Ο υποψήφιος για την προεδρία Μπους, επιστρατεύει την... παλαιολιθική δίαιτα


Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, έχει ξεκινήσει τη διάσημη "Παλαιολιθική Δίαιτα" (Paleo Diet) ή "Δίαιτα των Σπηλαίων", η οποία βασίζεται στην υιοθέτηση των διατροφικών συνηθειών των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών προγόνων μας της Παλαιολιθικής Περιόδου.

Από το 2013, η δίαιτα αυτή ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο Google.
Βρήκε πολλούς διάσημους οπαδούς, όπως η Μέγκαν Φοξ, η Τζέσικα Μπίελ, ο Μάθιου ΜαΚόνεχι, η Κιμ Καρντάσιαν και η Ούμα Θέρμαν, και όπως χαρακτηριστικά έγραψαν πρόσφατα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μόνο αν κάποιος ζει σε... σπήλαιο γίνεται να μην την έχει ακούσει.
Η "Παλαιολιθική Δίαιτα" απαγορεύει οτιδήποτε συσκευασμένο και επεξεργασμένο, αλλά και κάποιες ομάδες τροφίμων που μπήκαν στη διατροφή του ανθρώπου--σύμφωνα με τους εμπνευστές της δίαιτας-- μετά τη Γεωργική Επανάσταση (σ.σ έτσι ονομάζεται η μετάβαση του ανθρώπου από την ιδιότητα του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη σε αυτήν του γεωργού-κτηνοτρόφου, που συντελέστηκε πριν από 10.000 χρόνια).
Έτσι, απαγορεύει τους υδατάνθρακες (εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά), τα αμυλούχα λαχανικά (όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι πατάτες), τα φιστίκια, τα όσπρια, τη σόγια, το ρύζι, τα μακαρόνια, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα γαλακτοκομικά (βούτυρο, γάλα, τυρί κ.λπ.), τα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια, το αλκοόλ, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τους συσκευασμένους χυμούς, τα λιπαρά ή και επεξεργασμένα κρέατα, τις σάλτσες και όλα τα δημητριακά.
Και επιτρέπει όλα όσα έτρωγαν οι παλαιολιθικοί άνθρωποι, δηλαδή φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αβγά, κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά, κοτόπουλο, κυνήγι, ψάρια), θαλασσινά, ανάλατες ελιές και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Στην περίπτωση του Τζεμπ Μπους, πάντως, η δίαιτα έχει αποδώσει με εμφανή μάλιστα αποτελέσματα.
Στο τέλος του περασμένου χρόνου ο Τζεμπ Μπους, που έχει ύψος 1,93, θα έλεγε κανείς ότι ήταν στρουμπουλός ενώ σήμερα είναι κομψός και γοητευτικός.
Το επιτελείο του δεν έχει ανακοινώσει επισήμως πόσα κιλά έχει χάσει, αλλά δείχνει να έχει χάσει 9 με 13 κιλά.
Ο γιος του, ο Τζορτζ Π.Μπους (Τζορτζ Πρέσκοτ Μπους), ο οποίος εξελέγη πρόσφατα διευθυντής πολεοδομίας του Τέξας, έπεισε τον Τζεμπ Μπους και τον Τζεμπ Μπους τον νεώτερο να δοκιμάσουν τη συγκεκριμένη δίαιτα, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στον πιθανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές.
Βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός πολιτικός που επιδιώκει να βελτιώσει την εμφάνισή του ενόψει της προεκλογικής του εκστρατείας, σημειώνει το Ρόιτερς.
Οι πολιτικοί που ξεκινούν προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία συχνά αποφασίζουν να χάσουν κιλά για να προωθήσουν μία πιο ελκυστική εικόνα. Και συνήθως όταν το πράττουν σημαίνει ότι σκέφτονται στα σοβαρά να θέσουν υποψηφιότητα.
Ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι έχασε σχεδόν 50 κιλά στα χρόνια που προηγήθηκαν του 2008, όταν ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές. Εκτοτε, βέβαια, πήρε πάλι μερικά από τα κιλά που έχασε...
Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Κρις Κρίστι, ο οποίος επίσης εξετάζει πιθανή υποψηφιότητά του, υποβλήθηκε σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου πριν από δύο χρόνια κι έχει ήδη χάσει μερικά κιλά.

"ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ"

Κάποιοι διατροφολόγοι αντιτίθενται στην "Παλαιολιθική Δίαιτα" καθώς αυτή περιλαμβάνει τη συχνή κατανάλωση κρέατος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση λίπους καθώς πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες έχουν και υψηλότερα επίπεδα λίπους σε σχέση με τους υδατάνθρακες.
Ο Μπους δεν έχει γίνει γνωστό να έχει συμβουλευτεί κάποιον διατροφολόγο και η ομάδα του αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πολεμική εναντίον της συγκεκριμένης δίαιτας.
"Απλά είναι της μόδας και δεν υπάρχει κάτι μαγικό γύρω από αυτήν", δήλωσε ο δρ Κρίστοφερ Οκνερ, ειδικός σε θέματα διατροφής και απώλειας βάρους στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.
"Κάποιος θα έχανε βάρος κι αν αποκαλούσε διαφορετικά τη δίατα και κατανάλωνε περισσότερη καθαρή πρωτεϊνη και φρέσκα φρούτα", λέει ο Οκνερ και σχολιάζει ότι υπάρχουν "άλλες δίαιτες, πιο ισορροπημένες και λιγότερο της μόδας".
Αλλά ο Λόριν Κορντέν, ένας από τους ανθρώπους που έκαναν γνωστή τη δίαιτα, την υπερασπίστηκε ως "ένα ισόβιο πρόγραμμα διατροφής".
"Η Paleo αφορά την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση όλων μας", εξηγεί ο Κορντέν, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγείας και Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στο πανεπιστήμιο Colorado State.
Ο δρ Στάφαν Λίντεμπεργκ του πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας έχει πραγματοποιήσει αρκετές έρευνες σχετικά με τα πιθανά οφέλη της δίαιτας αυτής. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα άτομα που την επιλέγουν υποστηρίζουν ότι νιώθουν καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες σε σχέση με μία τυπική διατροφή.
Συχνά όμως, επισημαίνει ο ίδιος, οι ακολουθούντες την Paleo υποτιμούν το σύνολο των θερμίδων που έχουν καταναλώσει κι έτσι μπορεί να πεινάσουν πιο γρήγορα και να φάνε ξανά.
"Επισημαίνω στους πελάτες μου ότι θα πρέπει να το προσέχουν: αν αρχίσουν να αισθάνονται πείνα μεταξύ των γευμάτων και δεν έχουν πρόσβαση σε κάτι υγιεινό, θα καταφύγουν σε junk food".
Βέβαια, σχολιάζει το Ρόιτερς, δεν είναι σαφές πως ο 62χρονος Μπους θα μπορέσει να τηρήσει αυτή τη διατροφή δεδομένων των διαφόρων διατροφικών πειρασμών και λιχουδιών που διατίθενται στη διάρκεια των στρεσογόνων προεκλογικών εκστρατειών: από τις σοκολάτες Snickers και τα τσιπς μέχρι τα ντόνατς και τις πίτσες που διατίθενται σε όλες τις προεκλογικές εκδηλώσεις.
"Οταν επισκέπτεσαι ένα καφέ ή ένα εστιατόριο δεν φαντάζεσαι πόσο συχνά οι ιδιοκτήτες σου προσφέρουν κάποιο ντόνατ, ένα κομμάτι πίτας, κάτι τηγανισμένο ή κάτι που περιέχει ζάχαρη", λέει ο Κέβιν Μέιντεν, ο οποίος διετέλεσε ανώτερος σύμβουλος του Ρεπουμπλικανού πρώην υποψηφίου Μιτ Ρόμνι στις εκλογές του 2012.
Ο ίδιος ο Τζεμπ Μπους, μάλιστα, φημίζεται για τις διατροφικές του παρεκκλίσεις. Κάποια απογεύματα απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί, το οποίο δεν συνάδει με την Paleo.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε εκδήλωση στο Νιού Χάμσιρ, εθεάθη να κρατάει ένα πιάτο με ένα κομμάτι κέικ.
"Στα κομμάτια με τη δίαιτα. Που είναι οι τηγανητές πατάτες;", είπε καταβροχθίζοντάς το.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα