ΔΕΘ: Αριστερά, δεξιά και στη μέση ο Μητσοτάκης


Του Γιώργου Σιαδήμα

«Κοιτάω με την ίδια άνεση και δεξιά και αριστερά...» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, επιμένοντας στη διεύρυνση που έχει επιλέξει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ.

Στην κατεύθυνση αυτή υπενθύμισε την απόφαση του να ανοίξει το κόμμα του μέσω του Μητρώου Στελεχών,

ανεξάρτητα από τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές οι πολίτες, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι στοίχημα για τον ίδιο τα νέα πρόσωπα στη ΝΔ.

Άλλωστε ο ίδιος ετοιμάζεται για νέο προσκλητήριο και θα επιδιώξει την συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως με τον εκλογικό νόμο. Την ίδια ώρα όμως ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τους ΑΝΕΛ.

Προϊδέασε για εκπλήξεις σε μια δική του κυβέρνηση που θα έχει και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ενώ κάλυψε τον Άδωνι Γεωργιάδη όταν ερωτήθηκε αν εκφράζει ακραίες απόψεις.

«Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις, που δεν ανήκουν και δεν εντάσσονται στη ΝΔ, απλά έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα που ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις», τόνισε κλείνοντας πως ο ίδιος επέλεξε τον Γεωργιάδη για την θέση του αντιπροέδρου.

Πέρα όμως από τα πολιτικά μηνύματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο σχέδιο του για την Οικονομία.

Σε ερώτηση της Realnews για το αν δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους για να μειώσει τα υψηλή πρωτογενή πλεονάσματα, αν θα ισχύσουν οι εξαγγελίες του και που θα βρει τα χρήματα, ξεκαθάρισε πως δεν θα ανεχθεί την εξοντωτική φορολογική των Ελλήνων. Έκανε λόγο «για ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης. Μια σύνδεση, δηλαδή, των αλλαγών που πρέπει να γίνουν - κυρίως στην οργάνωση του Κράτους, με μία μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε πιο γρήγορα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα υπενθύμισε πως το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, μεταξύ άλλων, μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές χωρίς να είναι στο πρόγραμμα και δικαιώθηκε.

Από την άλλη, άφησε αιχμές για την στάση των εταίρων, αφού δέχτηκαν την επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη. «Έκαναν λάθος οι Ευρωπαίοι που το δέχτηκαν, τη νύφη την πλήρωσε ο ελληνικός λαός » είπε.

Ακόμα υποστήριξε πως οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν φέρει ήδη το 4ο μνημόνιο με τα μέτρα που έχουν ψηφίσει για μετά το 2018, ενώ απέναντι στο αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια τον επόμενο Αύγουστο σημείωσε πως «αν είχαμε καθαρή έξοδο, δεν θα χρειαζόταν η έγκριση των δανειστών για τα αντίμετρα που διαφημίζει ο Αλέξης Τσίπρας».

Και πρόσθεσε «καθαρή έξοδος σημαίνει ότι η χώρα ανακτά την αυτονομία της και δεν μπορούμε να μιλάμε και για καθαρή έξοδο, όταν η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με νέα μέτρα».

Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επενδύσεις και την κυβέρνηση. «Δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του Πρωθυπουργού. Ξαφνικά, τώρα, ανακάλυψε τη σημασία των επενδύσεων. Δεν ξέρει, δεν μπορεί και - πιστεύω - τελικά δεν θέλει κιόλας να υλοποιήσει αυτή την πολιτική» ανέφερε για τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τις Σκουριές είπε συγκεκριμένα πως «η επένδυση αυτή έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Κάποιοι φρόντισαν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους, βρισκόμενοι απέναντι σε αυτήν την επένδυση και μη λογαριάζοντας τους 2.500 ανθρώπους που κινδυνεύουν, σήμερα, να χάσουν τη δουλειά τους, επειδή κάποιοι επιμένουν στις δικές τους ιδεολογικές αγκυλώσεις».

Τέλος, όσον αφορά το λόγο που δεν μίλησε καθόλου για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη ΔΕΘ, απάντησε πως ο ίδιος εκπροσωπεί το αύριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το χθες, με τους πολίτες να γνωρίσουν σε ποιο βαθμό εξαπατήθηκαν από τον Πρωθυπουργό.

Πηγή: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα