Ισραήλ: Ο ΥΠΕΞ παραλληλίζει τη στάση του ΟΗΕ με το Ολοκαύτωμα

Έντονη επίθεση κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε για το θέμα των εβραϊκών οικισμών
Επίθεση κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν κατηγόρησε την Ευρώπη για εχθρική πολιτική κατά των εβραίων, αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930, μετά την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των σχεδίων για νέους εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη
«Μια ακόμη φορά η Ευρώπη δεν λαμβάνει υπόψη τις προτροπές για καταστροφή του Ισραήλ… το βιώσαμε ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές του 1940, όταν η Ευρώπη ήξερε τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν αντέδρασε», δήλωσε ο Λίμπερμαν στο ισραηλινό ραδιόφωνο.
Αφορμή για τις δηλώσεις του υπουργού αποτέλεσαν οι δηλώσεις του εξόριστου ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γάζα από τις 7 εως τις 10 Δεκεμβρίου. Ο τελευταίος διακήρυξε πως «η απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης, είναι ένα δικαίωμα, ένα καθήκον και ένας σκοπός», αρνούμενος συνεπώς να αναγνωρίσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.
«Η ίδια η Ευρώπη έδωσε ένα ράπισμα στον εαυτό της. Όταν θυσιάζονται οι εβραίοι, θα πρέπει να διερωτηθεί ποιος θα είναι ο επόμενος. Στην Τουλούζη ο τρομοκράτης που δολοφόνησε εβραιόπουλα, σκοτώθηκε κι αυτός από γάλλους στρατιώτες», τόνισε ο υπουργός.
«Η τρομοκρατία επιτίθεται στους εβραίους, αλλά επιτίθεται και στις δυτικές χώρες και αξίες. Το Ισραήλ δεν είναι παρά το ορεκτικό», πρόσθεσε. Ο υπουργός κατήγγειλε επίσης τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Η Χαμάς ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ και αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ και ο Αμπού Μάζεν (το υποκοριστικό του Μαχμούντ Αμπάς) υποστηρίζει αυτή τη θέση, ενώ η Ευρώπη σιωπά».

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν χθες στις Βρυξέλλες «κατάπληκτοι και κατηγορηματικά αντίθετοι στα ισραηλινά σχέδια επέκτασης των εβραϊκών οικισμών» στη Δυτική ‘Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αντιδρώντας στη χορήγηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος του παρατηρητή στον ΟΗΕ, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την πρόθεση του να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς, κυρίως στον τομέα Ε1, με προοπτική να ενώσει τον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν με τους εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Αν υλοποιηθεί το οικιστικό αυτό σχέδιο, θα χωρίσει στα δύο τη Δυτική Όχθη και θα την απομονώσει από την Ιερουσαλήμ, υπονομεύοντας έτσι τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, δήλωσαν οι ευρωπαίοι υπουργοί.
Ο δεύτερος στην ιεραρχία του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, ο Γιτζάκ Χέρτζογκ, κατήγγειλε στο ισραηλινό ραδιόφωνο τις δηλώσεις του Λίμπερμαν ο οποίος σπείρει «το φόβο και την αγωνία στους Ισραηλινούς συσχετίζοντας την παρούσα κατάσταση με το Ολοκαύτωμα». «Οι τελευταίες πρωτοβουλίες του Μπεντιαμίν Νετανιάχου θέτουν σε κίνδυνο την Ιερουσαλήμ, απομονώνουν το Ισραήλ, αποδυναμώνοντας τον Αμπού Μάζεν, επιβραβεύοντας τη Χαμάς».
Η η
Keywords
Τυχαία Θέματα