ΣΑΤΕ: Μαζικές διαγραφές νέων μηχανικών από ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ

16:52 4/8/2014 - Πηγή: Press-gr


Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ τόνισαν στη συνάντηση με τον υφυπουργό εργασίας Α. Μπέζα πως οι επικείμενες νέες αυξήσεις στις εισφορές του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, θα επιδεινώσουν το φαινόμενο των διαγραφών, φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται.

Το φλέγον ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών έθεσαν ο πρόεδρος
και ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) Ζαχαρίας Αθουσάκης και Δημήτρης Κωνσταντινίδης, αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Αντώνη Μπέζα.

Όπως επισημαίνει ο ΣΑΤΕ, η αύξηση των εισφορών έχει οδηγήσει:

• σε μαζικές διαγραφές από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ, κυρίως των νεότερων μηχανικών και

• σε αποφυγή εγγραφής των νέων διπλωματούχων Μηχανικών στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ (ενδεικτικό είναι ότι ενώ προ ολίγων ετών οι νέες εγγραφές στο ΤΕΕ ανέρχονταν ετησίως σε 4.300, πλέον μετά βίας ξεπερνούν τις 2.300)

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ τόνισαν πως οι επικείμενες νέες αυξήσεις στις εισφορές, θα επιδεινώσουν το φαινόμενο, φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκονται.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν, επίσης, τα θέματα:

1. Αυτοτέλεια ΤΣΜΕΔΕ και διατήρηση της δυνατότητας εγγυοδοσίας, με δεδομένο, μάλιστα, τις πιέσεις που ασκούνται για πλήρη ενοποίηση των τριών Ταμείων του ΕΤΑΑ, με προφανή στόχο τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ και με δεδομένο ότι τα χρηματοοικονομικά δεδομένα του Ταμείου αναδεικνύουν πλήρη ικανότητα οικονομικής λειτουργικότητας ακόμη και μετά την αφαίρεση των κοινωνικών πόρων. Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ πρότειναν στον υφυπουργό την πλήρη αυτονόμηση του Ταμείου και την λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

2. Εναρμόνιση ισχύουσας νομοθεσίας για την συνταξιοδότηση των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων με τα ισχύοντα στον ΟΑΕΕ, δηλαδή, τη δυνατότητα άσκησης επί 18μηνο του επαγγέλματος του ΕΔΕ από την ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, υπό προϋποθέσεις, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην χορήγηση της σύνταξης. Να σημειωθεί ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας δέχονται ότι από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου δεν προκαλείται κανένα βάρος ή κόστος για το Ταμείο.

Ο κ. Μπέζας χαρακτήρισε θετικό το σύνολο, σχεδόν, των παρατηρήσεων του ΣΑΤΕ, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει μετά από μελέτη των θεμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα