί. Είναι ξέρετε νομοτελειακό. Ο Αλέξανδρος ξέρει και αγαπά βαθιά το έργο του Ντασέν. Οπότε είναι "καταδικασμένος"και να το κάνει».Να θυμίσω εδώ ότι το «Ποτέ την Κυριακή» βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1960 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν με πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη,τον ίδιο,τον Γιώργο Φούντα, τον Τίτο Βανδή,τη Δέσπω Διαμαντίδου, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Θανάση Βέγγο,τον Φαίδωνα Γεωργίτση κλπ. Ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις απέσπασε Όσκαρ Μουσικής για την ταινία αυτή και τα ακριβά τραγούδια του έγραψαν ιστορία

Στη συγκεκριμένη ταινία βασική ηρωίδα είναι η Ίλια,μια πόρνη κοινωνική, ευαίσθητη και συναισθηματική, που δεν ανήκει σε κάποιον μαστροπό, διαλέγει τους πελάτες της, δεν εργάζεται τις Κυριακές κι ούτε όταν έχει παραστάσεις το Ελληνικό Φεστιβάλ Θεάτρου.

Τον ίδιο καιρό έρχεται στον Πειραιά ο Αμερικανός Όμερ, ερασιτέχνης φιλόσοφος, επηρεασμένος από τον προτεσταντισμό, τον Αριστοτέλη και τον Φρόυντ. Ηρθε στην Ελλάδα για να βρει το μυστικό της ευτυχίας, αναζητώντας το πώς χάθηκε το μεγαλείο της κλασικής εποχής. Στο πρόσωπο της Ίλια βλέπει την εικόνα της ξεπεσμένης Ελλάδας.

Υπάρχουν τρεις άνθρωποι που, παράλληλα, θέλουν να σταματήσουν την Ίλια από την πορνεία. Ένας άντρας που την αγαπά, ο Όμερ και ο μαστροπός του λιμανιού ο οποίος εξαιτίας της χάνει κέρδη. Τελικά, ο μαστροπός χρηματοδοτεί τον Όμερ στον σκοπό του να την κάνει "καθώς πρέπει". Έτσι, ο Όμερ της μαθαίνει έναν "πνευματικό" τρόπο ζωής, πέρα από τις φυσικές απολαύσεις και της διδάσκει φιλοσοφία, μουσική, γεωγραφία. Με τις αρχές της λογικής της διορθώνει της λάθος ερμηνείες που δίνει στην πλοκή των αρχαίων τραγωδιών, στις οποίες η Ίλια αλλάζει την εξέλιξη και τους δίνει ευχάριστο τέλος.

Η Ίλια θεωρεί ότι ξαναγεννήθηκε και χαίρεται με τη νέα της ζωή, μέχρι που μαθαίνει ποιος δίνει τα χρήματα για την εκπαίδευσή της. Εξαγριώνεται και μαζί με τις πόρνες-θύματα του μαστροπού κάνει μια "επανάσταση" ενάντια του. Απορρίπτει και τον Όμερ από τη ζωή της. Παρόλα αυτά, ξεφεύγει από την πορνεία και ξεκινά μόνιμη σχέση (ίσως γάμο -δεν αναφέρεται στην ταινία-) με τον άντρα που την αγαπά, δείχνοντας ότι μόνο η αγάπη μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ μου λένε πως ο Αλέξανδρος Ρήγας και η Δήμητρα Ματσούκα σχεδίαζαν για φέτος το ανέβασμα του «Ποτέ την Κυριακή» σε θεατρική απόδοση-σκηνοθεσία του πρώτου και πως ενώ είχαν προχωρήσει αρκετά για το φιλόδοξο ανέβασμα,δεν βρήκαν τον ιδανικό χώρο για να το φιλοξενήσει.Όπως μου επιβεβαίωσε η Ματσούκα θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να δούμε το «Ποτέ»τον επόμενο χειμώνα.

ΓΙΑ την ώρα συνεργάζονται επιτυχώς στην «Ξεχωριστή μέρα»με τον Ρήγα να κάνει την παραγωγή και την απόδοση του έργου και την Ματσούκα να ερμηνεύει την βασική ηρωίδα.Η παράσταση ανεβαίνει στο «Αυλαία»της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή και θα παίζεται εκεί για ένα περίπου μήνα...

Keywords
Τυχαία Θέματα