Η άλλη όψη της σόουμπιζ: Διάσημοι που δίνουν μάχη για τη ζωή τους και μιλούν ανοιχτά για το πρόβλημα της υγείας τους


Της Τζένης Κριθαρά

Ο κόσμος της σόουμπιζ είναι τόσο λαμπερός που κάνει τους όμορφους, πλούσιους και διάσημους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν σε αυτόν να μοιάζουν άτρωτοι. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ακόμη και οι σταρ διεθνούς βεληνεκούς είναι εξίσου επιρρεπείς με τους υπόλοιπους ανθρώπους στο να αρρωστήσουν.

Δεν είναι λίγοι οι σταρ που πάσχουν από χρόνιες, απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, είναι όμως πολύ λιγότεροι αυτοί που έχουν επιλέξει να μοιραστούν

το πρόβλημά τους με το ευρύ κοινό, σπάζοντας τα ταμπού, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για κάποια σπάνια πάθηση ή για το στίγμα που ενδεχομένως την ακολουθεί.

Η μεταμόσχευση της ΣελέναΓκόμεζ

Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Σελένα Γκόμεζ. Η 25χρονη τραγουδίστρια γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Instagram πως υποβλήθηκε σε επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Δότρια ήταν η ηθοποιός και καλύτερή της φίλη Φράνσια Ράισα. Η Γκόμεζ είχε κάνει γνωστό το 2015 πως πάσχει από Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, ένα αυτοάνοσο νόσημα που κάνει τον οργανισμό να στρέφεται εναντίον των ίδιων του των ιστών, συμπεριλαμβάνοντας κάποιες φορές και τους νεφρούς.

Η Σελένα Γκόμεζ δημοσιοποίησε επίσης και μία φωτογραφία στην οποία φαίνονται οι ουλές της επέμβασης, ενώ το 2016 χρειάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κρίσεις πανικού, το άγχος και τα καταθλιπτικά επεισόδια που την ταλαιπωρούσαν λόγω της ασθένειάς της. Τα τελευταία τρία χρόνια, αφιερώνει σημαντικό χρόνο σε δράσεις που στοχεύουν στο να δώσουν κουράγιο σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η διπλή μαστεκτομή της Αντζελίνα Τζολί

Έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από τότε που η Αντζελίνα Τζολί αποκάλυψε με άρθρο της στην εφημερίδα «New York Times» πως υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. Η χολιγουντιανή ηθοποιός είχε ενημερωθεί πως μετέφερε μία μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Σε μία κατάθεση ψυχής, η Τζολί μίλησε για το πόσο της στοίχισε ο θάνατος της μητέρας της, που έφυγε νικημένη από τον καρκίνο στα 56 της, καθώς και για το πόσο θέλει να ζήσει για να είναι δίπλα στα παιδιά της.

«Οι γιατροί μου εκτιμούν ότι είχα 87% πιθανότητα να εμφανίσω καρκίνο του μαστού και 50% πιθανότητα να εμφανίσω καρκίνο των ωοθηκών», έγραψε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα ηθοποιός, που έχει αφιερώσει πλέον μεγάλο μέρος της ζωής της στον ακτιβισμό. Ο αντίκτυπος του άρθρου της Τζολί, στο οποίο περιέγραψε αναλυτικά όλη την επώδυνη διαδικασία των επεμβάσεων, ήταν τόσο μεγάλος, ώστε οι ερευνητές άρχισαν να κάνουν λόγο για το φαινόμενο «The Angelina Effect» («Η επίδραση της Αντζελίνα»), χάρη στη ραγδαία αύξηση που παρατηρήθηκε στη συνειδητοποίηση του ρόλου της γενετικής στον καρκίνο του μαστού.

Η Μαρία Μενούνος αφαίρεσε όγκο από τον εγκέφαλο

Η ιστορία της Μαρίας Μενούνος προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. Η Ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια διαγνώστηκε με καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο, σε μέγεθος μπάλας του γκολφ. Η 39χρονη Μαρία γνωστοποίησε την κατάσταση της υγείας της μέσω ανάρτησής της στο Instagram, ενώ μέσω των social media συνεχίζει να ενημερώνει τους θαυμαστές της για την ανάρρωσή της και την πορεία της υγείας της, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Η Μαρία Μενούνος μίλησε για τη διάγνωση που της άλλαξε τη ζωή και τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου στο δίκτυο NBC:

Η ιστορία της Μενούνος, όμως, δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η ελληνικής καταγωγής παρουσιάστρια διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο, ενώ είχε ήδη μοιραστεί με το κοινό της πως συμπαραστεκόταν στη μητέρα της Λίτσα , η οποία βρίσκεται στο τέταρτο στάδιο του καρκίνου στον εγκέφαλο. «Δεν έκλαψα, γέλασα και θεώρησα απίστευτα σουρεαλιστικό ότι διαγνώστηκα με όγκο, την ώρα που και η μητέρα μου έδινε τη δική της μάχη», έχει δηλώσει για τη στιγμή που της ανακοινώθηκε η διάγνωση.

Οι χρόνιοι πόνοι της LadyGaga

Η Lady Gaga ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο πως είναι αναγκασμένη να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες μέχρι το τέλος της περιοδείας της συναυλίες. Η εκκεντρική ποπ σταρ, που πάσχει από ινομυαλγία, ανάρτησε στο Instagram μία φωτογραφία της μέσα από το νοσοκομείο όπου χρειάστηκε να μείνει για κάποια 24ωρα, καθώς οι πόνοι σε όλο της το σώμα ήταν ανυπόφοροι. Το σύνδρομο της ινομυαλγίας προκαλεί ισχυρό, χρόνιο πόνο στους ιστούς, όμως συνοδεύεται και από μία σειρά δευτερογενών συμπτωμάτων, όπως η κόπωση, οι διαταραχές ύπνου, η ψυχολογική δυσφορία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Lady Gaga αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Πριν από περίπου ένα μήνα κυκλοφόρησε στο Netflix ένα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνίστρια την Αμερικανίδα σταρ, στο οποίο καταγράφεται το πώς ζει και εργάζεται αντιμετωπίζοντας την ινομυαλγία. Πρόθεση της Lady Gaga ήταν να καταδείξει τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι που ζουν με τον χρόνιο πόνο.

Ο ΤομΧανκς και η παγκόσμια μάστιγα

Ο Τομ Χανκς αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή «Late Show» του Ντέιβιντ Λέττερμαν το 2013 πως πάσχει από διαβήτη τύπου 2, μία σοβαρή πάθηση που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, παγκόσμια μάστιγα. «Φέρθηκα ηλίθια με τη διατροφή και το βάρος μου. Εγώ είμαι υπεύθυνος για την κατάστασή μου», έχει δηλώσει ο 61χρονος ηθοποιός, ο οποίος έχει επίσης αναφέρει πως αντιμετώπιζε για χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αφότου διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, ο δημοφιλής ηθοποιός μιλά συχνά γι αυτό θέλοντας να παρακινήσει τους ανθρώπους -και ιδίως τους Αμερικανούς- να ασκούνται περισσότερο και να τρέφονται πιο σωστά. Με τον τρόπο αυτό, ο διαβήτης τύπου 2 και οι συνέπειες του μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η μάχη του ΧιουΤζάκμαν με τον καρκίνο του δέρματος

Αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος, ο Χιου Τζάκμαν αφιερώνει μεγάλο μέρος της ζωής του στο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις. Ο Αυστραλός ηθοποιός έχει ήδη υποβληθεί, στα 46 του χρόνια, σε έξι αφαιρέσεις καρκινώματος. «Άλλη μία αφαίρεση καρκινώματος, χάρη στις συχνές εξετάσεις και τους υπέροχους γιατρούς», έγραψε ο χολιγουντιανός σταρ σε ανάρτησή του στο Instagram, μετά την τελευταία χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινώματος από τη μύτη του.

Στο παρελθόν, ο φωτογραφικός φακός τον έχει «συλλάβει» με επίδεσμο κάτω από το μάτι, μετά την αφαίρεση καρκινώματος στην περιοχή.

Ο ηθοποιός φροντίζει μέσα από τις αναρτήσεις, αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του να αφυπνίζει τον κόσμο σχετικά με τους κινδύνους της ηλιακής έκθεσης, χωρίς όμως να τρομάζει κανέναν. Συνήθως βρίσκει έναν χιουμοριστικό τρόπο να μιλήσει για την κατάστασή του, όπως μετά την τελευταία του χειρουργική επέμβαση που ανήρτησε την παρακάτω φωτογραφία στο Instagram σχολιάζοντας: «Δεν είναι τόσο άσχημο όσο φαίνεται με τον επίδεσμο. Το ορκίζομαι!».

O Χιου Τζάκμαν έχει μιλήσει δημόσια και για τη στιγμή που του ανακοίνωσαν πως πάσχει από καρκίνο του δέρματος:

Ο καρκίνος του Μάικλ Ντάγκλας

Ο Μάικλ Ντάγκλας εξομολογήθηκε το 2010 πως πάσχει από καρκίνο στον λάρυγγα, τον οποίο απέδωσε στο στοματικό σεξ. « «Χωρίς να θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, ο συγκεκριμένος αυτός καρκίνος προκαλείται από ένα όγκο (HPV) για τον οποίο ευθύνεται το στοματικό σεξ. Ναι, πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια», είχε δηλώσει ο Αμερικανός ηθοποιός.

Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, αποκαλύφθηκε πως ο καρκίνος του Ντάγκλας είναι στη γλώσσα και έναν χρόνο μετά, ο 73χρονος σήμερα Ντάγκλας γνωστοποίησε πως μετά από μία εξαντλητική θεραπεία, κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο.

Ο Ντάγκλας μίλησε στην εκπομπή «Late Show» του Ντέιβιντ Λέττερμαν για το πρόβλημα στην υγεία του:

Διάσημοι άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, ανοίγονται και μιλούν γι αυτά δίνοντας δύναμη στους πάσχοντες. Παράλληλα, κινητοποιούν το κοινό να ενημερωθεί και να εξεταστεί διαλύοντας το «σύννεφο» έλλειψης γνώσεων που καλύπτει πολλές από τις νόσους που έχουν «χτυπήσει» ανθρώπους της σόουμπιζ. Και αυτό μόνο προς όφελος όλων μπορεί να είναι!

Keywords
Τυχαία Θέματα