Σε ειδικούς σταθμούς θα μπορούν να θηλάζουν δημοσίως οι μητέρες


Ένα ιδιαίτερο «δώρο» επιφυλάσσει η ελληνική πολιτεία στις μητέρες κατά τον εφετινό εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, κατά το διάστημα 3 έως 8 Νοεμβρίου: τη δημιουργία χώρων θηλασμού σε δημόσια κτίρια καθώς και νοσοκομείων φιλικών προς τα βρέφη.

Οι θεσμοί αυτοί που υπάρχουν ήδη σε χώρες της αλλοδαπής προβλέπονται σε νομοσχέδιο – «σκούπα» που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Αποσκοπούν, δε, σύμφωνα με τους συντάκτες τους, στην αύξηση των πιθανοτήτων των βρεφών να θηλάζουν αποκλειστικά για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους, αλλά και να διατηρούν το θηλασμό για περισσότερους μήνες.

Σημειώνεται
ότι ως «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» έχουν ανακηρυχθεί από τη UNICEF ήδη δύο δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, το «Έλενα Βενιζέλου» και το «Αττικόν», ενώ τη σχετική πιστοποίηση έχουν λάβει και ιδιωτικά μαιευτήρια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δημιουργείται σταθμός – χώρος θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, σε φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας, σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους άθλησης, εμπορικά κέντρα καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Οι σταθμοί θηλασμού στην εργασία θα δημιουργηθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για το Μητρικό Θηλασμό.

Ενημερωτικές συναντήσεις από τον εθνικό φορέα «Αλκυόνη»

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα, ο φορέας «Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού» που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, διευρύνει τη λειτουργία του Ιατρείου Θηλασμού που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Παιδιού Καισαριανής κάθε Δευτέρα.

Κατά το διάστημα από Δευτέρα 3 Νοεμβρίου έως και Πέμπτη 6 Νοεμβρίου η «Αλκυόνη» διοργανώνει ατομικές συναντήσεις και ανοιχτά ενημερωτικά σεμινάρια στη διάρκεια των οποίων εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας θα ενημερώνουν έγκυες και μητέρες που διαμένουν στην περιφέρεια Αττικής σχετικά με θέματα μητρικού θηλασμού.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα λειτουργίας του Ιατρείου Θηλασμού κατά την εβδομάδα εορτασμού θα είναι το εξής: Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00-16:00-Ατομικές Συναντήσεις κατόπιν ραντεβού. Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00-16:00-Ανοιχτό σεμινάριο με θέμα «Συνήθη προβλήματα στο μητρικό θηλασμό». Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00-16:00- Ατομικές Συναντήσεις κατόπιν ραντεβού. Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 14:00-16:00-Ανοιχτό σεμινάριο με θέμα «Προετοιμασία για επιτυχή θηλασμό».
Οι ενδιαφερόμενες για περισσότερες πληροφορίες, ραντεβού και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να καλούν καθημερινά 09.00-14.00 στο τηλέφωνο 210-7701557.

Χώρος θηλασμού στο εμπορικό κέντρο «Αthensheart mall»

Στηρίζοντας έμπρακτα τη μητρότητα το εμπορικό κέντρο «Athensheart» την Κυριακή 8 Νοεμβρίου εγκαινιάζει τη λειτουργία του ειδικά διαμορφωμένου χώρου θηλασμού 35 τμ. στο τρίτο επίπεδο όπου μία νέα μητέρα , θα μπορεί ανενόχλητη να θηλάζει το μωρό της. Παράλληλα, ενεργοποιεί την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θηλασμού «10525» για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τις νέες μητέρες σχετικά με τον θηλασμό .

Την ίδια μέρα και με αφορμή τον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το athensheart mall –ως φιλικό προς τα βρέφη και τις θηλάζουσες μαμάδες – οργανώνει ανοιχτές ενημερωτικές ομάδες με βασικούς ομιλητές εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, του προγράμματος «ΑΛΚΥΟΝΗ», που θα ενημερώνουν έγκυες και νέες μητέρες με χρήσιμες/ πρακτικές συμβουλές σχετικά με θέματα του μητρικού θηλασμού.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν πρωινές ώρες (11:00-12:30 και 12:30-14:00) και απογευματινές ώρες (17:00-18:30 και 18:30-20:00).
Πηγή: www.protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα