Μητσοτάκης: Αβέβαιη η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης - ΒΙΝΤΕΟ


Τη βαθιά ανησυχία του για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ είπε ότι η έκβαση της είναι αβέβαιη, μίλησε για τον κίνδυνο νέων επώδυνων μέτρων κι επανέφερε το αίτημα για πολιτική αλλαγή.
Το μίγμα ιδεοληψίας και ανικανότητας της κυβέρνησης δεν επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία δήλωσε ο κ. Μηστοτάκης και επισήμανε: «Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς
καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. 14 μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός "κόφτης" και το "υπερταμείο". Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει και άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι αντί να προσελκύει, διώχνει επενδυτές και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ. Χαρακτήρισε "σταθερά απόντα" τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με αφορμή το ταξίδι του στην Κούβα παρατήρησε: «Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα, είναι σταθερά απών από την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία απέναντι σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που φρόντισε εγκαίρως να τορπιλίσει ο κ. Σκουρλέτης, πριν επιβραβευθεί στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Και διερωτώμαι: Υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό το κυβερνητικό φιάσκο; Ιδρώνει το αυτί κανενός που η Ελλάδα έχει καταστεί προορισμός προς αποφυγήν για κάθε επενδυτή; Θα μου πείτε από μια ανεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει κανείς την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει φθάσει στο άλλο άκρο εισάγοντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Ασκεί συστηματικά κριτική όχι στην προηγούμενη, αλλά στην επόμενη κυβέρνηση, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Ίσως αυτή να είναι και η μοναδική τους πρόβλεψη που θα επαληθευτεί».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στους δημάρχους και υπογράμμισε: «Είστε ένας από τους σημαντικούς πυλώνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Ποτέ στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν είχαν οι πολίτες μεγαλύτερη ανάγκη από τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ποτέ δεν ήταν οι συνθήκες πιο αντίξοες για την άσκηση του έργου σας. Δυστυχώς, το κεντρικό κράτος, αντί να σας συμπαραστέκεται, σας περιορίζει, καθώς σας στερεί τις βασικές προϋποθέσεις για να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας. Θέλω σε αυτό το σημείο να κάνω ειδική αναφορά στους δήμους του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και γενικότερα σε όλους τους Δήμους, που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Έχετε επωμιστεί ευθύνες που δεν σας αναλογούν. Και η κυβέρνηση, όχι μόνο σας έχει εγκαταλείψει, αλλά δεν διστάζει να σας απαξιώνει, χρεώνοντας σε εσάς τις δικές της παραλείψεις, την δική της διαχειριστική αποτυχία».
Αναφερόμενος στα προβλήματα της αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι τα κυριότερα είναι «η οικονομική στενότητα η οποία επιδεινώνεται από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, το δαιδαλώδες και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο, η υπερβολική γραφειοκρατία που στην πράξη αναιρεί την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η κατακερματισμένη νομοθεσία».
Τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αυξηθεί η αυτοτέλεια και η ελευθερία της και αναφέρθηκε στους στόχους της ΝΔ λέγοντας: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένα πλαίσιο λειτουργίας πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό με συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και απλοποίηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους ΟΤΑ είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο. Στην κατεύθυνση της πλήρους επίτευξης του στόχου αυτού, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, θα ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 102 ώστε να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της "τοπικής υπόθεσης" και να διευρυνθεί αποφασιστικά ο κύκλος των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ».
Σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι αν γίνει κυβέρνηση θα μπορέσει να αυξήσει αμέσως τη χρηματοδότηση και τόνισε: «Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, γνωρίζετε όλοι καλά ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν θα σας έλεγα την αλήθεια αν θα υποσχόμουν κάτι διαφορετικό. Θα μπορέσουμε, όμως, να αναθεωρήσουμε το μηχανισμό χορήγησης των ΚΑΠ και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τους δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους. Πιστεύω έντονα ότι, ακόμα και όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, η αποδοτικότητά τους μεγιστοποιείται όταν κατανέμονται βάσει αξιολογικών κριτηρίων. Ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους, αυτή θα διευκολυνθεί με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού».
Ως προς τον τομέα της άσκησης ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό κράτος υπογράμμισε: «Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος όμως θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των ΟΤΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει κανείς λόγος τα υπουργεία αυτά να είναι διακριτά. Ο σχεδιασμός της οργάνωσης του κράτους σε όλα του τα επίπεδα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε ένα πολιτικό προϊστάμενο».
Τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απολύσεις και σημείωσε: «Η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν οδηγεί σε απολύσεις -για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό-, αλλά είναι ένα εργαλείο το οποίο δίνει τη δυνατότητα της επιβράβευσης στον δημοτικό υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλεία του και δίνει και τη δυνατότητα γι αυτούς τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους να υπάρχει ένας μηχανισμός συμμόρφωσης. Δεν είναι όλοι οι υπάλληλοι το ίδιο».
Για την κινητικότητα ανέφερε ότι είναι «ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφή την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεση της ΝΔ σε κάθε σκέψη αλλαγής του εκλογικού συστήματος της αυτοδιοίκησης και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι χρησιμοποιεί το κράτος ως «κομματικό λάφυρο» επισήμανε: «Έχουμε ανάγκη από την εμπειρία και τις απόψεις σας προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί τη νέα εποχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Και βήμα- βήμα να δουλέψουμε μαζί για να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση πολίτη- κράτους. Μια σχέση, που, ούτως ή άλλως, ήταν προβληματική, αλλά που επιδεινώθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Μια κυβέρνηση που δεν φρόντισε τους πολίτες, που χειροτέρευσε όλες τις επιδόσεις του κράτους, που χρησιμοποιεί το Κράτος ως κομματικό λάφυρο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, λόγω ιδεοληψίας και εμμονών, ανέκοψε τη μεταρρυθμιστική δυναμική και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και αυτό φαίνεται ανάγλυφα στον τρόπο που μεταχειρίστηκε την τοπική αυτοδιοίκηση. Για αυτό, εκτιμούμε ότι χρειάζεται το συντομότερο πολιτική αλλαγή».
Η Νέα Δημοκρατία είπε ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί ζωτικό χώρο από τους πιστωτές μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και είναι έτοιμη να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δημάρχους του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τόνισε πως σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό και πληρώνουν την απουσία κεντρικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση.
Επισήμανε ακόμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ξεχωρίζει τους δημάρχους ανάλογα με την κομματική στήριξη ή ένταξη τους.
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:
Keywords
Τυχαία Θέματα