Με δικαστική απόφαση καταβολή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο!


Απόφαση που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο νομικών διεκδικήσεων εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για την καταβολή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Ειδικότερα, στην απόφασή του, το Ειρηνοδικείο αποφάσισε υπέρ της προσφυγής που είχαν κάνει δικαστικοί υπάλληλοι στις υπηρεσίες της Καλαμάτας. Με την απόφαση αυτή, το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλλει στους υπαλλήλους δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα
άδειας.
Ανάλογη απόφαση είχε εκδώσει και το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης.
Το ελληνικό Δημόσιο βεβαίως προσέφυγε κατά της απόφασης και η υπόθεση πήγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας για νέα δικαστική εξέταση.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, «η επιβολή μέτρων προς εξυπηρέτηση δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας δεν δικαιολογεί εν λευκώ και εκ προοιμίου οποιοδήποτε μέτρο με οποιοδήποτε κόστος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Μεσσηνίας «Θάρρος», που έφερε την υπόθεση στη δημοσιότητα, στην απόφαση προστίθεται ακόμη ότι «η επιλογή των συγκεκριμένων μέτρων δεν ανήκει στην ανέλεγκτη διαπλαστική εξουσία του νομοθέτη, ο οποίος ελέγχεται ως προς την τήρηση της συνταγματικής επιταγής για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και δεσμεύεται από τα όρια που θέτουν οι ως άνω απορρέουσες από τις συνταγματικές και τις υπερκείμενες νομοθετικά διεθνείς συμβάσεις διατάξεις αρχές, την υπέρβαση των οποίων με κριτήρια την ένταση, τη διάρκεια και τη σώρευση των μέτρων, τη δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των πολιτών, καθώς και την αιτιολόγηση και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και της αποτελεσματικότητάς τους, ελέγχουν τα δικαστήρια», τα οποία καλούνται να αποκαταστήσουν τα μέτρα που παραβιάζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές.
Keywords
Τυχαία Θέματα