Πρώτη επαφή τη Δευτέρα Κοτζιά – Τίλερσον


Την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, θα έχει αύριο Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, μέλη του Κογκρέσου εκπροσώπους think tanks, προεδρεία ομογενειακών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς στις συναντήσεις
του θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα (ενεργειακή συνεργασία, προσφυγικό, καταπολέμηση τρομοκρατίας, άμυνα).
Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους νέους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων (τριμερείς, τετραμερείς συνεργασίες) με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας.
Το μήνυμα που θα στείλει η Αθήνα στην αμερικανική πλευρά είναι ότι η χώρα η οποία βρίσκεται σ’ ένα πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σταυροδρόμι, σε μία κομβική θέση για τις παγκόσμιες ροές του εμπορίου, της ενέργειας, αποτελεί φάρο σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της και με πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος του Νότου, η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, η διοργάνωση Διαθρησκευτικών Διασκέψεων, προωθεί σταθερά τη περιφερειακή συνεργασία και ενισχύει της σταθερότητα του γεωπολιτικού της περιβάλλοντος.
Ο κ. Κοτζιάς κατά τις επαφές του, θα αναφερθεί επίσης στα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (σχέσεις με Τουρκία, εξελίξεις στο Κυπριακό, σχέσεις με Βαλκανικές χώρες) και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα