Ο ΙΔΙΟΣ ΤΩΡΑ ΣΙΩΠΑ! Η ΤΡΟΪΚΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ (ως αποτυχημένο) τον Πολάκη...

03:58 4/3/2017 - Πηγή: Press-gr
Έντονη ήταν η δυσαρέσκεια των Θεσμών από την χθεσινή πρώτη επαφή τους με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο ζήτημα της λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων και ιδιαίτερα του κεντρικού συστήματος προμηθειών.
Η δυσαρέσκεια επικέντρωσε στην απραξία του κ. Πολάκη ο οποίος, αν και εδώ κι έναν χρόνο έχει ανακοινώσει σχέδιο για την προμήθεια υλικών προκειμένου
να ελεγχθούν οι δαπάνες, στην ουσία δεν έχει εφαρμόσει τίποτα.
Ο ίδιος ο κ. Πολάκης -αν και λαλίστατος και με πληθώρα επικριτικών δηλώσεων για τους δανειστές το προηγούμενο διάστημα- πάντως μέχρι στιγμής σιωπά και δεν έχει βγει να πει τίποτε για την ταπεινωτική συμπεριφορά των δανειστών απέναντί του...

Οι Θεσμοί απαιτούν τριμηνιαία ενημέρωση σχετικά με τις προμήθειες σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, μετά την διόγκωση των χρεών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές, ώστε να ελέγχουν την κατανομή των πόρων που προβλέπει ο Προϋπολογισμός και εν γένει την οικονομική διαχείριση λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων. Έτσι θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να προλαμβάνουν την δημιουργία νέων οικονομικών υποχρεώσεων.

Ο πονοκέφαλος του claw back
Επίσης ετέθη το θέμα του claw back, δηλαδή των επανεισπράξεων από την Αγορά δαπανών του 2016 πέραν του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΣΥ, αλλά και αυτό της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων προηγουμένων ετών.
Τα στοιχεία δείχνουν πως το ΕΣΥ έχει λαμβάνειν από διάφορες επιχειρήσεις Υγείας περί τα 600 εκατ. ευρώ -ποσό που ο κ. Πολάκης επιτρέπει να επιστραφεί τμηματικά, προκειμένου οι οφειλέτες να μην οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία. Επί του θέματος, σήμερα θα λάβει χώρα μια δεύτερη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη με τους Θεσμούς, με στόχο τον καθορισμό των εισπρακτικών μεθόδων.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς επιχειρήσεις Υγείας
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε για τις δαπάνες του οργανισμού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τήρηση των προϋπολογισμών της περίθαλψης.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις παραμένει υψίστης προτεραιότητας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις (για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακο, φυσικοθεραπείες, επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς κ.ά) αγγίζουν τα 1,136 δισ. ευρώ.
Αν και το σύνολο των οφειλών είναι μειωμένο κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο, οι δανειστές ζητούν να κλείσει όσο το δυνατό γρηγορότερα η "τρύπα" στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές.
Στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων βρέθηκε και η μείωση, μέσα στο 2017, κατά 30% των υπερβάσεων που καταγράφονται στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ.
Keywords
Τυχαία Θέματα