Αυτή είναι η εγκύκλιος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων

17:14 6/4/2017 - Πηγή: Press-gr

Τον τρόπο υπολογισμού νέων συντάξεων περιλαμβάνει η εφαρμοστική εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Η εγκύκλιος αφορά όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 12 Μαΐου του 2016.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Η προσαύξηση των συντάξιμων

αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, από το έτος 2002 και πέρα δίδεται πίνακας με την εξέλιξη ετήσιων μεταβολών του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Για οσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης κατά το έτος 2017, προβλέπεται ότι:

- Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2003 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους),

- Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2003 γίνεται με χρήση του γινομένου: των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2004 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους), κοκ.

- Η μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έτους 2016 σημαίνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη του έτους 2016 με τον αντίστοιχο δείκτη του έτους 2015, συνεπώς μεταβάλλοντας με το δείκτη αυτό τις συντάξιμες αποδοχές του έτους 2015 προκύπτει η αναπροσαρμογή τους στο έτος 2016.

- Σημειώνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα