Αντιδράσεις στις ΗΠΑ από το «κοκτέιλ του θανάτου» στους θανατοποινίτες



Απέρριψε σήμερα ένας δικαστής προσφυγή με την οποία ζητείται η απαγόρευση στην Οκλαχόμα (κεντρικές ΗΠΑ) της χρήσης μίας αμφιλεγόμενης μεθόδου εκτέλεσης που είχε προκαλέσει σάλο τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ο καταδικασθείς σε θάνατο υπέφερε για μεγάλο χρονικό διάστημα αφότου του έγινε μια ένεση με ένα κοκτέιλ φαρμάκων.

Ο δικαστής Στέφεν Φράιοτ εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αιτία για να δώσει την εντολή να τερματιστεί αυτής της πρακτικής: η προσφυγή των εναγόντων κρίθηκε «αβάσιμη».

Αυτή
η απόφαση ακολουθεί την εκτέλεση του καταδικασθέντος Κλέιτον Λόκετ, στα τέλη Απριλίου, ο οποίος πέθανε υποφέροντας εμφανώς από οξείς πόνους, 43 λεπτά αφότου του έγινε μια ένεση με ένα κοκτέιλ φαρμάκων, που δεν είχαν ελεγχθεί, αντί των περίπου 10 λεπτών που διαρκεί συνήθως η διαδικασία.

Στην προσφυγή υποστηριζόταν ότι η ενδοφλέβια ένεση που χρησιμοποιείται προκειμένου να χορηγηθεί το κοκτέιλ των θανατηφόρων σκευασμάτων – το αναισθητικό (midazolam), έπειτα τα άλλα δύο φάρμακα (το βρωμιούχο βεκουρόνιο και το χλωριούχο κάλιο) δεν έγινε σωστά και δεν ελέγχθηκε επαρκώς.

Το midazolam έχει χρησιμοποιηθεί 3 φορές φέτος, στο Οχάιο, την Οκλαχόμα και την Αριζόνα, σε εκτελέσεις που προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις καθώς οι καταδικασθέντες ήταν εμφανές πως υπέφεραν και η διαδικασία διήρκησε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Οι δικηγόροι ζητούν την παύση αυτής της μεθόδου καθώς εκτιμούν ότι το κοκτέιλ των «πειραματικών» αυτών σκευασμάτων «που χρησιμοποιούνται σε ανθρώπινα όντα» προκαλούν «έναν αργό και σκληρό θάνατο» στους καταδικασθέντες, που δεν ενημερώνονται για τη διαδικασία της εκτέλεσής τους.

Οι πολέμιοι της θανατικής καταδίκης υποστηρίζουν ότι οι εκτελέσεις αυτές όπου ο θάνατος καθυστερεί να επέλθει συνιστούν μία «σκληρή και ασυνήθιστη» τιμωρία, που απαγορεύει ρητά το αμερικανικό Σύνταγμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα