Barack και Michelle Οbama: Μίλησαν για το γάμο τους


Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, Barack και Michelle Οbama, φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του Αμερικανικού People και μίλησε στο διευθυντή του, Jess Cagle για τη σχέση του, αλλά και τα επόμενα σχέδιά του.
Ζήσατε υπό πιέσεις που λίγοι μπορούν να αντιληφθούν. Τι επίπτωση είχε αυτό στο γάμο σας;
M.Ο.: Σίγουρα μας έφερε πιο κοντά. Όταν ο Barack ήταν στη Βουλή
των Αντιπροσώπων, μέναμε στο Σικάγο και πηγαινοερχόταν στο Σπρίνγκφιλντ. Όταν έγινε γερουσιαστής, επειδή δούλευα και εγώ, μέναμε στο Σικάγο και πηγαινοερχόταν στη Ουάσινγκτον. Όταν πια πήγαμε στο Λευκό Οίκο, ήταν η πρώτη φορά που μέναμε μαζί εφτά μέρες την εβδομάδα, μπορούσαμε να τρώμε τα βράδια μαζί και να πηγαίνουμε σε όλες τις δραστηριότητες των κοριτσιών. Η δουλειά σίγουρα κουβαλά τα άγχη της. Κανείς δεν ξέρει πώς είναι να ξυπνάς, να κοιτάζεις τις πρωινές εφημερίδες και να ξέρεις πως για όλους τους τίτλους, καλούς και κακούς, υπεύθυνος είσαι εσύ. Υπάρχει ένα βάρος σε αυτό που κανένας άλλος δεν μπορεί να καταλάβει. Αλλά όταν νιώθεις αυτό το βάρος, αναζητάς την κανονικότητα και την αγάπη της οικογένειάς σου. Ξέρεις, πιστεύω πως ίσως κάποιες από τις καλύτερες στιγμές για τον Barack ήταν όταν έμπαινε στο ασανσέρ και ανέβαινε στο δεύτερο όροφο, καθόταν στο τραπέζι για το δείπνο και κανείς δεν νοιαζόταν για το τι έκανε. Απλά συζητούσε.
Β.Ο.: Το να βλέπω τη Michelle ως πρώτη κυρία απλά μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το θαυμασμό και το σεβασμό μου προς εκείνη. Έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια ζωή που ίσως δεν είχε διαλέξει για τον εαυτό της, ενώ επίσης δεν υπάρχει κάποιο «λυσάρι για πρώτες κυρίες». Πώς ένιωσα βλέποντας εκείνη και την ομάδα της να γίνονται αμέσως τόσο εύστοχοι πολιτικά και ταυτόχρονα διασκεδαστικοί; Είναι απολαυστικό να βλέπεις τη γυναίκα σου να λάμπει. Και εκείνη έλαμψε.
Ποιες είναι οι στιγμές που σας έκαναν πιο περήφανους;
M.Ο.: Ωωω. Είναι τόσο πολλές οι στιγμές περηφάνιας. Θα μπορούσα να πω μία: Επιβιώσαμε! Είναι θαύμα πως στεκόμαστε εδώ, όρθιοι.
Β. O.: Και τα παιδιά μας δεν είναι τρελά.
M.Ο.: Όταν αναλάβαμε, συζητήσαμε πως δεν θέλουμε να κάνουμε μόνο συμβολικά πράγματα. Θέλαμε να κάνουμε τη διαφορά στα ζητήματα που αναλάβαμε. Και το κάναμε. Βοηθήσαμε να αλλάξει η κουλτούρα στο πώς τρώνε τα παιδιά μας και πώς κινούμαστε. Βλέπουμε τα ποσοστά αποφοίτων σχολείων και αποφοίτων κολεγίων να αυξάνονται. Και θα συνεχίσουμε να εμμένουμε σε τέτοια ζητήματα. Θα ξεκουραστούμε για ένα δευτερόλεπτο. Γιατί αυτό που δεν προλάβαμε να κάνουμε είναι να δούμε ακριβώς τι έγινε. Και πριν τα δώσεις όλα για το επόμενο βήμα, πρέπει να δεις τι ακριβώς έχει γίνει, να το εμπεδώσεις. Υπάρχουν ήδη προτάσεις να μιλήσουμε, να ταξιδέψουμε, να κάνουμε πράγματα. Αν δεν φανούμε προσεκτικοί, θα είμαστε τόσο πολυάσχολοι όπως τώρα για όλο τον επόμενο μήνα. Τώρα θέλω εκείνος να κοιμηθεί λίγο και εγώ να ταξιδέψω μόνο για διασκέδαση.
Πιστεύετε πως θα είστε λίγο ένας ακτιβιστής πρώην Πρόεδρος, τώρα που ο Donald Trump παίρνει τα ηνία;
Β.Ο.: Θα ήμουν ενεργός ό,τι και να γινόταν στις εκλογές, γιατί είμαι 55 χρόνων και το να γυρνώ στο σπίτι παίζοντας Sudoku, όπως θα το έθετε η Michelle, δεν θα ήταν καλό.
M.Ο.: Θα ήμασταν όλοι δυστυχισμένοι.
Β.O.: Αυτή θα είναι η πρώτη διοίκηση στα νεότερα χρόνια που δεν έχει κάποιο μείζoν σκάνδαλο. Όλοι έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε. Φεύγοντας θα νιώθουμε καλά, γιατί, άσχετα με τα πολιτικά σκαμπανεβάσματα, είναι αδιαπραγμάτευτο πως η χώρα τώρα είναι καλύτερα από τότε που ξεκινήσαμε. Αυτό δεν σημαίνει πως η δουλειά μας τελείωσε. Προχωρώντας, τόσο ηMichelle όσο και εγώ, μετά από αυτή τη μικρή ανάπαυλα, ως πολίτες πια, θα βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε να βοηθάμε τα παιδιά να έχουν μια εξαιρετική παιδεία και ευκαιρίες, θα εξακολουθήσουμε να ασχολούμαστε με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε στην επόμενη γενιά να περάσουμε έναν πλανήτη που θα είναι βιώσιμος. Αυτό είναι ένα συναρπαστικό βήμα στο διαρκές ταξίδι.
Keywords
Τυχαία Θέματα