Πορτραίτο του Ai Weiwei με 20.000 ηλιόσπορους

Η Κινέζα καλλιτέχνις Red Hong Yi συνεχίζει να χρησιμοποιεί μη συμβατικά υλικά στις δημιουργίες της. Έχουμε δει δουλειές της από τσόπστικς, από φακελάκια τσάι, από κάλτσες. Βολτάρει στις αγορές χονδρικής για να δει τι την εμπνέει ως υλικό. Λέει ότι τα χρησιμοποιεί ως υπαινιγμό για την παγκοσμιοποίηση και τη μαζική παραγωγή στη χώρα της (και την Ασία, γενικότερα).

Λιόσποροι, τούτη τη φορά. «20.000 λιόσποροι» λέγεται το τελευταίο έργο της. Ένα τεράστιο πορτραίτο του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei
(έκθεση έργων του είχε φιλοξενήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016).

Εμπνεύστηκε από τη φράση του Ai Weiwei «οι λιόσποροι είναι ένα οικιακό αντικείμενο, αλλά ταυτόχρονα και σύμβολο επανάστασης». Αναγνωρίζουμε αυτή τη φράση στα χείλη του Ai Weiwei. Εδώ και χρόνια ο ίδιος είναι σύμβολο πρόκλησης κατά των πολιτικών συστημάτων.

«Υπό το φως όλου αυτού του πολιτικού παραλόγου σ' όλον τον κόσμο, δημιούργησα αυτό το έργο για την ψυχική μου υγεία» δήλωσε στο mail που έστειλε η Red Hong Yi στο My Modern Met. «Αυτό το έργο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν τη γενναιότητα και το κουράγιο να σκέφτονται και να βλέπουν καθαρά, και να προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης.»
Keywords
Τυχαία Θέματα