Πώς είναι η ζωή των κρατουμένων στην απομόνωση - Μόνοι 23 ώρες το 24ωρο

10:20 9/2/2017 - Πηγή: Press-gr

«Μπορείς να ζήσεις μέσα σε μια τουαλέτα για δέκα χρόνια;», διερωτάται ένας από τους έγκλειστους με τις πορτοκαλί στολές, έχοντας στρέψει το βλέμμα του στην κινηματογραφική κάμερα. Το αμερικανικό συνδρομητικό κανάλι HBO, μένοντας σταθερό στο είδος του, προσφέρει στο κοινό του ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που διαπραγματεύεται τις επιπτώσεις της απομόνωσης στους κρατούμενους.

Τιτλοφορούμενο «Solitary: Inside Red Onion State Prison», η δημιουργός του Kristi Jacobson, κατέγραψε τον καθημερινό

αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι τρόφιμοι της Red Onion State Prison, μια από τις λεγόμενες φυλακές supermax – πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι κρατούμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, κρατούνται στην απομόνωση για 23 ώρες την ημέρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα.

«Θα ήθελα να είχα μια σύζυγο, κανά δυο παιδιά και ένα σκύλο. Αυτά θα ήθελα...», λέει ένας από τους τρόφιμους και συμπληρώνει. «Τώρα, εκτίω ποινή κάθειρξης 1.214 χρόνων χωρίς έφεση...».

«Μπορείς να ζήσεις μέσα σε μια τουαλέτα για δέκα χρόνια;», λέει ένας άλλος.

«Μας μετατρέπουν σε ζώα μέσα σε κλουβιά»...«Δεν ξέρω αν η ελπίδα είναι αυτή που με κρατά στο να συνεχίσω...».

«Κάθε φορά που θα βγεις, θα σου βάλουν χειροπέδες και δεσμά στα πόδια... Ξέρεις ότι εκεί πάνω στο κουβούκλιο υπάρχει φρουρός με όπλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε σημαδεύει... Σε βγάζουν έξω, μέσα σε κλουβιά, για μια ώρα την ημέρα».

«Τις χειροπέδες και τα δεσμά, τα φοράω για 17 χρόνια... είναι αρκετός χρόνος. Έχω κάτσει στην απομόνωση τόσο όσο δεν έμεινε κάποιος που διέπραξε φόνο. Δε σκότωσα κανέναν. Κάνω ότι μου λένε, συμπεριφέρομαι καλά, δε μπλέκω σε φασαρίες. Όσο εξακολουθώ και το κάνω, δε βρίσκω το λόγο που με κρατάνε στην απομόνωση. Το να με κρατάς εδώ, είναι σαν να με καταδίκασαν σε θάνατο».

«Σκότωσα άνθρωπο... Αν έχω τιμωρηθεί αρκετά; Κατά τη γνώμη μου, όχι, αλλά 7-8 χρόνια στην απομόνωση δε λειτουργεί γιατί το μόνο που κάνει είναι να σε εξαγριώνει». Φωνές απελπισίας από ανθρώπους που πριν κλείσει πίσω τους η βαριά πόρτα των φυλακών, είχαν παραβατική συμπεριφορά. Όμως τα ερωτήματα που θέτει το φιλμ, είναι αρκετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα