Τεράστια επιχείρηση για την εκκένωση της ζούγκλας του Καλαί


Σε μια τεράστια επιχείρηση, οι αρχές της Γαλλίας ξεκινούν από αύριο το πρωί την εκκένωση της ζούγκλας του Καλαί, του καταυλισμού – γκέτο που στήθηκε από πρόσφυγες και μετανάστες στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, το 2015.

Ο καταυλισμός υπάρχει πια εδώ και περίπου 18 μήνες, και περίπου 8.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκεί. Ωστόσο λόγω της πραγματικής… ζούγκλας ανομίας που επικρατεί στο Καλαί, είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που είναι εκεί.

Οι

γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τους 8.000 ανθρώπους σε κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα ή στο εξωτερικό.

Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα. Περισσότεροι από 1.250 αστυνομικοί, χωροφύλακες και άνδρες του στρατού θα στελεχώσουν την επιχείρηση.

Πολλοί ωστόσο εκφράζουν φόβους για την έκβαση της επιχείρησης καθώς, όπως λένε, υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και οι περισσότεροι μετανάστες δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής, ούτε πόσοι άνθρωποι θα μεταφερθούν εκεί.

Από την πλευρά του ο ιερέας Γιοχάνες Μέρτενς επεσήμανε ότι παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί με τους πολλούς ανήλικους που επιθυμούν να πάνε στη Βρετανία, αν οι αρχές της χώρας εκεί τους αρνηθούν την είσοδο.

Καλαί: Το γκέτο που έφερε στα άκρα Γαλλία και Αγγλία

Η ζούγκλα του Καλαί, δημιουργήθηκε το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης. Αποτελεί το βασικότερο ίσως σημείο τριβής τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου.

Το Καλαί η πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης που βρίσκεται πιο κοντά στις αγγλικές ακτές ήταν στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης και στη δεκαετία του 1990 με τον καταυλισμό Σανγκάτ, στον οποίο ζούσαν κυρίως οικογένειες από το Κόσοβο και ο οποίος έκλεισε το 2002.

Το καλοκαίρι του 2013 τουλάχιστον 500 πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί, μιας πόλης 75.000 κατοίκων, με την ελπίδα να καταφέρουν να περάσουν στη Βρετανία και να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονταν ήδη εκεί ή απλώς να βρουν μια δουλειά.

Στα τέλη του 2014 ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τις 2.000. Στην πλειονότητά τους ήταν άνδρες μόνοι τους με καταγωγή από τη Συρία, το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες.

Μπροστά σε αυτή την εισροή, που προκάλεσε δυσφορία στους κατοίκους της πόλης, οι αρχές άνοιξαν τον Ιανουάριο του 2015 ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας των προσφύγων, το οποίο πρόσφερε δωρεάν γεύματα. Πρόκειται για το πρώην υπαίθριο κέντρο Ζιλ-Φερί, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα με τα πόδια από το κέντρο του Καλαί.

Επειδή πολλές φορές οι πρόσφυγες δυσκολεύονταν να βρουν το κέντρο αυτό, άρχισαν να εγκαθίστανται στα περίχωρα, σε αυτό που ονόμασαν «νέα ζούγκλα», την οποία οι αρχές της πόλης ανέχθηκαν.

«Δεν περνάτε τη Μάγχη»

Οι θάνατοι προσφύγων αυξάνονται στον δρόμο, αλλά και στο τούνελ κάτω από τη Μάγχη, όπου κάποιοι πρόσφυγες προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα τρένα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και η τότε ομόλογός του της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετέβησαν στο Καλαί στις 20 Αυγούστου 2015 και έστειλαν ένα μήνυμα στους πρόσφυγες: «δεν περνάτε!».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την ενίσχυση της ασφάλειας οι πρόσφυγες δεν μπορούν πλέον να περάσουν παράνομα στη Βρετανία και ο πληθυσμός τους διπλασιάζεται: στα μέσα Οκτωβρίου φτάνει τις 6.000.

Τον Νοέμβριο του 2015 σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των προσφύγων, με τις αρχές να καταγγέλλουν τις ενέργειες των ακτιβιστών της οργάνωσης No Border. Προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, οι αρχές αποφάσισαν να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης φτιάχνοντας ένα Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής αποτελούμενο από κοντέινερ. Εκεί μεταφέρθηκαν 1.500 άνθρωποι.

Στη διάρκεια της άνοιξης φέτος το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι όταν πρόσφυγες βάζουν κορμούς δέντρων στους δρόμους για να καθυστερούν τη διέλευση φορτηγών που κατευθύνονται προς τη Βρετανία, με την ελπίδα ότι θα προλάβουν να σκαρφαλώσουν σε αυτά προτού γίνουν αντιληπτοί.

Το φθινόπωρο οι εξελίξεις τρέχουν: οδηγοί φορτηγών, γεωργοί και έμποροι διαμαρτύρονται για την ύπαρξη της «ζούγκλας» στο Καλαί και ένας τοίχος αναγείρεται κατά μήκος του δρόμου ώστε να μην μπορούν πλέον να τον προσεγγίζουν οι πρόσφυγες.

Τέλος, στις 26 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε από το Καλαί την εκκένωση του καταυλισμού «πριν το τέλος του έτους», κάτι για το οποίο η δικαιοσύνη έδωσε την έγκρισή της στις 18 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα