Τα MotoGP και WSBK σε καναδούς συνταξιούχους...

Η Bridgepoint Capital, η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία συμμετοχών που είναι ιδιοκτήτρια των Dorna και Infront Sports and Media, πούλησε μερίδιο 39% της Dorna σε ένα καναδικό επενδυτικό ταμείο συντάξεων, σύμφωνα με αναφορές των καναδικών Μέσων.
Κατά το Reuters, το Canada
Pension Plan Investment Board πλήρωσε 400 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει μερίδιο 39% στη Dorna, και θα συμμετάσχει στη διοίκηση της τελευταίας μαζί με στελέχη της Bridgepoint και της Dorna βέβαια, με επικεφαλής πάντα τον Carmelo Ezpeleta.
Το ποσό που πληρώθηκε απέφερε σημαντικό κέρδος στη Bridgepoint. Η βρετανική εταιρεία είχε αγοράσει τη Dorna από τη CVC το 2006, όταν εκείνη αγόρασε τα δικαιώματα της Formula 1 και αναγκάστηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού να πουλήσει τα δικαιώματά της στα GP.
Κατά πληροφορίες η Bridgepoint είχε τότε πληρώσει κάπου 550 εκατομ. ευρώ για το μερίδιο 71% της CVC στην εταιρεία διαχείρισης των GP.
Με την αγορά αυτή, το καναδικό ταμείο CPPIB δεν παίρνει μόνο μερίδιο στα MotoGP αλλά και στο παγκόσμιο Superbike, μετά την πρόσφατη συνένωση των δύο κάτω από την ομπρέλα της Dorna. Και ήταν ακριβώς η αιτία για την πολυσυζητημένη εκείνη απόφαση της Bridgepoint πριν έναν μήνα. Η οποία όχι μόνον προσθέτει αξία στο πακέτο που προσφέρθηκε στο CPPIB, αλλά τελικά -σύμφωνα με τον σχεδιασμό και την κοινή λογική- θα ακυρώσει και τον κανιβαλισμό των θεατών και των χορηγών από τα δύο πρωταθλήματα.

Εκ των υστέρων καταλαβαίνει κανείς ότι δεν ήταν η κόντρα του Ezpeleta (Dorna) με τα αφεντικά της Infront, τους ιταλούς Paolo και Maurizio Flammini που έσπρωξε τη μητρική εταιρεία στην απόφαση για συνένωση.
Η πώληση ταιριάζει με τα σχέδια μια ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων (Brdigepoint) που θέλει να γράψει κέρδη μεσοπρόθεσμα από τις επενδύσεις της, δηλαδή μέσα σε 3 με 5 χρόνια. Η Bridgepoint αγόρασε τη Dorna το 2006 και πούλησε μερίδιό της το 2012, δηλαδή μετά από 6 χρόνια.
Πέρα από αυτά, η συμμετοχή των «καναδών συνταξιούχων» αποτελεί χαρμόσυνο νέο για το μέλλον τόσο των MotoGP, όσο και του WSBK. Διότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία προτιμούν πάντα τη σταθερή μακροπρόθεσμη απόδοση, σε σχέση με τις ιδιωτικές εταιρείες.
Εφόσον οι υπόλοιποι δείκτες υγιαίνουν, λίγο τα απασχολούν τα δανειακά βάρη των εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν. (Σύμφωνα με τα οικονομικά ρεπορτάζ, η Dorna έχει φορτωθεί από τη Bridgestone με δανειακά βάρη ύψους ακριβώς 400 εκατομμυρίων ευρώ…)

Οι εξελίξεις αναμένονται να έχουν θετικές επιπτώσεις στο μέλλον των αγώνων, καθώς οι νέοι συνιδιοκτήτες θα πιέσουν για τη δημιουργία σταθερών και μακροχρόνιων τεχνικών κανονισμών που δεν θα αλλάζουν και λίγο και λιγάκι. Έτσι αναμένεται να αυξηθεί για παράδειγμα η πίεση για συμφωνία της Dorna με τους Κατασκευαστές εν όψει των Νέων Αγωνιστικών Κανονισμών του 2014, που λέγεται ότι θα περιλαμβάνει τις τελευταίες αλλαγές για τουλάχιστον μία πενταετία.
Η Dorna που ιδρύθηκε το 1988, έχει αγοράσει από τη FIM τα εμπορικά δικαιώματα του FIM Road Racing World Championship
Keywords
Τυχαία Θέματα