Τελευταία ευκαιρία για να μην πληρώσετε τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ


Τελευταία ευκαιρία για να διορθώσεις στο Ε9 και τον ΕΝΦΙΑ με το μισό πρόστιμο έχουν σήμερα οι φορολογούμενοι.

Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις της προθεσμίας κρίθηκαν απαραίτητες καθώς το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι στις δηλώσεις Ε9, οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, υπήρξαν φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων. Τα λάθη αυτά δεν αποκλείεται να κοστίζουν ακριβά

κατά την εκκαθάριση του φόρου, ιδίως στο μέτωπο των αγροτεμαχίων, αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ.

Με βάση τις διαπιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ένα κλασικό λάθος που έχουν κάνει πολλοί ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων είναι η δήλωσή τους «πλάι στο κύμα». Εκ παραδρομής κατά τη συμπλήρωση του Ε9 είχαν επιλέξει ως απόσταση από τη θάλασσα την πρώτη κατηγορία 0-100 μέτρα, ενώ στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, μπορεί να πρόκειται για χωράφι στο βουνό.

Ένα άλλο λάθος το οποίο συχνά κάνουν οι φορολογούμενοι αφορά τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος που μπορεί να φουσκώσει σημαντικά τον φόρο, ενώ δεν λείπουν τα λάθη στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.

Όλα αυτά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν έως και σήμερα καταβάλλοντας το ήμισυ του προβλεπόμενου προστίμου (από τα 100 στα 50 ευρώ).

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αν από την τροποποιητική δήλωση Ε9 δεν προκύπτει έξτρα ποσό φόρου ακινήτων για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, ή αφορά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και μπορούν να τυπώσουν τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.

Αν από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των τριακοσίων ευρώ κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της, όμως, πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα