Κολομβία – Εγκρίθηκε η νέα ειρηνευτική συμφωνία με τους FARC


Η Γερουσία της Κολομβίας ενέκρινε τη νέα, αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών FARC.
«Με 75 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Γερουσία ενέκρινε τη νέα ειρηνευτική συμφωνία. Τώρα μένει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κολομβίας Χουάν Φερνάντο Κρίστο.
Ο Κρίστο πρόσθεσε ότι η νέα,
αναθεωρημένη συμφωνία, που υπεγράφη στις 24 Νοεμβρίου μεταξύ του προέδρου της χώρας Χοσέ Μανουέλ Σάντος και των ανταρτών FARC, συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Γερουσία με τη συμμετοχή θυμάτων και εκπροσώπων της εκκλησίας, καθώς και οργανώσεων των αυτοχθόνων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, σήμερα η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που θα σημάνει την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση και οι FARC διεξάγουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνομιλίες στην Αβάνα της Κούβας επεξεργαζόμενες μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων σ' αυτή τη χώρα των Άνδεων.
Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία την τελευταία εβδομάδα για να συγκεντρώσει υποστήριξη μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου, καθώς είχε θεωρηθεί πως ήταν υπερβολικά ευνοϊκό για τους αντάρτες.
Η απόφαση να επικυρωθεί η αναθεωρημένη συμφωνία στο Κογκρέσο, αντί να διεξαχθεί και πάλι δημοψήφισμα, αναμένεται ότι θα εξοργίσει τα μέλη της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για την απόρριψη της αρχικής συμφωνίας και θέλει βαθύτερες αλλαγές στη νέα εκδοχή της.
Keywords
Τυχαία Θέματα