Ferrari εναντίον Lamborghini: Το άλογο και ο ταύρος συγκρούστηκαν για μια προσβολή



Το 1963, ο Έντζο Φεράρι προσέβαλε έναν βιομήχανο τρακτέρ και δημιούργησε τον πιο σκληρό ανταγωνιστήFerrari και Lamborghini: Δύο Ιταλικά Supercars του 20ο αιώνα, που έγιναν συνώνυμα με τον πλούτο, την πολυτέλεια και την ταχύτητα. Το άλογο και ο ταύρος υπήρξαν από καιρό ανταγωνιστές, από τότε που οι δύο Ιταλοί δημιουργοί τους συγκρούστηκαν με αφορμή μια προσβολή!
Γράφει η Ελένη Λογοθέτη
Ο Ferruccio Lamborghini γεννήθηκε σε μια οικογένεια
αμπελουργών από την περιφέρεια της Emilia-Romagna και ενδιαφερόταν πάντα για τη μηχανική. Μετά την θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ferruccio εκμεταλλεύτηκε την μεταπολεμική ανάγκη για αγροτικές προμήθειες, βάζοντας στρατιωτικές μηχανές σε ελκυστήρες και τρακτέρ.
Όταν η επιχείρηση του έφερε πλούτο και επιτυχία και έγινε ένας μεγαλοβιομήχανος, έκανε ό, τι ονειρεύονται πολλοί μεσήλικες: το 1958 αγόρασε μία Ferrari μία 250GT (μαζί με μερικά άλλα πολυτελή αυτοκίνητα φυσικά, αλλά είναι η Ferrari που αφορά αυτή την ιστορία).
Ο Ferruccio ήταν χαρούμενος: ικανοποιούσε το πάθος του για γρήγορα και πολυτελή αυτοκίνητα πλουταίνοντας την συλλογή του και μάλιστα κάποτε προσπάθησε να τρέξει σε αγώνες.
Επειδή είχε γνώσεις μηχανολογίας, δεν μπορούσε παρά να παρατηρήσει κάποια πράγματα που δεν του άρεσαν στην Ferrari του: το αυτοκίνητο ήταν πολύ θορυβώδες και τραχύ για χρήση στο δρόμο και είχε κατώτερο συμπλέκτη που συχνά χρειαζόταν επισκευή.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Enzo Ferrari και τα αυτοκίνητά του ήταν αναμφισβήτητα η κυρίαρχη υπερδύναμη των πολυτελών σπορ αυτοκινήτων.
Έτσι, δεν του άρεσε καθόλου όταν ο Ferruccio Lamborghini εμφανίστηκε μπροστά του και άρχισε να του κάνει παράπονα και να του δίνει τεχνικές συμβουλές βελτίωσης του αυτοκινήτου του!
«Ο συμπλέκτης και το αυτοκίνητο είναι μια χαρά, το πρόβλημα είναι ο οδηγός. Μπορεί να είσαι καλός στο να οδηγείς τρακτέρ αλλά δεν ξέρεις να οδηγείς μία Ferrari» απάντησε υπεροπτικά ο μεγιστάνας Enzo στον νεαρό κατασκευαστή τρακτέρ. Μέγα λάθος!

Ο Ferruccio Lamborghini με δύο από τα μοντέλα του
Έξαλλος και πεισμωμένος από την προσβολή, ο Ferruccio αποφάσισε να… αντεπιτεθεί. Θα έφτιαχνε ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο που θα ήταν ίσο, αν όχι καλύτερο της Ferrari. Μάλιστα, φήμες λένε, ότι δωροδόκησε και πήρε στην δούλεψη του κάποιους από τους μηχανικούς του αντιπάλου του.
Ως ταύρος στο ζώδιο και στην ζωή (το ζώδιο του και η επίσκεψη του το 1962 σε αρένα στην Σεβίλλη αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το έμβλημα της εταιρίας), ο Ferruccio δούλεψε πυρετωδώς, έφτιαξε την δική του εταιρία αυτοκινήτων – την Automobili Lamborghini Ferruccio - και μέσα σε 4 μήνες, τον Οκτώβριο του 1963, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο παρουσίασε το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα διθέσιο κουπέ, τη θρυλική πλέον Lamborghini 350 GTV.

Το πρώτο μοντέλο 350 GTV εκτίθεται στο Μουσείο της Lamborghini στην Sant'Agata της Μπολόνια
Ο Lamboghini έφτιαξε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μόνο για επίδειξη. Έτσι, το μοντέλο της έκθεσης στήριζε τον κινητήρα του πάνω σε τούβλα(!) γιαυτό το καπό ήταν μονίμως κλειστό. Επίσης, δεν είχε δαγκάνες φρένων και υαλοκαθαριστήρες.
Τη δουλειά του όμως την έκανε: Μέχρι το τέλος του 1964, η Lamborghini πούλησε τα πρώτα 13 της αυτοκίνητα (το μοντέλο μετονομάστηκε σε 350 GT) και από κει και έπειτα καθιερώθηκε στον χώρο των πολυτελών, γρήγορων αυτοκινήτων.

Ο Ferrari κατάλαβε σύντομα ότι ο ταπεινός κατασκευαστής τρακτέρ αποδείχτηκε σε τρομερό αντίπαλο...
- Ο Ferruccio Lamborghini πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 20 Φεβρουαρίου, 1993 στην ηλικία των 77 και θάφτηκε στη γενέτειρά του, στο Renazzo, βόρεια της Μπολόνια.
- Ο Έντσο Φερράρι απεβίωσε στη Μόντενα το 1988.

Έχει λεχτεί γι' αυτόν: «Ήταν ασφαλώς ένας δύσκολος άνθρωπος και σκληρός χαρακτήρας, αλλά τα προσωπικά του επιτεύγματα απέναντι στον ανταγωνισμό δεν αφήνουν αμφιβολία ότι υπήρξε μεγάλος. Ασφαλώς άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον κόσμο μας»
Αντί για επίλογο, η διάσημη ατάκα του Φράνκ Σινάτρα: Όποιος θέλει να δείξει ότι είναι κάποιος αγοράζει μια Ferrari. Όποιος είναι κάποιος αγοράζει μια Lamborghini...
Keywords
Τυχαία Θέματα