«Να κατασκευάσουμε κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Αφρική»


Μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή, τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.
Ο ίδιος εκτιμά πως τώρα η ενσωμάτωση προηγείται της μετανάστευσης, η οποία, όπως σημειώνει, πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα βοήθειας για τις χώρες προέλευσης.
«Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε ένα "φρούριο
Ευρώπη" και να παραβλέπουμε το τι συμβαίνει στα σύνορά μας, για το οποίο φέρουμε και εμείς ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε να φθάσουν ταχύτερα τα προγράμματα βοήθειας και τα κέντρα υποδοχής στη Βόρεια Αφρική», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα «γιατί στη Βόρεια Αφρική και όχι στην Ευρώπη», ο ίδιος απαντά πως «ακριβώς στη Βόρεια Αφρική, κατά το τουρκικό πρότυπο», συμπληρώνοντας πως «μακροπρόθεσμα δεν γίνεται να συλλέγουμε σε ελληνικά νησιά όλους εκείνους που προτίθενται σε φυγή».
Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, πρόσφυγες οι οποίοι διασώζονται στη θάλασσα θα πρέπει να επιστρέφονται μόνον σε ασφαλείς χώρες, κάτι που, όπως παρατηρεί, δεν είναι ίσως πάντα εύκολο, ωστόσο είναι εφικτό.
Ο Κρίστιαν Κερν απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς την παρατήρηση της εφημερίδας ότι αυτό δεν απέχει πολύ από το λεγόμενο «αυστραλιανό μοντέλο», επισημαίνοντας πως πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς, όπως παρατηρεί, δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αξιών το να απωθούνται βάρκες, το να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους άνθρωποι, το να κατασκευάζονται καταλύματα-στρατόπεδα όπου ακρωτηριάζονται παιδιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα