Αναμένεται επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της απασχόλησης

Επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της απασχόλησης αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της Manpower για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει πως οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο για την αγορά εργασίας. Ωστόσο, παρά το ότι ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο, ο ρυθμός των απολύσεων δείχνει να επιβραδύνεται, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2013
ενισχύονται σε πέντε από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Καθώς το 9% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 25% μείωση, ενώ το 66% δεν προβλέπει μεταβολή, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2013 διαμορφώνονται στο -16%. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διατηρούνται αμετάβλητες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε -11%, παραμένοντας αρνητικές σε κάθε τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών.
«Όταν οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της χώρας διαμορφώνονται στο -11, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι. Κι όμως, λαμβάνοντας υπόψη μας τις συνθήκες, τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι θα μπορούσαν να είναι. Το 2012 η αγορά εργασίας στην Ελλάδα κατρακύλησε στο κατώτατο σημείο της.
Η έρευνα φανερώνει ότι αυτή η κατρακύλα ανακόπτεται και ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας περιόδου σταθεροποίησης», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup Δρ. Βενετία Κουσία.
«Βλέπουμε ακόμη το 66% των εργοδοτών να δηλώνουν πως δεν θα προχωρήσουν σε άλλες μειώσεις προσωπικού μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Πρόκειται για ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό στοιχείο, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Βεβαίως, και το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν εργοδότες που θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Παρ΄όλα αυτά, δεν θα σταματήσω να τονίζω ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανάκαμψη της αγοράς, όταν αυτή έρθει», σχολίασε η Δρ Κουσία.
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Οι δυσμενέστερες προοπτικές αναφέρονται από τους εργοδότες στους τομείς του τουρισμού και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -20% και -18% αντίστοιχα.
Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και στον τομέα των κατασκευών, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -16%, όπως και στον τομέα της μεταποίησης, όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται στο -15%. Συνολικές προοπτικές απασ
Keywords
Τυχαία Θέματα