Έγγραφο της CIA για το 1989 - O δημοφιλής Ανδρέας, η τρομοκρατία, οι βάσεις και ο Μητσοτάκης


Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας «μόνιμος πονοκέφαλος» για τους Αμερικανούς, ακόμη και λίγο πριν από τις εκλογές του 1989.
Όπως αναφέρει το militaire.gr, σε έγγραφό της η CIA μεταφέρει το κλίμα εκείνης της περιόδου, επισημαίνοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν πολύ κοντά στις προβλέψεις για την
εκλογική αναμέτρηση του 1989.
Και αυτό γιατί όπως επισήμαιναν «η ΝΔ δεν μπορεί να υποστηρίξει την εικόνα της ως κυβέρνηση σε αναμονή, γιατί δεν έχει να προσφέρει λύσεις στους Έλληνες πολίτες και ο Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι λιγότερο δημοφιλής από τον Παπανδρέου».
Στο έγγραφο της CIA γίνεται λόγος για την «αντιτρομοκρατική πολιτική» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η οποία περιγράφεται περίπου ως «χαλαρή». Κάτι που εκτιμάται ότι θα αλλάξει μετά από τη δολοφονία του Αμερικανού ακολούθου και την επίθεση στο City of Poros.
Το πρόβλημα των Αμερικανών παρέμενε και εκείνη την περίοδο το θέμα των βάσεων στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου απειλούσε τότε με κλείσιμο της βάσης του Ελληνικού, χωρίς να επιτρέψει την μεταφορά των δραστηριοτήτων της σε κάποια από τις άλλες βάσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το έγγραφο.
Keywords
Τυχαία Θέματα