Μαριχουάνα και με το νόμο

Είναι μια πόλη-πρότυπο. Πράσινη, φιλική προς τους ανθρώπους, με δίκτυα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, η Κοπεγχάγη συγκαταλέγεται στις πόλεις με το πιο υψηλό βιοτικό επίπεδο στον κόσμο. Τέλεια όμως δεν είναι. Ο δήμαρχός της, ο Φρανκ Γένσεν, το ξέρει καλά. Αποφασισμένος να εργαστεί για την τελειότητα, ο 50χρονος δήμαρχος έχει θέσει υψηλούς στόχους.
Οραματίζεται, για παράδειγμα, να κάνει την Κοπεγχάγη την πρώτη πρωτεύουσα ουδέτερη σε διοξείδιο του άνθρακα. Το μεγάλο του στοίχημα ωστόσο είναι οι «κοινωνικές μάστιγες». Μία από τις προτεραιότητές του, λοιπόν, από τις πρώτες κιόλας ημέρες στον δήμο
της δανικής πρωτεύουσας τον Ιανουάριο του 2010, ήταν να θέσει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με 43 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά, εγκρίθηκε ένα δεύτερο σχέδιο νόμου που προβλέπει τη νομιμοποίηση των ελαφριών ναρκωτικών για πειραματική περίοδο τριών ετών. Αμεσος στόχος, σύμφωνα με τις δανικές Αρχές, να μπορεί το κράτος να ελέγξει τη διανομή και την εμπορία τους. Απώτερος, να καταστείλουν τη δράση των εγκληματικών δικτύων.
«Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε στην αύξηση των νέων ανθρώπων που κάνουν χρήση βλαβερών ουσιών, όπως η κάνναβη», σχολιάζει στο γαλλικό περιοδικό «L' Express» ο Γένσεν - ή αλλιώς ο στύλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας. «Θέλουμε όμως να κόψουμε το χόρτο κάτω από τα πόδια των εγκληματιών που θησαυρίζουν μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις», προσθέτει. Μόνο στην πόλη της Κοπεγχάγης τα έσοδα από την πώληση χασίς και μαριχουάνας εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Οι δημότες στην πλειονότητά τους φαίνεται να συμφωνούν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου TNS, το 53% τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης, ενώ 25% κατά (22% δηλώνουν αδιάφοροι). Εκείνη που αντιστέκεται σθεναρά και αντιτίθεται στην εφαρμογή της είναι η δανική κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία ηγούνται επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες - συγκυβερνούν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα.

Πηγή: Τα Νέα
Keywords
Τυχαία Θέματα