Πρώτο το κόμμα του Μπάμπις στη Τσεχία


Το λαϊκιστικό κόμμα Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών (ΑΝΟ) του 63χρονου δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις, προηγείται με 31,32% στις βουλευτικές εκλογές που γίνονται στη χώρα, με βάση τα αποτελέσματα από το 51,8% των εκλογικών τμημάτων, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 15.00 (ώρα Ελλάδας).

Στη δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (SPD) με 11,44%.

Ο Μπάμπις,

ο οποίος αποκαλείται «Τσέχος Τραμπ», υποσχέθηκε να μειώσει τη φορολογία, να εξαλείψει την πολιτική διαφθορά και να αντιταχθεί σθεναρά στην είσοδο μεταναστών στη χώρα. Έχει κρατήσει σκληρή στάση κατά μίας περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υιοθέτησης του ευρώ, ενισχύοντας την προοπτική ότι θα ακολουθήσει την πορεία σύγκρισης με την ΕΕ που τηρούν η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Η Τσεχία των 10,6 εκατ. κατοίκων έχει υψηλή ανάπτυξη, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και τη χαμηλότερη ανεργία στην ΕΕ, αλλά οι ψηφοφόροι κουράστηκαν από τους παραδοσιακούς πολιτικούς «παίκτες», δίνοντας ώθηση στον Μπάμπις και άλλες ομάδες διαμαρτυρίας.

Πηγή: enikonomia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα