Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ

23:57 2/7/2014 - Πηγή: Press-gr


Σοβαρά θέματα τα οποία αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, ο...

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τα μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας και νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Αντώνης
Χαροκόπος, η γραμματέας της Ομοσπονδίας Βάσω Κανελλοπούλου, τα μέλη Ανδρέας Ρήγας, Γεράσιμος Παπαστεφανάτος και Γιώργος Κανελλόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης του παιδιού και του εφήβου με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ) Θωμάς Γκορίλας.

Στο επίκεντρο τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας Δυτικής Ελλάδας και οι τεράστιες καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει αυτό στις γνωματεύσεις με αποτέλεσμα να οδηγούν σε διακοπή της χορήγησης συντάξεων, επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, οι προκηρύξεις όσον αφορά την πρόσληψη ΑμεΑ, η δημιουργία Κέντρου Ημέρας και Οικοτροφείου για τα άτομα με Αυτισμό στην Πάτρα, καθώς και η δημιουργία πρόσβασης κινητικά αναπήρων, παραπληγικών και τετραπληγικών στις παραλίες της Περιφέρειας.
Ο κ. Κατσιφάρας ενημέρωσε τα μέλη της Ομοσπονδίας πως ήδη έχει στείλει επιστολή παρέμβασης για την λειτουργία των ΚΕΠΑ στα αρμόδια Υπουργεία και έχει ζητήσει την ενίσχυση με προσωπικό ώστε να σταματήσει αυτή η πολύμηνη ταλαιπωρία στους δικαιούχους, συμπληρώνοντας: «Πάντα η αιρετή Περιφέρεια βρισκόταν και θα βρίσκεται στο πλευρό των Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό κάναμε εδώ και τρεισήμισι χρόνια, αυτό θα κάνουμε και την ερχόμενη πενταετία, ώστε με πιο δυνατή φωνή να «εισακουστούν» τα αιτήματά τους στα αρμόδια Υπουργεία. Ήδη έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες για να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές, κάτι που συμπεριλαμβάνεται και στο σχεδιασμό για τη νέα θητεία μας».

Επιπλέον, ζητήθηκε από τα μέλη της Π.ΟΜ.ΑμεΑ-ΔΕΝΙΝ στον Περιφερειάρχη, η παρέμβασή του για την λειτουργία των Μονάδων που υπάγονται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να καθοριστεί το νομικό τους πλαίσιο και έτσι να μπορούν να ενισχυθούν σε έμψυχο δυναμικό, προσωπικό ασφαλείας κ.α., αλλά και αν μπορεί να εισηγηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να δοθεί το ελευθέρας στη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (ζήτημα στο οποίο έχει συμφωνήσει η Γέφυρα Α.Ε.).

«Αν και οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις είναι εκ του νόμου χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, ωστόσο αντιλαμβανόμενοι πως η κρίση πληθαίνει τις ευπαθείς ομάδες πολιτών, δώσαμε ένα διαρκή αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες και στην κοινωνία που δοκιμάζονται σκληρά. Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης - Οικοτροφείου του εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο, θεμελιώθηκε το νέο κτίριο Ημερήσιας Φροντίδας - Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με Νοητική Στέρηση των «Μαχητών» στην Πάτρα, αλλά και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη». Προσπαθούμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και διαμορφώνουμε σημαντικές υποδομές για τον άνθρωπο που έχει ανάγκη τη θαλπωρή, τη στήριξη και τη φροντίδα» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα