Σε ρόλο μπαλαντέρ για Πυρήνες και Ρούπα ο 29χρονος με τα τρομοδέματα - Ποιοι ήταν οι υποψήφιοι στόχοι του


Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική είχε σκοπό να χαλάσει, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε ο 29χρονος που συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου από την ΕΛ.ΑΣ. για την αποστολή του τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, καθώς τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν

στο σπίτι που διατηρούσε στην οδό Αλκαμένους στην πλατεία Αττικής εντόπισαν διευθύνσεις με υποψήφιους μελλοντικούς στόχους αποστολής αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν επίσης σημειώσεις και ετικέτες διευθύνσεων από τους παραλήπτες μαζικής αποστολής του περασμένου Μαρτίου.

Οι διευθύνσεις ήταν αυτούσιες και επικολλημένες στους εκρηκτικούς φακέλους και αφορούσαν -εκτός από τον Γερμανό τέως υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch στην Ιταλία, τις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ανάμεσα στα πολλά ευρήματα της Αστυνομίας στην γκαρσονιέρα του 29χρονου, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων ένα πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, δοχεία με 11 κιλά ζελατινοδυναμίτιδας, πλήθος πυροκροτητών (κοινών και ηλεκτρικών), ξύλινα μανταλάκια με προσαρμοσμένες πινέζες, 800 γραμμάρια ΤΝΤ, κροτίδες και ηλεκτρικά σπίρτα.

Τη στιγμή της σύλληψής του, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να μετέφερε από το εν λόγω διαμέρισμα πιθανότατα προς άλλο κρησφύγετο όπλα, σφαίρες και εκρηκτικά.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκεπτόταν τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά στη συνέχεια οι επισκέψεις σταμάτησαν. Εκείνο το χρονικό διάστημα εκτιμάται πως έγινε το πέρασμά του στην παρανομία.

Το 2011 είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για συμμετοχή σε επεισόδια με την Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας.

Ο «στρατολογητής»

Όπως υποστηρίζουν στον «Ελεύθερο Τύπο» τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, ο 29χρονος είναι ο βασικός «μάγειρας»-κατασκευαστής βομβών και τρομοδεμάτων της τελευταίας διετίας.

Εκτός από τον ρόλο του «μάγειρα», ο 29χρονος είχε αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με τη στρατολόγηση μελών της νέας γενιάς τρομοκρατών, λόγω της λειψανδρίας των τελευταίων ετών.

Οι αρχές αναζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στη γιάφκα της οδού Αλκαμένους, ούτως ώστε να εντοπίσουν πιθανούς συνεργούς, ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στην ανάσυρση κρυπτογραφημένων στοιχείων από τον υπολογιστή του, που ενδεχομένως να τον εμπλέκουν και σε άλλες μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή και ενός φίλου του 29χρονου στο Ελληνικό, ο οποίος δεν φαίνεται να σχετίζεται με τρομοκρατικές δραστηριότητες αλλά θα συλληφθεί για άλλα αδικήματα.

Μετά τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος παρακολουθείτο το τελευταίο διάστημα, η Αντιτρομοκρατική εκτός από το σπίτι στην πλατεία Αττικής, πραγματοποίησε έρευνες σε ένα σπίτι στο Ελληνικό και σε ακόμη ένα στην Αθήνα.

Οι σχέσεις του 29χρονου με Ρούπα και Μαζιώτη

Στις σημειώσεις της Πόλας Ρούπα στο στρατηγείο της στην Ηλιούπολη είχαν εντοπίσει τα πλαστά στοιχεία της ταυτότητας που χρησιμοποίησε ο 29χρονος για την ενοικίαση της γιάφκας της οδού Αλκαμένους, γεγονός που σύμφωνα με τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνιστά ακόμη ένα δείγμα της επαφής και συνεργασίας που είχαν στο πλαίσιο του σχεδίου της αποτυχημένης εναέριας απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη και ηγετικών μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με ελικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2016.

«Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της επαφής και συνεργασίας που φαίνεται να είχε με την Πόλα Ρούπα στο πλαίσιο του σχεδίου της αποτυχημένης εναέριας απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη και ηγετικών μελών της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς” με ελικόπτερο», ανέφεραν χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο» πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Από τα ευρήματα στην γκαρσονιέρα ενισχύονται οι ενδείξεις πως ο 29χρονος συμμετείχε στην κατασκευή ή στην τοποθέτηση της βόμβας που εξερράγη έξω από το σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, στις 13 Οκτωβρίου 2016, και σε μια σειρά άλλων βομβιστικών επιθέσεων στα γραφεία του ΣΕΒ, στο υπουργείο Εργασίας και σε τραπεζικό κατάστημα.

Εκτός όλων των άλλων, δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να συμμετείχε και στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη του μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό το 2013.

Το DNA στο «φάκελο Σόιμπλε»

Την ίδια ώρα οι αρχές έχουν στα χέρια τους ένα «ορφανό» γενετικό αποτύπωμα του κατασκευαστή του εκρηκτικού φακέλου που έφθασε έως το γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη μοναδική εκρηκτική αποστολή που ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν τα πλούσια ευρήματα εντός αποστειρωμένης συσκευής μετά από ταξίδι που έκανε στη χώρα μας η Γερμανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μαζί με στελέχη των δικών τους εγκληματολογικών εργαστηρίων, ύστερα από τον εντοπισμό και τη «χειρουργική» εξουδετέρωση του εκρηκτικού περιεχομένου.

Στο εργαστήριο DNA της Ελληνικής Αστυνομίας κατάφεραν να απομονώσουν δραστικό γενετικό υλικό πάνω σε μέρη της συνδεσμολογίας του μηχανισμού, το οποίο όπως εκτίμησαν ανήκει στον κατασκευαστή του εκρηκτικού φακέλου.

Με παρόμοιο τρόπο τα στελέχη των γερμανικών εγκληματολογικών εργαστηρίων χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία επιχείρησαν να απομονώσουν γενετικό υλικό από τους οκτώ εκρηκτικούς φακέλους που είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

Σε κάποιους από τους οκτώ φακέλους που είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας προέκυψαν ενδείξεις ταυτοποίησης του γενετικού κώδικα με το DNA που είχε βρεθεί στο «φάκελο Σόιμπλε».

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, το γενετικό υλικό που απομονώθηκε δεν ταυτοποιείται με αντίστοιχα που βρίσκονται στην τράπεζα DNA της ΕΛ.ΑΣ. από χώρους τρομοκρατικών επιθέσεων, γιάφκες διαφόρων τρομοκρατικών επωνυμιών, οπλισμό και άλλα ευρήματα.

Επιθέσεις χαμηλού ρίσκου

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποστολή εκρηκτικών φακέλων υιοθετήθηκε από τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» ως ένας τρόπος να συνεχίσουν τη δράση τους με επιθέσεις χαμηλού ρίσκου (σε σχέση με την πιθανότητα σύλληψης) αλλά εξαιρετικά υψηλού συμβολισμού, παρά τις πολλές συλλήψεις που κατάφερε να κάνει η Αντιτρομοκρατική.

Βασικός στόχος, αλλά και πρόθεσή τους, ήταν οι ενέργειές τους να αποκτήσουν διεθνή εμβέλεια και αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος που τον Νοέμβριο του 2010 η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» έγινε η πρώτη εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση που έστειλε μαζικά «τρομοδέματα».

Το κατηγορητήριο: Υπεύθυνος για το τρομοδέμα στον πρώην πρωθυπουργό και 8 ακόμα στόχους

«Ήθελε να σκοτώσει τον Λουκά Παπαδήμο»

Δύο «ραντεβού» με τη Δικαιοσύνη, αύριο και την Τετάρτη, έχει πλέον ο 29χρονος κατηγορούμενος για συμμετοχή στην επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Χθες, ο συλληφθείς βρέθηκε αρχικά στο Εφετείο Αθηνών και στη συνέχεια στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου του αποδόθηκαν βαρύτατα κακουργήματα.

Πρώτα, μετήχθη ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή που χειρίζεται τις υποθέσεις τρομοκρατίας και ο οποίος είχε εκδώσει το σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Ο 29χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί αύριο το μεσημέρι, ενώ, κατά πληροφορίες, κρατά αρνητική στάση, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τα αδικήματα που του έχουν αποδοθεί.

Ο 29χρονος έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι, ενώ υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με τα αδικήματα που του έχουν αποδοθεί

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 29χρονος ήταν αποστολέας συνολικά εννέα τρομοδεμάτων, ανάμεσά τους και αυτό που εξερράγη μπροστά στον Λουκά Παπαδήμο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από τη διάνοιξή του να του επιφέρεις τον θάνατο».

Να σημειωθεί ότι οι δικαστικές αρχές αποδίδουν το γεγονός ότι δεν επήλθε ο θάνατος σε «εξωτερικά αίτια» και ειδικότερα στο ότι «η έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Όσο για τα υπόλοιπα οκτώ δέματα, φέρονται να εντοπίστηκαν πριν καταλήξουν στους παραλήπτες τους, τον Μάρτιο του 2017.

Κατά την κατηγορία, ο νεαρός προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής, στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου Αττικής.

Ποινική δίωξη

Στη συνέχεια, ο 29χρονος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, όπου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου, τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων, τα οποία τελέστηκαν με τρόπο, σε έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας και άλλα αδικήματα.

Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή, από όπου έλαβε προσθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη. Δεν αποκλείεται, πάντως, σε μεταγενέστερο στάδιο η δικογραφία αυτή να συσχετιστεί με εκείνην που ερευνά ο ειδικός εφέτης ανακριτής σε θέματα τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα, ο νεαρός γνωστός του 29χρονου που συνελήφθη φαίνεται πως δεν σχετίζεται με την υπόθεση. Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη για το πλημμέλημα της κατοχής κροτίδων και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές.

Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
ρολο, λουκας παπαδημος, εν λόγω, τσιπρας, συλληψεις, παπαδημος, fitch, τραπεζες, esm, τντ, κροτίδες, συμμετοχή, αθηνα, σεβ, dna, σόιμπλε, ΕΛΤΑ, δραση, βομβα mall, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, σχεδιο αθηνα, γραφειο υπολογιστη, υπουργειο εργασιας, αστυνομια, ελευθερος τυπος, θανατος, ιταλια, πλαισιο, σεβ, τντ, ωρα, dna, αμερικη, γεγονος, γραφεια, διαστημα, δοχεια, δειγμα, εγινε, εκρηξη, εκρηκτικα, εκρηκτικο, εν λόγω, ενοικιαση, ερευνα, ερευνες, ετικετες, ετων, ευελπιδων, εφετειο αθηνων, τεχνολογια, ιδια, ηλιουπολη, υπηρεσια, υποθεση, οικο, κιλα, κρυονερι, ξημερωματα, οκτω, παρισι, σεναριο, συνεχεια, σειρα, συλληψη, συμμετοχή, σόιμπλε, σπιτι, σχεδιο, τεως, τυπος, φρανκφουρτη, ανηκει, εννεα, επεισοδια, γερμανο, χωρα, υπουργειο, κροτίδες, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, ταξιδι, ταπερ, τραπεζα, θεματα, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα