Dieselgate: Αποζημίωση 11.000 ευρώ σε Έλληνα ιδιοκτήτη VW Polo


Αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν πλέον πάνω από 30.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων του VW Group καθώς υπάρχει πλέον προηγούμενο για τους Έλληνες καταναλωτές μετά τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από Ειρηνοδικείο της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων VW, Audi, Seat, Skoda και Porsche
στα οποία υπήρχε το παράνομο λογισμικό παραποίησης των εκπομπών ρύπων μπορούν να στραφούν είτε εναντίον των ελληνικών εισαγωγικών εταιρειών είτε των μητρικών εταιρειών του ομίλου της VW και να απαιτήσουν αποζημίωση καθώς τα αυτοκίνητα που αγόρασαν δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που όριζε το εργοστάσιο.
Όπως επισήμανε στο enikonomia.gr o κ. Μπέτζιος, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Βενιέρης – Αλεξανδροπούλου και Συνεργάτες από την στιγμή που υπάρχει προηγούμενο οι ιδιοκτήτες οχημάτων του ομίλου VW μπορούν να απαιτήσουν αποζημιώσεις τόσο από τις ελληνικές εισαγωγικές όσο και από τα εργοστάσια. Μάλιστα για πρώτη φορά Ελληνικό δικαστήριο επιβάλει πρόστιμο σε μητρική της VW καθώς θεωρεί ότι εξαπάτησε τους Έλληνες καταναλωτές.
Όσον αφορά στην απόφαση αποζημίωσης από ελληνική εισαγωγική αλλά και από επίσημο εξουσιοδοτημένο έμπορο ο κ. Μπέτζιος τόνισε ότι στην απόφαση της αποζημίωσης υπάρχουν και τόκοι!
Οι πρώτες αποζημιώσεις
Αποζημίωση 11.000 ευρώ και 5.200 ευρώ επιδίκασε το Ειρηνοδικείο Αθηνών σε δύο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων VW εξαιτίας της παραποίησης των εκπομπών ρύπων μέσω της χρήσης παράνομου λογισμικού.
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση 5285/2017 το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη σύμβαση αγοράς του αυτοκινήτου VW Polo 1.6 TDi και επιστροφής από τον αντιπρόσωπο του ποσού των 11.005 ευρώ πλέον των δικαστικών δαπανών.
Στην δεύτερη περίπτωση, απόφαση 5286/2017, η κάτοχος ενός VW Polo 1.2 σύμφωνα με το δικαστήριο εξαπατήθηκε από την VW και την υποχρεώνει να καταβάλει 5.200 ευρώ ως αποζημίωσης πλέον των δικαστικών δαπανών.
Μάλιστα το δικαστήριο έκρινε ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα VW Polo δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρότυπο Euro5 σχετικά με τις εκπομπές ρύπων. Ως εκ τούτου τα αυτοκίνητα δεν ανταποκρίνονταν στις περιγραφές των πωλητών.
Επίσης το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι η πωλήτρια εταιρεία αλλά και η επίσημη εισαγωγική εταιρεία δεν γνώριζαν κατά τον χρόνο πώλησης του οχήματος δεν πληρούσαν την οδηγία ρύπων Euro5 αναφορικά με τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου.
Άρα τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δεν πληρούσαν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και δεν έπρεπε να είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ως καινούρια.
Να υπενθυμίσουμε πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάνω από 30.000 αυτοκίνητα VW, Audi, Skoda, Seat και Porsche που φέρουν το παράνομο λογισμικό παραποίησης των εκπομπών ρύπων εκ των οποίων τα 20.000 έχουν εισαχθεί από επίσημη εισαγωγική και τα υπόλοιπα είτε από ανεξάρτητες εμπορίες είτε από ιδιώτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα