Παναγιώτης Αδρακτάς: Ο πρώην βουλευτής που έγινε ψάλτης...


Ήταν βουλευτής επί 16 χρόνια, στη συνέχεια αποσύρθηκε από την πολιτική για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία και τώρα έγινε ψάλτης στην ενορία του, στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, στον Καρδαμά Ηλείας. Ο λόγος για τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτη Αδρακτά, ο οποίος μίλησε για τη χειροθεσία του σε «Αναγνώστη», ενός ιερατικού βαθμού που απονέμεται και στους ιεροψάλτες.
«Ήταν και είναι το μεράκι μου. Από μικρός έψαλλα, πάντα μου άρεσε» τονίζει ο κ. Αδρακτάς, του οποίου ο θείος ήταν πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Πειραιώς και ο παππούς του ιερέας στο Καλλιφώνιο Καλαβρύτων.
«Ο σεβασμιότατος
Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός ως πνευματικός μου, μου έκανε την χειροθεσία και με κατέταξε στον κατώτατο κλήρο δίνοντας μου τη δυνατότητα να ψέλνω. Να είμαι δηλαδή και επίσημα ψάλτης» αναφέρει, διευκρινίζοντας πως δεν θα λαμβάνει καμία αμοιβή, καθώς δεν είναι διορισμένος στον κλήρο.
«Ο κόσμος το χαίρεται. Τους αρέσει να έρχονται να με ακούν. Νομίζω πως η προσέγγιση στην εκκλησία, δηλώνει και τον χαρακτήρα του πολιτικού. Κι εγώ από την πλευρά μου νιώθω ότι προσφέρω στην κοινωνία» λέει στο enikos.gr ο πρώην βουλευτής, ο οποίος, όπως, υπογραμμίζει, συνεχώς εξελίσσεται και εκπαιδεύεται. «Διαβάζω πολύ, ακούω σχετικά CD, χρησιμοποιώ βοηθητικά όργανα για να βελτιώσω την τεχνική μου στο ισοκράτημα και συμβουλεύομαι φίλους, έμπειρους πρωτοψαλτάδες».

Ο κ. Αδρακτάς, ο οποίος μέχρι να πάρει σύνταξη εργαζόταν ως χειρουργός στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με την πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα με πρόβατα που έχει δημιουργήσει στη Ροβιάτα Ηλείας.
Η μονάδα βρίσκεται σε εγκαταστάσεις 2.500 τμ. και ονομάζεται «Φολόη» επειδή ο συνέταιρός του Νίκος Βουρλούμης κατάγεται από την ομώνυμη περιοχή. «Είχα μια φάρμα όπου έκανα σύντομες αποδράσεις ενώ ήμουν βουλευτής. Σε αυτήν είχα και έχω διάφορα ζώα, από άλογα και λάμα μέχρι στρουθοκαμήλους, καθώς και αμπέλια από οποία έβγαζα το δικό μου κρασί. Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά γιατί πάντα μου άρεσε η φύση.
Ξεκινήσαμε να κάνουμε παραγωγή γάλακτος με ντόπια πρόβατα, χιώτικα. Η διαχείριση της μονάδος είναι πρότυπη και η τεχνογνωσία που χρησιμοποιούμε πρωτοποριακή. Δεν υπάρχει η παλιά εικόνα του ποιμνιοστασίου με κοπριές και άχυρα. Μπαίνεις μέσα με το κοστούμι σου. Προσπαθώ να περάσω και στα νέα παιδιά που έρχονται σε μένα για να μάθουν, ποια είναι η διαφορά του κτηνοτρόφου με τον τσομπάνο. Ο κτηνοτρόφος είναι επιχειρηματίας», αναφέρει, σημειώνοντας πως στο μέλλον σκέφτεται να προχωρήσει σε προσωπική μεταποίηση.

Ο κ. Αδρακτάς άφησε την κεντρική πολιτική σκηνή γιατί δεν τον ικανοποιούσε η αποτελεσματικότητά της, ενώ εκείνος, όπως λέει, είχε μάθει να είναι αποτελεσματικός, ως χειρουργός. Ωστόσο, το μικρόβιο της πολιτικής δεν φαίνεται να τον έχει εγκαταλείψει, καθώς στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα διεκδικήσει τον Δήμο Ήλιδας. «Έπειτα από την παρότρυνση πολλών φίλων που θέλουν να ανακατευτώ με τα κοινά, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Εξάλλου από την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκίνησα, ήμουν επί αρκετά χρόνια δημοτικός σύμβουλος στο Χαϊδάρι και το Περιστέρι. Οπότε έχω μεγάλη εμπειρία στα και γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που αγαπώ γιατί θεωρώ πως προσφέρει αμεσότητα στους πολίτες και σήμερα με τις δυνατότητες που έχουν οι δήμαρχοι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί.
Η αίσθηση για προσφορά δεν σταματά στο κοινοβούλιο θα συνεχίσω το έργο μου στον δήμο. Ήδη συντάσσουμε το πρόγραμμα μας και σχεδιάζουμε τη νέα Ήλιδα» λέει ο κ. Αδρακτά ο οποίος τονίζει ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος στις εκλογές.
«Είμαι ΝΔ και χαίρομαι γι’ αυτό, όμως πιστεύω ότι στην αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχουν τα κόμματα. Γι’ αυτό κεντρικό μου σύνθημα θα είναι «Το δικό μου το λένε «Ήλιδα. Επίσης να σημειώσω πως δεν φιλοδοξώ να κατέβω άλλη φορά, γι’ αυτό θα είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις που συνήθως καθηλώνουν τους αιρετούς και τους εμποδίζουν να παράγουν έργο».
Τέλος, δεν παραλείπει να επισημάνει πως ακόμη κι αν εκλεγεί δήμαρχος θα συνεχίζει να ψάλλει.
«Όσο η δύναμη και η φωνή μου με βοηθάει θα συνεχίσω. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ούτε ο μοναδικός δήμαρχος θα είμαι που θα ψέλνω» καταλήγει.
Keywords
Τυχαία Θέματα