Η Λέσβος γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο με ομαδική γαμήλια τελετή


Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο, τα λείψανα του οποίου φιλοξενούνται στον καθολικό ναό της Παναγίας στην αγορά της Μυτιλήνης.
Την Δευτέρα το απόγευμα, στις 7:30 στο παλαιό Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί ομαδική γαμήλια τελετή, από το Δήμαρχο Λέσβου.
Το φεστιβάλ «The Island of Love» της ομάδας
«ΙΔΕΑ», ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, δράσεις όπως εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής , θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, που ολοκληρώνονται στις 15 Φεβρουαρίου.
Το επόμενο διάστημα, και καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που αποτελεί την αφορμή του φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται.
Σήμερα Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου οι βόλτες με τις ιππήλατες άμαξες του έρωτα θα συνεχισθούν ενώ στις 7:30 το απόγευμα στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης «Ερωτική µουσική βραδιά», με παρουσίαση - εκτέλεση των επικρατέστερων ερωτικών τραγουδιών, που θα συμμετέχουν στο διαγωνισµό ερωτικού τραγουδιού που έχει οργανωθεί.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία ερωτικού τραγουδιού, από τα µουσικά σχήµατα «Λάκης µε τα ψηλά ρεβέρ» και «Τα φώτα απέναντι», καθώς και από τον ερωτικό τροβαδούρο Τάκη Σωτηρχέλλη.
Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου στη στοά Βεκρέλλη στην οδό Ερμού θα παρουσιασθεί η παρασκευή του παραδοσιακού γλυκίσματος «γεμάτο», από τη «Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης» ενώ στις 6 το απόγευμα στον καθολικό ναό θα πραγματοποιηθεί ο αρχιερατικός εσπερινός του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαλεντίνου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου, Λέσβου και Σάμου .κ. Νικολάου.
Στις 7:30 το απόγευμα της ίδιας μέρας στο παλαιό Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί ομαδική γαμήλια τελετή, από το Δήμαρχο Λέσβου. Ως αποτέλεσμα ανοιχτής πρόσκλησης μέσω διαδικτύου και Μ.Μ.Ε., τα ζευγάρια που θα θελήσουν να ταυτίσουν την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα έχουν τη δυνατότητα να τελέσουν τους γάμους τους στη Μυτιλήνη, σε μία ομαδική γαμήλια τελετή, που θα πραγματοποιηθεί με κάθε λαμπρότητα.
Τέλος την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στην οδό Ερμού θα διεξαχθεί παλλεσβιακός διαγωνισμός «αδαμάντινου ιωβηλαίου - μακροβιότερου γάμου». Τα 13 ζευγάρια (ένα από την κάθε Δημοτική Ενότητα Λέσβου), που γιορτάζουν το «αδαμάντινο ιωβηλαίο - μακροβιότερο γάμο», θα «βολτάρουν» στο κέντρο της πόλης με την ιππήλατη «άμαξα του έρωτα» και θα φωτογραφηθούν μπροστά από δύο μεγάλες «καρδιές του έρωτα». Θα ακολουθήσει τελετή πιστοποίησης βάσει των ληξιαρχικών εγγράφων, ώστε να αναδειχθούν τα τρία ζευγάρια – νικητές του παλλεσβιακού διαγωνισμού.
Στον καθολικό ναό της Παναγίας θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαλεντίνου. Θα ακολουθήσει περιφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή χορωδιών και καλλιτεχνών της Λέσβου επώνυμων Λέσβιων και καλλιτεχνών.
Τέλος, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στις 7:30 το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση - απαγγελία των επικρατέστερων ερωτικών ποιημάτων, που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό ερωτικού ποιήματος. τιμητική απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων από τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, στα τρία ζευγάρια, που προσκεκλημένα θα έρθουν στη Μυτιλήνη, ως οι νικητές του πανελλήνιου διαγωνισμού ερωτήσεων για τον «Άγιο Βαλεντίνο της Μυτιλήνης», η τιμητική απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων, στα 13 ζευγάρια της Λέσβου με το μακροβιότερο ευτυχισμένο έγγαμο βίο, η βράβευση των τριών ζευγαριών νικητών του παλλεσβιακού διαγωνισμού «αδαμάντινου ιωβηλαίου - μακροβιότερου γάμου».
Οι εκδηλώσεις θα λήξουν με μεγάλη συναυλία αγάπης, με το μουσικό σχήμα της Ελένης Τσαλιγοπούλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα