Μηταράκης προς Κινέζους: Θέλουμε να μπείτε στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας


Το θέμα της συμμετοχής κινεζικών κρατικών funds (sovereign wealth funds – SWF) στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Εθνικής συζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Yong.
Ο κ. Μηταράκης, εκτός από το θέμα των υποδομών, έθεσε
στον Κινέζο υφυπουργό Οικονομικών και το θέμα της Εθνικής, εξηγώντας του ότι «αποτελεί μείζον θέμα για την χώρα η επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ». Της συζήτησης των δυο ανδρών προηγήθηκε άλλη συνάντηση της διοίκησης της Εθνικής με αντιπροσωπεία κινεζικών sovereign wealth funds την προηγούμενη Παρασκευή. Οι δυο πλευρές τηρούν σιγή ιχθύος για το τι ακριβώς συζητήθηκε και αν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα πράγματα. Το ζήτημα, όπως πληροφορείται το newmoney.gr, τέθηκε για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, στο Πεκίνο.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων της ελληνικής αποστολής με Κινέζους επιχειρηματίες και επενδυτές, υπήρξαν επαφές με κινεζικά funds με επίκεντρο την προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική συμμετοχή για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής διαμορφώνεται στα 975 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στο 12%, ήτοι στα 1,17 δισ. ευρώ. Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα