Συμβολαιακή γεωργία για … δημόσια έσοδα


Τίποτα, τίποτα δεν τους σταματά, όπως λέει και το γνωστό σύνθημα. Τώρα εμπλέκουν και τον θεσμό της συμβολαιακής γεωργίας στην προσπάθεια άντλησης των εσόδων.
Για να κατανοήσουμε όλοι, πως μπορεί ένας νέος θεσμός να τεθεί στην υπηρεσία του συστήματος.

Στην συμβολαιακή γεωργία οι καλλιεργητές, πριν ξεκινήσουν την καλλιέργειά τους, συνάπτουν συμφωνίες, συνήθως με εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Στις συμφωνίες αυτές, οι αγοραστές, εργοστάσια- έμποροι, αναλαμβάνουν να αγοράσουν την παραγόμενη ποσότητα. Το θέμα της τιμής, συζητείται, είναι ανάλογο με την συμφωνία.

Με την συμβολαιακή, οι αγρότες γνωρίζουν πως το προϊόν δεν θα παραμείνει απούλητο. Έχει εφαρμοστεί εκεί όπου υπάρχει αντίστοιχη εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία, κυρίως στον τομέα των βιοκαυσίμων. Ηλίανθος για βιοκαύσιμα, κριθάρι για την παραγωγή μπίρας, ειδικές ποικιλίες σιταριού, αλλά και δαμάσκηνα καλλιεργούνται με κλειστά συμβόλαια, εξασφαλίζοντας εγγυημένα την απορρόφηση της παραγωγής.

Έχει όμως και τα μειονεκτήματά της. Η διαδικασία της συμβολαιακής γεωργίας αποκλείει τον αγρότη από την εμπορία των προϊόντων που παράγει. Δεν μπορεί να εμπορευτεί ελεύθερα τα προϊόντα που παράγει. Πρέπει να τα δώσει στον συγκεκριμένο έμπορο, στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Αν από την αρχή, έχει την δυνατότητα ο παραγωγός, να αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να συνάψει μια τέτοια σύμβαση, δικαίωμά του. Γνωρίζει τα υπέρ και τα κατά και αποφασίζει τι τον συμφέρει περισσότερο. Μέσα στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, είναι δική του η απόφαση.

Έρχεται τώρα όμως η κυβέρνηση και αρνείται ξεκάθαρα αυτό το δικαίωμα στους συμβαλλόμενους. Και στον αγρότη παραγωγό και στον έμπορο καπνού. Τους υποχρεώνει και τους δυο, με μια ΚΥΑ που υπέγραψε ο κ. Χαρακόπουλος, να υπογράψουν συμβόλαιο. Η καλλιέργεια του καπνού, εντάσσεται, αποφάσισαν στην συμβολαιακή γεωργία. Υποχρεωτικά, όχι προαιρετικά. (http://www.economist.gr/index.php/2012-02-09-10-57-23/2012-02-09-11-03-21/17302-me-kya-xarakopoulou-ypoxreotiki-i-symvolaiaki-georgia-ston-kapno)

Αν το δούμε από την άποψη της ελευθερίας των συμβάσεων, πρόκειται για τερατούργημα. Γιατί να υποχρεώσεις δυο άτομα να συμφωνήσουν μεταξύ τους; Εδώ καταργείται η έννοια της οικονομικής ελευθερίας, από μια κυβέρνηση που λέει ότι υποστηρίζει την οινονομία της αγοράς... Αν οι κύριοι της κυβέρνησης, μιλούσαν για προγραμματισμένη οικονομία, θα το καταλαβαίναμε. Αλλά προσπαθούν να μας πείσουν, πως η ανάπτυξη θα έρθει, όταν … εξαλειφθούν τα εμπόδια στην αγορά. Ενώ το λένε αυτό λοιπόν, οι ίδιοι, βάζουν καινούργια εμπόδια στην αγορά και καταργούν τις ελάχιστες οικονομικές ελευθερίες.

Εκτός από το ράπισμα που δέχονται τα δικαιώματα του ανθρώπου από αποφάσεις σαν την παραπάνω, υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα. Όταν ο έμπορος γνωρίζει πως ο παραγωγός, πρέπει να υπογράψει συμβόλαιο, είναι λογικό να τον πιέσει πολύ περισσότερο στο θέμα της τιμής. Με τι τιμή θα πωλείται ο καπνός; Αυτό δεν το καθορίζει ο κ Χαρακόπουλος. Δεν τον ενδιαφέρει. Υπογράψτε, έστω και για μια δεκάρα, μας λέει. Αρκεί να … γνωρίζω εγώ, ως κράτος. Ποιος παράγει. Τι παράγει. Πότε. Σε ποιον ακριβώς θα το πουλήσει. Για να … επιβάλλω τους φόρους.

Ας μην γελιόμαστε. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Τα χρήματα που έπαιρνε από τον καπνό, μειώθηκαν και από την μείωση της πωλούμενης ποσότητας και από την αύξηση του λαθρεμπορίου. Αυτά θέλει να πάρει η κυβέρνηση και εφαρμόζει τα πάντα προκειμένου να τα εισπράξει.

Έτσι εμπλέκει και τον θεσμό της συμβολαιακής γεωργίας, καταργεί την ελευθερία των συμβάσεων και απειλεί τους πάντες, αν δεν τις δώσουμε χρήματα.

Χαμένος κόπος. Η αγορά έχει τους δικούς της όρους. Η αγορά, είναι πιο ευέλικτη από τους υπουργούς και τους συμβούλους τους. Κάποιοι θα … φοβηθούν και θα υπακούσουν. Οι άλλοι, απλώς θα βρουν τρόπους διαφυγής από τις ρωγμές του νέου συστήματος. Όσο αφορά τους καταναλωτές που πολλοί από αυτούς αγόραζαν κατευθείαν από τους παραγωγούς και αυτοί πιθανόν να βρουν τρόπους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καπνό, χωρίς να πληρώνουν. Το ανθρώπινο μυαλό, είναι πιο εφευρετικό από όλους τους νόμους.

Μόνο που οι νόμοι είναι ενδεικτικοί του που θέλουν να το πάνε οι … κυβερνώντες. Στην πλήρη υποδούλωση.

economist.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα