Ημέρα της Κρίσεως στην Τουρκία: Ξεκινά η δίκη για το πραξικόπημα


Ημέρα της Κρίσεως σήμερα στην Τουρκία καθώς ξεκινά η πολύκροτη δίκη για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Βασικός ύποπτος στη δίκη, που βεβαίως δικάζεται ερήμην, είναι ο αυτοεξόριστος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο εδώλιο θα καθίσουν 221 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών 26 στρατηγοί, 12 πολίτες και αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και άλλων σωμάτων, όλων των βαθμίδων. 200 από αυτούς βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας, εννέα έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό επιτήρηση και 12 διαφεύγουν τη σύλληψη,

διευκρινίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το κατηγορητήριο είναι βεβαίως καταπέλτης: παραβίαση του Συντάγματος, δολοφονία 250 ανθρώπων, συμμετοχή και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η κάθε κατηγορία μπορεί να επιφέρει κάθειρξη πολλαπλών ισοβίων.

Η δίκη διεξάγεται στη φυλακή Σιντζάν, κοντά στην Άγκυρα, όπου μια τεράστια αίθουσα κατασκευάστηκε ειδικά για να διεξάγονται εκεί μεγάλες δίκες που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Έξω από το δικαστήριο έχουν αναπτυχθεί πολλοί αστυνομικοί καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ελεύθεροι σκοπευτές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά την άφιξή τους στο δικαστήριο υπό ισχυρή αστυνομική συνοδεία, οι κατηγορούμενοι αποδοκιμάστηκαν από δεκάδες διαδηλωτές που κρατούσαν πανό ζητώντας να τους επιβληθεί η θανατική ποινή. Μερικοί πέταξαν προς την πλευρά τους θηλιές.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και ο πρώην στρατηγός Μεχμέτ Ντισλί, αδελφός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος AKP, καθώς και ο συνταγματάρχης Αλί Γιαζιτζί, πρώην στρατιωτικός υπασπιστής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνονται στους κατηγορούμενους που δικάζονται σήμερα.

Σχεδόν 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Στον αριθμό των νεκρών η Άγκυρα δεν υπολογίζει τους πραξικοπηματίες. Χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μουσουλμάνο ιερωμένο που ζει στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος και ζητεί από την Ουάσινγκτον την έκδοσή του.

Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στη συνέχεια μαύρο πρόβατο γι΄αυτόν, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περισσότεροι από 8.000 στρατιωτικοί έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, στη διάρκεια της οποίας 35 πολεμικά αεροσκάφη, 37 ελικόπτερα, 74 άρματα μάχης, 246 θωρακισμένα οχήματα και σχεδόν 4.000 ελαφρά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες, σύμφωνα με το Ανατολή.

Οι δικαστικές διώξεις που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι χωρίς προηγούμενο στην Τουρκία. Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τις 15 Ιουλίου και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Εκτός από τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, οι διώξεις αφορούν φιλοκουρδικούς κύκλους και τα μμε, με αποτέλεσμα μη κυβερνητικές οργανώσεις να κατηγορούν τις αρχές ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καταπνίξουν κάθε επικριτική φωνή.

Keywords
Τυχαία Θέματα