Κατατέθηκε το δεύτερο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. 977 σελίδες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!

Δημοσιεύτηκε το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με τον ESM. Σύμφωνα με την αρμόδια νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, αναμένεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπίγοντος (άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής). Το νομοσχέδιο είναι ογκοδέστατο και αριθμεί 11 αρχεία pdf και μαζί με τις αιτιολογικές εκθέσεις και τους πίνακες με τις τροποποιούμενες και καταργούμενες διατάξεις, αριθμεί 977
σελίδες. Ο κύριος όγκος του νομοσχεδίου αποτελείται από το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Τα κεφάλαιά του αριθμούν:

Την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με διατάξεις σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης, οικογενειακό δίκαιο, εργατικό δίκαιο, διαφορές πιστωτικων κύκλων, διαταγές πληρωμών, διαταγές απόδοσης χρήσης μισθίου, ασφαλιστικά μέτρα (κατάργηση διατάξεων), συντηρητική κατάσχεση περιουσίας στα χέρια οφειλέτη, διαιτησία, αναγκαστική εκτέλεση και λοιπές διατάξεις (αναθεώρηση των 1011 και πλέον άρθρων του ισχύοντος κώδικα) σε ένα άρθρο.

Στο δεύτερο άρθρο μετά από 17 μεταβατικές διατάξεις, έχει κατατεθεί διάταξη με τίτλο «Ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (ενσωμάτωση οδηγίας 2014/59/ΕΕ/ΕΕ, Λ 173) και άλλες διατάξεις».

Στο τρίτο άρθρο θεσπίζεται η «αρχή εξυγίανσης» η οποία και θα είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των άρθρων του δευτέρου άρθρου για τα πιστωτικά ιδρύματα, καθιστώντας υπεύθυνη την Τράπεζα της Ελλάδος. Για λοιπές επιχειρήσεις, υπεύθυνη καθίσταται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στο τέταρτο άρθρο περιγράφεται η διαδικασία ανάκαμψης, περιγράφοντας υποχρεώσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα. Στο πέμπτο άρθρο περιγράφεται το σχέδιο ανάκαμψης, με ρητή αναφορά στη μη πρόσβαση και λήψη έκτακτης δημόσιας χρηματοδοτικής στήριξης. Στο έκτο άρθρο περιγράφεται η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων ανάκαμψης για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ στο έβδομο άρθρο περιγράφονται αντίστοιχα τα σχέδια ανάκαμψης ομίλων. Στο όγδοο άρθρο περιγράφεται η διαδικασία αξιολόγησης του σχεδίου που περιγράφει το έβδομο άρθρο. Στο ένατο άρθρο περιγράφεται η δυνατότητα αξιολόγησης μέσω δεικτών και οι δράσεις που δύναται να αναλάβει το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε σχέση με το σχέδιο ανάκαμψης. Το άρθρο 10 προβλέπει διαδικασία ενδοομιλικής χρηματοδοτικής στήριξης. Στο άρθρο 11 περιγραφεται η διιαδικασία εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές για διαμεσολάβηση και το άρθρο 12 η έγκριση της ως άνω διαδικασίας από την οικεία γενική συνέλευση. Το επόμενο 13ο άρθρο αφορά τη διαβίβαση των σχεδίων στις αρχές εξυγίανσης και το 14ο άρθρο τις προϋποθέσεις χρηματοδοτικής στήριξης ομίλου.

Στο έκτο κεφάλιο και 27ο άρθρο περιγράφεται η δυνατότητα «έγκαιρης παρέμβασης» αν απαραβιαστούν οι όροι από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με το επόμενο άρθρο να περιγράφει τη διαδικασία απομάκρυνσης στελεχών του διοικητικού συμβουλίου, που δεν εφαρμόζουν τα ως άνω σχέδια. Στο κεφάλαιο Ζ’ περιγράφονται σε άρθρα στόχοι, προϋποθέσεις, και αρχές εξυγίανσης. Το επόμενο κεφάλαιο αφορά την ειδική διαχείριση και θέσπιση ειδικού διαχειριστή. Στη συνέχεια, στο κεφάλαιο Θ’ αποτιμάται η εξυγίανση. Ακ΄μη, στη συνέχεια περιγράφονται διαδικασίες διαχωρισμού παθητικού από ενεργητικό και η μεταχείριση μετόχων.

Το αρμόδιο για την αποτίμηση των επιπτώσεων επί του κρατικού Προϋπολογισμού Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν υπολογίζει ποσό, περιγράφοντας απλώς τα περιεχόμενα του νομοσχεδίου.
Ειρήνη Κωστάκη
Keywords
Τυχαία Θέματα