Mεγάλη ήττα για τα JUMBO: Κόβεται το "Χτύπα σαν Άντρας" της Άντζελας Δημητρίου!


Αφορμή για την απόφαση αυτή του ΣΕΕ, που αποτελεί μεγάλη ήττα για τα JUMBO, ήταν η αίτηση ελέγχου που υπέβαλε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων η οποία από την πρώτη ημέρα θεώρησε το παραπάνω σύνθημα «σεξιστικό και επικίνδυνο», στο βαθμό που παρουσιάζει εγκληματικές συμπεριφορές ως «κανονικότητα» ή «επικοινωνία».
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ «η διατύπωση «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας» προσκρούει στα άρθρα 1.2 και 4.1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) και πρέπει να τροποποιηθεί εντός 2 ημερών σε όλα τα μέσα (δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη 21/4/2016)».
Σε ανακοίνωσή της η Γ.Γ. Ισότητας πανηγυρίζει: «Σε συνέχεια της πρόσφατης τηλεοπτικής διαφήμισης γνωστής εταιρείας παιχνιδιών με το σύνθημα «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας», η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημοσιοποίησε δελτίου τύπου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του μηνύματος αναφορικά με την ενίσχυση της βίας κατά των γυναικών και ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης φράσης από τη διαφήμιση.
Η αφαίρεση του μηνύματος δεν πραγματοποιήθηκε και η ΓΓΙΦ, με απόλυτη συνέπεια στην αποστολή της και θεωρώντας το παραπάνω σύνθημα σεξιστικό και επικίνδυνο, στο βαθμό που παρουσιάζει εγκληματικές συμπεριφορές ως «κανονικότητα» ή «επικοινωνία», προχώρησε σε αίτηση ελέγχου στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ).
Τη Δευτέρα, 18/4/2014, παρουσία της Επιτροπής του ΣΣΕ, στελέχη της ΓΓΙΦ με επικεφαλής την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, κα Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου, εξέθεσαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας το έργο και τις θέσεις της ΓΓΙΦ σε σχέση με τη βία κατά των γυναικών, αποδεικνύοντας ότι η φράση «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας» συνιστά σεξιστικό λόγο, αντιτίθεται στη θεώρηση της ισότητας των φύλων και, τελικά, μπορεί να ενισχύσει το πρόβλημα της έμφυλης βίας.
Σύμφωνα με την απόφαση Αρ. Σ1102 του ΣΣΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 19/4/2015, η διατύπωση «Χτύπα, Χτύπα σαν άντρας» προσκρούει στα άρθρα 1.2 και 4.1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) και πρέπει να τροποποιηθεί εντός 2 ημερών σε όλα τα μέσα (δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη 21/4/2016.
Παράλληλα, στην απόφαση του ΣΣΕ επισημαίνεται ότι «οι Αποφάσεις των Επιτροπών ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέσα που αναπτύσσεται η εκάστοτε υπό έλεγχο επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών καθώς και των owned channel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανεξάρτητα από το εάν αυτά αναφέρονται στη σχετική αίτηση ελέγχου».
Οι αρμοδιότητες του ΣΕΕ
Το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) είναι μία ανεξάρτητη αστική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σκοπό έχει την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας στην εμπορική επικοινωνία, όπως αυτοί διατυπώνονται στον Ελληνικό Κώδικα Διαφήμισης – Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε).
Το ΣΕΕ έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των Επιτροπών Κρίσης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), οι οποίες είναι οι μόνες αρμόδιες για να κρίνουν - αυτεπάγγελτα ή μετά από επώνυμη καταγγελία – τη συμμόρφωση των διαφημίσεων με τις αρχές του ΕΚΔ-Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα