Ada Colau... αυτή είναι η νέα Δήμαρχος της Βαρκελώνης

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
www.nikosklitsikas.gr/

Η Ada Colau, ακτιβίστρια και ιδρυτής του Κινήματος των πολιτών-θυμάτων υποθηκευμένων ακινήτων (Plataforma de Afectados por la Hipoteca – PAH), με τον...
συνασπισμό Barcelona en comú, κατόρθωσε να συνενώσει διάσπαρτα κινήματα πολιτών, κοινωνικών οργανώσεων και να κερδίσει τη δημαρχία της Βαρκελώνης.
Η Ada Colau, με μια κινηματική εμπειρία μπόρεσε να βάλει στο ίδιο “τραπέζι” την ιστορική Aυτονομιστική
αριστερά της Καταλανίας, τους Ποντέμος- Podemos (κίνημα αγανακτισμένων χωρίς ιδεολογική συγκρότηση, κυρίων οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος), την Ενωμένη Αριστερά- Izquierda Unida (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), Την Πρωτοβουλία για τους Πράσινους της Καταλονίας-Iniciativa por Cataluña Verdes (προερχόμενοι κυρίως από το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλανίας) και πολλά μικρά κινήματα πολιτών που δέχθηκαν τη μνημονιακή επίθεση.
Η Ada Colau, είχε συνεργαστεί με τις παραπάνω οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών, όταν τεκμηρίωσε και παρουσίασε πρόταση νόμου-Λαϊκής Πρωτοβουλίας (με συγκέντρωση υπογραφών επιτρέπει το ισπανικό Σύνταγμα την κατάθεση προτάσεων νόμου από μη βουλευτές) στην ισπανική βουλή. Μια πρόταση νόμου σχετική με τα υποθηκευμένα ακίνητα. Για την συγκέντρωση των υπογραφών είχε δραστηριοποιηθεί σε όλους τους κινηματικούς χώρους κι αξίζει να σημειωθεί ότι η πρότασή της συγκέντρωσε 1.402.845 υπογραφές πολιτών σε συμβολαιογράφους και Δημοτικές Αρχές.
Η βάση συνένωσης όλων των παραπάνω πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων έγινε στις εξής αρχές: «Πραγματική δημοκρατία – Τέλος στη διαφθορά – Επανάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων – Εγκαθίδρυση μιας δίκαιης οικονομίας».
Για την σύνταξη του προγράμματος διακυβέρνησης της Βαρκελώνης εργάστηκαν με ενεργή συμμετοχή περισσότεροι από 5.000 πολίτες και συλλέχθηκαν 2.000 προτάσεις από τα Συνοικιακά Συμβούλια.
Βέβαια, αυτή την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες και οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα, εκείνο που δεν επιζητεί η Ada Colau, είναι να μην υπάρξουν κόμματα ή κινήματα του συνασπισμού που δημιούργησε, που θα προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν τη μεγάλη λαϊκή νίκη των πολιτών της Βαρκελώνης.
Η νίκη της δεν πιστώνεται στο δικό της κίνημα (PAH), ούτε στη μεγάλη κι ιστορική αυτονομιστική αριστερά της Καταλανίας, ούτε στους Ποντέμος, ή την Ενωμένη Αριστερά, τους Οικολόγους... Η νίκη της είναι νίκη των πολιτών που είπαν ΟΧΙ στη μνημονιακή πολιτική των Ισπανών σοσιαλιστών και δεξιών, ΟΧΙ στην γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΧΙ στην πολιτική της εξαθλίωσης των τριών θεσμών (τρόικα): Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζαΔΝΤ.

Η Ada Colau με τον σύντροφό της Adrià Alemany, στα γραφεία του Κινήματός τους (Plataforma de Afectados por la Hipoteca – PAH)

* Η Ada Colau, έχει ένα γιο που γεννήθηκε το 2011, με τον σύντροφό της Adrià Alemany, οικονομολόγο και συνιδρυτή μαζί της του Κινήματος των πολιτών-θυμάτων υποθηκευμένων ακινήτων (Plataforma de Afectados por la Hipoteca – PAH)
Keywords
Τυχαία Θέματα