Ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές απαιτεί η Τρόικα


Οργή και αντιδράσεις προκαλούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το προσχέδιο των ευρωπαϊκών θεσμών προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.
«Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία», τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Όπως
αποκαλύπτουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, στο προσχέδιο της Συμφωνίας, που απέστειλαν οι δανειστές της χώρας στην κυβέρνηση, διατυπώνεται η απαίτηση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Το προσχέδιο προβλέπει την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα.
Η Ομοσπονδία μας, εδώ και καιρό, είχε προειδοποιήσει ότι η νομοθέτηση των 8 Κυριακών είναι απλά ο προάγγελος της πλήρους νεοφιλελεύθερης απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας.
Είναι εμφανές ότι οι γνωστοί υποστηρικτές της τρόικας/θεσμών (ΣΕΒ-ΣΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,38%), με την ανοχή της κυβέρνησης, βάζουν πλάτη υπέρ των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των πολυεθνικών και των malls, προκειμένου να τελειώνουν μια και καλή με τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.
Η κυβέρνηση οφείλει να μην μπει καν στη συζήτηση αυτή, ούτε και να "διαπραγματευτεί" ένα μικρότερο συμβιβαστικό "πακέτο" για λιγότερες Κυριακές».
Τι άλλο περιλαμβάνει το προσχέδιοΣύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής στα προσχέδια των δύο Μνημονίων που παραδόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών:
Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις από το 2019 σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξειςΤα εργασιακά θα συνεχίσουν να ισχύουν τα συμφωνηθέντα στα προηγούμενα Μνημόνια. Ξεθακαρίζεται, μάλιστα, ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουνΚαταργείται το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα